Hyppää sisältöön

Liikunta kolmen kärjessä mielenterveysongelmien hoitona

Mielenterveysbarometri 2021 selvitti käsityksiä siitä, miten hyvin erilaiset palvelut ja hoitomuodot sopivat mielenterveysongelmien hoitamiseen. Liikunta nousi väestötasolla kärkikolmikkoon, mutta jopa vielä tehokkaampana sitä pitävät mielenterveysalan ammattilaiset ja mielenterveysongelmia itse kokeneet ihmiset.

Kaikkien kolmen ryhmän mielestä parhaiten mielenterveysongelmien hoitoon sopii keskusteluhoito kuten psykoterapia. Sen sopivuudesta mielenterveysongelmien hoitoon on samaa mieltä 99 % ammattilaisista, 98 % kuntoutujista ja 89 % väestöstä.

Mielenterveysalan ammattilaiset, psykiatrit ja psykologit, arvottavat liikunnan ja luonnossa liikkumisen käytännössä yhtä sopiviksi hoitomuodoiksi kuin lääkkeet.  97 %:n mielestä liikunta ja luonnossa liikkuminen sopivat mielenterveysongelmien hoidoksi joko erittäin tai melko hyvin. Samaa mieltä lääkehoidosta on 95 %.

Mielenterveysongelmia itse kokeneiden mielestä luonnossa liikkuminen on aavistuksen toimivampi hoitomuoto (98 %) kuin liikunta (95 %). Heistä lääkehoitoa piti vähintään melko hyvin sopivana hoitomuotona 89 %.

Mielenterveysjärjestö on myös liikuntajärjestö

”Liikunnan toimivuus mielenterveyden häiriöistä kuntoutumisessa on havaittu jo varhain myös Mielenterveyden keskusliitossa”, sanoo kehitysjohtaja Janne Jalava. Hän esittelee tuloksia UKK-instituutin Terveysliikuntapäivillä 28.10.2021.

Noin puolet liiton 150 paikallisesta jäsenyhdistyksestä järjestää vähintään kahdesti viikossa kokoontuvia liikuntaryhmiä. Osallistujia on viikoittain noin 1500–2000 ja suosituimpia lajeja ovat kuntosali, salibandy, vesiliikunta ja kävely.

Mielenterveyden keskusliitto järjestää vuosittain kaksi valtakunnallista liikuntatapahtumaa, toisen palloilulajien ja toisen yleisurheilun, kävelyn sekä huumoripitoisten viihdelajien merkeissä. Kummassakin osallistujamäärä on noin 150-300 henkeä vuosittain.

”Suurin osa osallistujista ei ole mukana muiden tahojen liikuntatapahtumissa. Oman järjestön tapahtumat paitsi pitävät yllä motivaatiota liikkua, ovat myös sosiaalisesti tärkeitä tilaisuuksia tavata vertaisia ja liikkua yhdessä heidän kanssaan”, Jalava kertoo.

”Kannattaa myös muistaa, että Liikettä palloon -turnauksemme on ehkä ainoa mielenterveysaiheinen tapahtuma, jossa osallistujien ylivoimainen enemmistö on miehiä.”

Viime vuosina liitto on painottanut kilpailullisen liikunnan sijasta ja lisäksi entistä enemmän matalan kynnyksen arkiliikuntaa.

Lisätietoja:
Janne Jalava, kehitysjohtaja, Mielenterveyden keskusliitto, 040 350 1538
Kati Rantonen, liikunnan asiantuntija, Mielenterveyden keskusliitto, 046 920 6427

Mielenterveysbarometri on ilmestynyt vuodesta 2005, nykyisin joka toinen vuosi. Barometri seuraa mielenterveysongelmiin sekä niiden hoitoon, tukeen ja palveluihin liittyviä asenteita ja kokemuksia. Barometrin tuottaa Mielenterveyden keskusliitto.

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.