Hyppää sisältöön
Mielenterveyden keskusliitto

Meidän arki, hyvä arki

Lapsiperheiden vanhemmille, joiden jaksaminen on vähissä vanhemman/vanhempien mielenterveysongelmien myötä. Kurssille voi osallistua myös yksi vanhempi perheestä.

9.4.2024, klo 09:00 - 7.5.2024, klo 16:00

Hae
Verkossa
Missä
Verkossa/Kipinä
Ilmoittautumisaika
10.1.2024, klo 07:00 - 28.3.2024, klo 23:59
Osallistujia enintään
16
Lisätietoja antaa
Merja Smahl 046 851 2284, merja.smahl@mtkl.fi tai Sanna Hyry 040 827 2665, sanna.hyry@mtkl.fi
Järjestäjä
Mielenterveyden keskusliitto ry

Kuvaus

Joskus elämässä käy niin, ettei voi olla sellainen vanhempi kuin oli ajatellut. Vaikeinakin aikoina haluaa kuitenkin olla paras mahdollinen vanhempi lapselleen. Miten kertoa omasta sairastumisesta sopivasti ja lasta huolestuttamatta? Mikä auttaisi lasta?
 
Kun vanhempi sairastuu, lapsen voi olla vaikea ymmärtää, mistä on kyse. Miksi tuttu äiti tai isä on jatkuvasti pahalla mielellä ja itkee enemmän kuin nauraa? Lapsi alkaa helposti kantaa paitsi huolta, myös enemmän vastuuta perheessä ja patoaa usein omat tunteensa taka-alalle.
 
Kurssilla jutellaan siitä, miten puhua lapselle sairastumisesta ja siitä, mihin kaikkeen sairaus perheenne arjessa vaikuttaa. Etsitään yhdessä käytännön keinoja ja tukea niihin hetkiin, kun jaksaminen vanhempana tuntuu erityisen vaikealta. Muitakin ihmisiä on kuin pelkkä perhe. Löytyisikö lapselle tukea isovanhemmista, kummeista, naapurista, harrastuksista tai tukiperheestä?
 
Puhutaan tunteiden näyttämisestä ja keskustelun keinoista. Vaikka perheessä toisella vanhemmista tai molemmilla on mielenterveyden ongelmia, kaikenlaiset tunteet suuttumuksesta iloon, niiden näyttäminen ja niistä puhuminen ovat sallittuja.
 
Pohditaan riittävän hyvää vanhemmuutta. Entä kuinka olla tukena puolisolle ja lapselle silloinkin, kun omat voivat ovat vähissä?

Kurssi antoi paljon ajattelemisen aihetta. Ensimmäisen kerran jälkeen itkin. Toisen kerran jälkeen tunsin voimaantuvani ja tunsin toiveikkuutta tulevaa elämääni kohtaan.


 
Ajankohta: 9.4.-7.5.
Paikka: Oppimisyhteisö Kipinä
 
Ohjaajat: Sanna Hyry, Merja Smahl, Isko Kantoluoto ja vertaisohjaajat, Mielenterveyden keskusliitto
Kenelle: Lapsiperheiden vanhemmille, joiden jaksaminen on vähissä vanhemman/vanhempien mielenterveysongelmien myötä. Kurssille voi osallistua myös yksi vanhempi perheestä.

Miten: Edetään jakso kerrallaan. Aiheita käydään läpi ammattilaisten ja vertaisohjaajien kanssa. Vaihdetaan ajatuksia keskustelupalstalla kirjoittaen.

Hakumenettely ja valintakriteerit

Mukaan mahtuu: 16 perhettä
Hae mukaan: Viimeistään 28.3.
Mahduinko mukaan: Kerromme sinulle 3.4.
 
Mitä maksaa: Ei mitään!
 
JAKSOT
09.04.-15.04. Kyllin hyvä vanhemmuus – mitä se on?
16.04.-22.04 Tukena lapselleni – mutta miten?
23.04.-29.04 Kuuntele silmillä, kerro katseella – läsnäolon monet tavat
30.04.-07.05. Meidän arjen iloja

Liitteet

Kaikki tapahtumat ja kurssit

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.