Hyppää sisältöön

Entä jos maailmassa onkin olemassa joku, joka on kokenut saman?

Kun ihmisen mieli sairastuu, hänen tiedon ja ymmärretyksi tulemisen tarpeensa ovat suuria. Sairastunut haluaa usein tietoa lääketieteellisen tason lisäksi myös kokemuksellisella tasolla, jota ammattihenkilö ei voi antaa. Vertaistuki voi helpottaa sairastuneen oloa, mutta silti sen piiriin ajaudutaan usein vain vahingossa.

Hyväksyntä, ymmärrys, mielenrauha, elämänilo, yhteenkuuluvuuden tunne. Näillä sanoilla mielenterveysongelmia itse kokeneet, vapaaehtoiseksi Mielenterveyden keskusliitolle ilmoittautuneet ihmiset kuvailivat tunteitaan, joita vertaistuki on heille itselleen tuonut. Merkittäviä vaikutuksia, joita mikään tai kukaan muu ei ole heille pystynyt samoissa määrin tuomaan. Vertainen. Henkilö, joka on kokenut samankaltaisia asioita, joita sinä käyt läpi tässä uudessa tilanteessa, jossa et olisi koskaan kuvitellut itse olevasi.

Kun ihmisen mieli sairastuu, hänen tiedon ja ymmärretyksi tulemisen tarpeensa ovat suuria. Sairastunut tarvitsee tietoa muullakin kuin lääketieteellisellä tasolla lääkärin tai hoitajan sanomana; hän tarvitsee tietoa kokemuksellisella tasolla.

Jos vertaistuen tuoma kokemus ja helpotuksen tunne ovat merkittäviä, miksi vertaistuen pariin ei hakeuduta useammin? Vertaistuen piiriin ajaudutaan usein vahingossa tai viimeisenä oljenkortena, silloin kun palvelujärjestelmä ei ole muuten pystynyt auttamaan.

Samaan aikaan kun sairastuneen oma tiedon tarve on suuri, myös läheiset haluavat tietää asioita, joita sairastunut ei vielä itsekään tiedä. Juuri sairastunut osaa vain harvoin puhua sairastumisestaan heti, sillä täysin uutta tilannetta on vaikea sanoittaa edes itselleen.

Uskoa, toivoa ja rohkeutta

Mielenterveyden ongelmat ovat harvoin nopea vieras, joka käy kylässä ja lähtee pois jälkeä jättämättä. Siksi sairauden kanssa on hyvä opetella elämään. Myös sairaudesta toipuminen voi vaatia tukea, kun normaali arki tuntuu kaukaiselta. Ajatukset siitä, miten sairaus on muuttanut itseä ja miten muut ihmiset kohtaavat sinut sairastumisen jälleen, voivat tuntua pelottavilta. Vertaistuellinen kohtaaminen voi antaa toivoa näihin tilanteisiin ja uskoa tulevaan.

Vaikka vertaistuella on oloa helpottavia vaikutuksia, on hyvä pitää mielessä, että vertaistuki ei ole akuutin avun kanava. Vertaistuki sopii epävarmuutta itsessä aiheuttaviin tilanteisiin, ei sen hetkiseen hätään, joiden läpikäymiseen tarvitaan ammattilaisen tukea. Vertaistuellisessa keskustelussa asiakas ja vertaistukea antava kohtaavat toisensa ihmisinä, ei auttajana ja potilaana.  Vertaistuki on keskustelua varten, ei avun saamista varten. Erityistä mielenterveyteen liittyvässä vertaistuessa on se, että sillä on voimakas taipumus poistaa sairauden tuomaa yksinäisyyden tunnetta. Vertaistuki voi tuoda ymmärryksen, ettet olekaan maailman ainoa ihminen, joka käy näitä asioita läpi.

Vertaistuellinen kokemus voi syntyä jo siitä, että pysähtyy toisen ihmisen tarinan äärelle. Kun kuulee mitä toinen ihminen on kokenut ja samaistuu tunteeseen, syntyy vertaistuellinen hetki. Vertaistuellinen kokemus voi antaa toivoa, uskoa tulevaan ja rohkeutta tehdä asioita. Vertaistuki auttaa kuulemaan kannustukset vilpittöminä, se voi tuoda helpotuksen tunnetta ja luottamusta.

Vaikeasta kokemuksesta toista helpottavaksi voimavaraksi

Vaikka vertaistuen pariin hakeutuminen vaatii rohkeutta ja uteliaisuutta, ei ole väliä, missä vaiheessa sairautesi on. Jos et ole koskaan aiemmin kokenut vertaistukea, on todennäköisesti vaikea ymmärtää millaisia vaikutuksia sillä voi olla. Vertaistuki voi helpottaa omien ajatusten ja tunteiden sanoittamista. Kun vertaistuki tuntuu kaukaiselta ajatukselta, istu alas ja kuuntele ensin. Mielenterveyden keskusliiton Minun kokemukseni -illoissa kuulet, miten joku toinen on kokenut samankaltaisen tilanteen ja selvinnyt siitä.

Kun sinulla on tarve jakaa ajatuksiasi, kysyä tai kuulla toisten ajatuksia, mutta et ole varma osaatko, uskallatko tai jaksatko kannatella keskustelua, ryhmächateissamme pääset seuraamaan keskustelua sydäntäsi lähellä olevasta aiheesta, ehkä myös osallistumaan keskusteluun. Voit antaa itsestäsi keskusteluun vähän tai paljon, tai seurata vain sivusta muiden ajatuksia.

Jos koet olevasi yksin mielenterveyteen liittyvän asian kanssa, haluat ymmärrystä, jakaa kokemuksesi ilman taakaksi olemisen pelkoa, tai kuulla toisen kokemuksen mielen sairastumisesta, vertaistuki on sinua varten. Sen avulla voit saada uudenlaista rohkeutta sairautesi kanssa. Vertaistuellisen palvelun aikana helpotuksen ja voimaantumisen tunne voivat olla vahvoja kokemuksia.

Vertaistuellisissa palveluissamme sinua odottaa ihminen, joka on valmis kuuntelemaan ja jakamaan kokemuksiaan mielen sairastumisesta. Vertaistukipalveluissamme sinua odottaa ihminen, joka on valjastanut vaikeat kokemuksensa toista helpottavaksi voimavaraksi. Vertainen sinua varten.

Aina tukenasi,
Henna-Riikka

Kirjoittaja kehittää Mielenterveyden keskusliiton vapaaehtoistyön palveluja. Tekstin ajatukset vertaistuesta on kerätty osana kehitystyötä, ja ovat aitoja kokemuksia vertaistuesta saadusta hyödystä.

Vertaistukea aina keskiviikkoisin

Vertaistukea kuunnellen – Osallistu ilmaiseen Minun kokemukseni -iltaan, jokaisen kuun ensimmäisenä keskiviikkona! Hae tapahtumakalenterista: Minun kokemukseni

Vertaistukea ryhmän kanssa chattaillen – Valitse mieltäsi lähellä oleva aihe ja klikkaa itsesi keskusteluun.

Jos haluat itse toimia vertaisena verkossa, ilmoittaudu vapaaehtoiseksi Mielenterveyden keskusliitolle. Ilmoittautuminen ei sido sinua mihinkään.

 

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.