Hyppää sisältöön

Kokemuksia vuoden 2020 Olohuoneen osallistujat -hankkeesta

Olohuoneen osallistujat -hanke tavoitti ensimmäisen vuoden aikana 125 ihmistä. Aktiivisia taukoja järjestettiin yhteensä 90 ja yhdeksässä jäsenjärjestössä. Palautteet aktiivisista tauoista olivat positiivisia ja antoivat vahvistusta, että jäsenjärjestöt mielellään järjestävät aktiivisia taukoja, kunhan materiaali taukoihin on valmista ja helposti saatavissa.

Taukoihin osallistuvat kokivat tauot sopivan mittaisiksi ja vaihteleviksi. Moni myös toivoi, että tällaiset aktiiviset tauot tulisivat osaksi yhdistyksen vakituista toimintaa. Hankkeen toinen menetelmä oli uuden ryhmätoimintamallin pilotointi.

Pilottiryhmässä koulutettiin yhdeksän Tsempparia viiteen eri jäsenjärjestöön ohjaamaan paikallisia Olohuoneen osallistujat -ryhmiä. Neljä viidestä pilottiryhmään kuuluvasta jäsenjärjestöstä pystyi koronarajoitusten puitteissa testaamaan uutta ryhmätoimintamallia, jonka tavoitteena oli edistää mielenterveyskuntoutujien muutosvalmiutta kohti liikunnallisempaa elämäntapaa. Vaikka alkukyselyn perusteella osa osallistujista liikkui jo säännöllisesti, on loppukyselyn tuloksia tarkastelleessa selvästi nähtävissä muutosta positiivisempaan suuntaan osallistujien muutosvalmiudessa fyysistä aktiivisuutta kohtaan. Aikomus liikunnan lisäämisestä oli ryhmätoiminnan myötä siirtynyt käytäntöön ja liikkuminen oli lisääntynyt.

Ensimmäisen hankevuoden palautteet toimivat pohjana hanketoiminnan kehittämisessä seuraavana hankevuonna. Uudet aktiiviset taukovideot ovat yhdistysten käytettävissä tammikuussa 2022. Uusi pilottiryhmä kootaan syyskuun 2021 aikana.

Ilmoittaudu mukaan

Mikäli yhdistyksenne on kiinnostunut osallistumaan mukaan pilottiryhmätoimintaan, niin ottakaa pikaisesti yhteyttä Kati Rantoseen kati.rantonen@mtkl.fi, 046 920 6427.

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.