Hyppää sisältöön

Elintarvikehaku vuoden 2021 EU:n ruoka-avun jakamista varten on avattu

EU:n ruoka-avun elintarvikehaku vuodelle 2021 on avattu. Haku on avoinna kaikille Mielenterveyden keskusliiton jäsenyhdistyksille 24.4.2020 saakka.

Elintarvikkeiden myöntäminen yhdistyksille

Elintarvikkeita voidaan myöntää sellaisille yhdistyksille, joille toimitettava yhteenlaskettu tuotemäärä on vähintään 1000 kg/jakelu/toimitusosoite. Yhdistys voi valita jo kevään ja/tai syksyn toimituksen.

Käytännön tietoa

EU-apuun kuuluu 11 tuotetta: lihasäilyke, hapankorppu, pastatuote (makaroni tai vastaava), mysli, puurohiutale, sämpyläjauho, vehnäjauho, maitojauhe, ruokasäilyke (esim. hernekeitto), valmisasteriapussi (perunasosejauhe) ja keksi.

Ruokavirasto toimittaa elintarvikkeet yhdistysten jakelupaikoille kaksi kertaa vuodessa kevät- ja/tai syksyjakeluna.

Yhdistykset määrittelevät toimintansa ja varastointimahdollisuuksiensa puitteissa, milloin elintarvikkeet jaetaan vähävaraisille. Elintarvikkeiden jakelu pyritään käynnistämään yhdistyksissä mahdollisimman pian tuotteidenvastaanottamisen jälkeen. Emme kuitenkaan suosittele jakelun suunnittelua elintarvikkeiden toimituspäivälle tai sitä seuraavalle päivälle, jotta toimitukset ehditään järjestöissä tarkistaa ja kirjata vastaanotetuiksi sekä rakentamaan ruokakassit valmiiksi jakelua varten.

Jakelupaikkana voi esimerkiksi olla yhdistyksen oma tila, jakotilaisuutta varten erikseen järjestetty tila tai elintarvikkeita voidaan jakaa myös suoraan jakeluautosta.

Jakelu tapahtuu pääasiassa ruokakasseina, mutta elintarvikkeita voidaan käyttää myös aterioiden valmistukseen (ateriat maksuttomia). Pakettien sisältö voi vaihdella avunsaajien tarpeen ja perhekoon mukaan maksimijakelumäärien mukaan. Tuotteet on jaettava Ruokavirastoviraston elintarvikkeiden käyttöaikoja koskevan ohjeen.

Haku päättyy 24.4.2020.

Hakulomake löytyy tästä.

Kuvia Lappeenrannan mielenterveysyhdistyksen elintarvikejakelun vastaanottamisesta (1100 kg ja 2200 kg). Kuvista voi määritellä kuinka paljon tuotteet tarvitsevat varastotilaa.

Maukkaat reseptit ruoka-aputuotteista

Maukasta EU-ruokakassista -vihko sisältää helppoja reseptejä, jotka perustuvat ruoka-avun tuotteiden käyttöön. Reseptien raaka-aineluettelot ovat lyhyitä, ja ruokien valmistamiseen tarvitaan EU-ruokakassin sisältämien tuotteiden lisäksi korkeintaan muutamaa ainesta, kuten kananmunia, kasviksia tai mausteita.

Klikkaa kuvaa ja tallenna tai tulosta reseptivihko.

Lisätietoa: Silja Lepistö, silja.lepisto@mtkl.fi, puh. 040 5000 822

Mielenterveyden keskusliiton jäsenyhdistykset jakoivat viime vuonna EU:n ruoka-apua huikeat 62 349 kiloa. Ruoka-apua sai noin 7800 ihmistä 26 paikkakunnalla, joista eteläisin oli Helsinki ja pohjoisin Sodankylä.

EU:n ruoka-apua rahoittaa Euroopan unionin vähävaraisimmille suunnatun eurooppalaisen avun rahasto (FEAD).  Suomessa jakelun toimeenpanosta vastaa Ruokavirasto.

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.