Hyppää sisältöön

Vetoomus ministereille: Järjestöt mukaan lisäämään osatyökykyisten työllisyyttä

Osatyökykyisten työllisyysasteen nostaminen on kansantaloudelle välttämätöntä ja inhimillisesti kestävää. Työkykyohjelman toimeenpanossa on äärimmäisen tärkeää ottaa käyttöön myös sote- ja vammaisjärjestöjen resurssit, toteavat Mielenterveyden keskusliitto, Vates-säätiö, Kuntoutussäätiö ja Invalidisäätiö vetoomuksessaan pääministerille, työllisyyden vastuuministereille ja virkamiehille.

Työllistyminen edistää tutkitusti ihmisen toimintakykyä, terveyttä ja osallisuutta. Osatyökykyisten työllisyyteen on myös olemassa paljon keinoja.

Järjestöt tarjoavat osaamistaan työkykyohjelmaan asiantuntijoina, kehittäjinä sekä toimenpiteiden suunnittelijoina ja toimeenpanijoina käyttöön yhteistyössä julkisen hallinnon, kuntien sekä työmarkkinajärjestöjen kanssa.

”Kun aiempaa OTE-kärkihanketta toteutettiin, otettiin heti alussa valmisteluun mukaan sote-alan työllistymistä edistäviä järjestöjä. Tällä yhteistyöllä kärkihankkeesta saatiin kohderyhmänsä näköinen ja toteutettavissa oleva kokonaisuus, joka tuotti hyviä tuloksia”, järjestöt muistuttavat.

Mielenterveyden keskusliitto, Vates-säätiö, Kuntoutussäätiö ja Invalidisäätiö ehdottavat seuraavia yhteisiä toimintamalleja:

Järjestöt osallistuvat osatyökykyisten henkilöiden työllistymisen toimenpiteisiin monipuolisesti

Järjestöillä on runsaasti työllistymistä ja työkykyä parantavaa toimintaa, johon osallistuu tuhansia työikäisiä vuosittain. Järjestötoimijat ovat uudistaneet ja kehittäneet mm. toimintakyvyn arviointia, työkykykoordinaattorikonseptia, työhönvalmennusta ja kuntouttavaa työtoimintaa.

Järjestöt tuottavat kokemusperäistä tietoa osatyökykyisyydestä

Järjestöt ovat usein suorassa kosketuksessa kohderyhmiinsä, kuten osatyökykyisiin henkilöihin. Järjestöille kertyy valtava määrä tietoa ja ymmärrystä ihmisten arjesta, palvelu- ja työelämäkokemuksista sekä osallisuudesta. Tämä kokemusperäinen tieto on otettava käyttöön työllistymismallien kehittämiseen ja toteutukseen.

Järjestöt ovat mielellään mukana kokeiluhankkeissa, ohjelmissa ja muissa työllisyyttä edistävissä toimenpiteissä

Järjestöt ilmoittautuvat mukaan uudistamaan yhteiskunnallista yrittäjyyttä, rakentamaan uusia työllisyyttä edistäviä rakenteita ja toimeenpanemaan vaikuttavuusinvestointeja. Järjestöjen monipuolista osaamista, palveluja ja toimintoja on tärkeää hyödyntää kaikessa hallitusohjelman mukaisessa toiminnassa, jossa tähdätään osatyökykyisten ihmisten parempaan työllisyyteen.

Pdf-linkki allekirjoitettuun vetoomukseen (avautuu uuteen välilehteen)

Lisätietoja:

Olavi Sydänmaanlakka, toiminnanjohtaja, Mielenterveyden keskusliitto, puh. 050 363 9920

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.