Hyppää sisältöön

Lasten ja nuorten näkemykset mielenterveydestä elokuviksi tänä keväänä

Suomen suurin lasten ja nuorten elokuvakilpailu Kaikki kuvaa haastaa yhdessä Mielenterveyden keskusliiton kanssa 8–23-vuotiaat lapset ja nuoret tekemään elokuvia mielenterveydestä. Kisa alkaa 1.2. ja kuvausaikaa on 31.3. saakka.

Yhdeksättä kertaa järjestettävän kilpailun tuomaristo on jälleen täynnä suurelle yleisölle tuttuja nimiä, kun kisan parhaimmistosta päättävät näyttelijä Minka Kuustonen sekä ohjaaja-käsikirjoittajat Teemu Nikki ja Ilja Rautsi. Myös yleisö pääsee äänestämään suosikkiaan.

Kilpailusarjat ovat 8–15-vuotiaille, 16−19-vuotiaille ja ensimmäistä kertaa myös 20−23-vuotiaille. Tänä vuonna tuotantoyhtiö Amazementin järjestämän kilpailun pääyhteistyökumppani on Mielenterveyden keskusliitto ja teemana on erittäin ajankohtainen aihe, mielenterveys. Teemaa voi käsitellä elokuvassa monella tapaa: se voi olla kantava voima tai siihen voi viitata ohimennen. Myös genre on vapaa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön vuosittaisessa valtakunnallisessa koululaiskyselyssä peruskouluikäiset ovat nostaneet toistuvasti elokuvan suosikkiharrastustensa kärkisijoille. Kaikki kuvaa -kilpailussa 2022 lapset ja nuoret voivat käsitellä mielenterveysteemaa heille ominaisella tavalla, elokuvan keinoin.

− Nuorten uupumus on otsikoissa. Pandemia on ollut vaikea kaikille, mutta erityisesti lapsille ja nuorille. Ilmastokriisikin ahdistaa. Ikään kuin opiskelussa, kasvamisessa ja kehittymisessä ei olisi tarpeeksi päänvaivaa. Tällaisessa todellisuudessa nykynuoret kuitenkin joutuvat pohtimaan tulevaisuuttaan, toteaa kilpailun tuottaja Arttu Haglund.

− Toivomme, että saamme lapset ja nuoret pohtimaan ja avaamaan ajatuksiaan mielenterveydestä luovan tekemisen kautta. Miltä heistä tuntuu ja miten he voivat? On äärimmäisen tärkeää, että heidän kokemuksensa tulevat nähdyksi ja kuulluksi, jotta me aikuiset voimme toimia paremmin lasten ja nuorten hyväksi, sanoo Mielenterveyden keskusliiton viestinnän asiantuntija Emma Nikka.

Kilpailun järjestää tuotantoyhtiö Amazement ja sitä rahoittaa Mikko Kodisoja Säätiö. Yhteistyökumppaneita ovat Mielenterveyden keskusliiton lisäksi Helsingin kaupunki ja Kansallinen audiovisuaalinen instituutti. Kilpailua sponsoroivat Genelec, Finnkino ja Tunnin Kuva.

Kilpailusivusto julkaistaan kisan alkaessa 1.2. osoitteessa https://www.kaikkikuvaa.fi/kilpailu

Kilpailun aikataulu

1.2. – 31.3.2022: Kilpailuaika
13.4.2022: Kilpailun finalistit paljastetaan ja kaikki kisaelokuvat julkaistaan sivustolla.
13.4. – 27.4.2022: Yleisöäänestys
14.5.2022: Kaikki kuvaa -kilpailun palkintogaala Oodissa

Lisätiedot:

Arttu Haglund, tuottaja, tuotantoyhtiö Amazement (www.amazement.fi)
050 536 9279
arttu.haglund@amazement.fi

Emma Nikka, viestinnän asiantuntija, Mielenterveyden keskusliitto (www.mtkl.fi)
040 718 5398
emma.nikka@mtkl.fi

 

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.