Hyppää sisältöön
Mielenterveyden keskusliitto

Luovuus ja päihteet: Syntyykö kännissä hyvää taidetta? Luovien alojen erityishaasteet toipumisessa

Kaikille, jotka haluavat saada ymmärrystä päihteiden vaikutuksesta, kaipaavat luovuuteen rohkaisua ja iloa ilmaisuun ilman päihteitä.

3.5.2023, klo 14:00 - 3.5.2023, klo 15:00

Ilmoittaudu
Verkossa
Missä
Verkossa
Ilmoittautumisaika
30.3.2023, klo 07:00 - 28.4.2023, klo 10:00
Osallistujia enintään
100
Lisätietoja antaa
Nina Tuittu 040 723 8682, nina.tuittu@mtkl.fi
Järjestäjä
Mielenterveyden keskusliitto ry

Kuvaus

Mikä luovilla aloilla johdattaa päihteiden käyttöön? - Vai onko muusikkous riski sairastua addiktioon? Auttavatko päihteet luovuudessa vai tuhoaako niiden käyttö ilmaisun? Miten taide voisi toimia päihteettömyyden tukijana? Millaisia työnohjauksellisia työkaluja tai tapoja voisi käyttää luovien alojen ihmisten kanssa?

Luovuus ja päihteet ovat aiheita, joista on käyty vilkasta keskustelua niin yleisön kuin taiteilijoidenkin keskuudessa.

Onko kännissä luotu taide parempaa kuin selvin päin? Tämä kysymys on herättänyt kiivasta keskustelua taiteilijoiden keskuudessa. Joissakin tapauksissa on väitetty, että päihteiden käyttö voi lisätä luovuutta ja tuoda uusia ideoita. Toisaalta taiteilijat ovat kertoneet, että päihteiden käyttö voi myös estää luovuutta ja hidastaa työn etenemistä.

Luovilla aloilla työskentelevien ihmisten on myös erityisen haastavaa käsitellä päihdeongelmia. Esimerkiksi muusikoiden kohdalla on havaittu, että heillä on suurempi riski sairastua addiktioon kuin monilla muilla ammattiryhmillä. Tämä voi johtua siitä, että musiikkiin liittyy voimakas tunteiden välittäminen, ja päihteiden käyttö voi tuntua keinolta käsitellä näitä tunteita.

Kuitenkin päihteiden käyttö voi myös aiheuttaa vakavia ongelmia taiteilijoiden elämässä ja urassa. Se voi heikentää heidän kykyään ilmaista itseään, johtaa heikentyneeseen terveyteen ja henkilökohtaisiin ongelmiin.

Luovuuden ja päihteiden käytön suhteesta on paljon tutkimusta, ja monet taiteilijat ovat löytäneet tapoja ilmaista itseään ja toteuttaa taiteellisia visioitaan ilman päihteitä. Koulutus ja työnohjaus voivat tarjota tärkeitä työkaluja päihteiden käytön ehkäisemiseksi ja auttaa luovia ammattilaisia pääsemään eroon riippuvuuksistaan.

Koulutuksen aikana tarkastelemme syvemmin, miten luovilla aloilla toimiminen voi vaikuttaa päihteiden käyttöön, millaisia riskejä ja haasteita liittyy päihteiden käyttöön luovilla aloilla, ja miten voimme edistää päihteettömyyttä taiteen avulla. Keskustelemme myös taustasyistä, kuten häpeä ja yksinäisyys, jotka saattavat johtaa addiktioon.  Sekä tutkimme erilaisia työkaluja ja menetelmiä, joita voidaan käyttää päihteiden käytön ehkäisemiseksi luovilla aloilla.


Paikka: Teams
Ajankohta: 3.5.
Kellonajat: 13.00-14.00

Ohjaaja: päihdeterapeutti Jussi Kinnunen

Mukaan mahtuu: 100
Ilmoittautudu mukaan: 28.4. kello 10 mennessä. Kurssi täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Mitä maksaa: Osallistuminen on maksutonta.

Liitteet

Kaikki tapahtumat ja kurssit

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.