Hyppää sisältöön

Valoa-vertaischatin aukioloajat pidentyvät

Mielenterveyden keskusliiton Valoa-vertaischatin aukioloaika pitenee tuplasti, kun tarjolla on vertaistukea sekä keskiviikkoisin että torstaisin kello 18–20. Muutoksen mahdollistavat sitoutuneet vapaaehtoiset.

Mielenterveyden keskusliiton arki-iltaisen vertaistuen mahdollisuus laajenee helmikuusta alkaen, kun tiistaisin järjestettävien ryhmächatien lisäksi kahdenkeskeinen Valoa-vertaischat on jatkossa auki keskiviikkoisin ja torstaisin kello 18–20. Aiemmin Valoa-vertaischat on ollut auki kahdesti viikossa tunnin ajan. Vertaischateilla tavoitettiin vuonna 2023 lähes 400 ihmistä.

Milla Ristolainen
Vapaaehtoistyön koordinaattori Milla Ristolainen. Kuva: Mika Pollari.

Aukioloaikojen pidennyksen mahdollistavat liiton motivoituneet ja sitoutuneet vapaaehtoiset, jotka haluavat auttaa muita ihmisiä omilla kokemuksillaan. Vapaaehtoistyön yhteisöä on kasvatettu ja kehitetty liitossa syksystä 2021.

− Vapaaehtoisten fiiliksistä kertoo parhaiten se, että vertaistehtävät Valoa-chatissa ovat niin pidettyjä. Joka vuorossa toimii eri-ikäisiä, eri kokemuksin varustettuja ihmisiä eri puolilta Suomea, joiden välille on syntynyt syvä yhteys, kertoo Mielenterveyden keskusliiton vapaaehtoistyön koordinaattori Milla Ristolainen.

Vertaisten kanssa moni pohtii omien voimavarojen ja oman hyvinvoinnin ylläpitoa tai voimattomuuteen ja jaksamattomuuteen liittyviä ajatuksia. Mielessä pyöriviä ajatuskehiä voi olla helpompi purkaa saman kokemuksen jakaneen ihmisen kanssa.

− Niin vilpitöntä kiitosta ei maailmassa olekaan kuin mitä vertaisemme kohtaamiltaan ihmisiltä parhaimpina iltoina saavat, Ristolainen sanoo.

Mielenterveyden keskusliiton toiminnassa vertaistuki on kaikessa läsnä, niin koulutuksissa kursseilla kuin tapahtumissakin. Mielen sairaudesta toipuessa muiden kokemusten kuuleminen auttaa ja vie eteenpäin.

”Puhuminen tuntemattomalle asiantuntijalle auttaa minua. Tämä voi olla psykologi mutta paras on kokemusneuvoja tai vertaistuki. Jakaminen jonkun kanssa, joka ymmärtää, on tärkeää. Myös vapaaehtoistyö muiden auttamiseksi auttaa minua.”

Tavoitat neuvontapalveluista ammattilaiset näin:

Neuvontapuhelin 020 391 920
Tiistaista torstaihin klo 10–15

Valoa-chat www.mtkl.fi
Arkisin klo 12–15

Kysy sosiaalietuuksista puhelimitse 040 756 0578
Tiistaisin klo 12–15

Sosiaaliturva-chat www.mtkl.fi
Torstaisin klo 9–12

Kysy oikeus- ja lakiasioista mielenterveyteen liittyen 040 843 2104
Arkisin klo 12–14

Muista!

Henkeä uhkaavissa tilanteissa – soita 112

Yleinen hätänumero 112 auttaa ympäri vuorokauden sairauskohtauksen tai onnettomuuden sattuessa.

Ps. Kannattaa liittyä Mielenterveyden keskusliiton Mielentila-ryhmään Facebookissa. Siellä pääset keskustelemaan erilaisista aiheista niiden ihmisten kanssa, jotka jakavat samoja kokemuksia ja kiinnostuksen kohteita mielenterveyteen liittyen.

 

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.