Hyppää sisältöön

Kirja pelastaa -lukukokemukset esillä Pukstaavissa ja verkossa

Mielenterveyden keskusliitto osallistui lukukokemusten keruuseen teemalla Kirja pelastaa syksyllä 2022 ja keväällä 2023. Keräyksen järjesti Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi. Kirja pelastaa -lukukokemukset ovat esillä museon Kirjanystävän kirjahyllyssä vielä syyskuun 2023 loppuun.

Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi keräsi loppuvuodesta 2022 ja alkuvuodesta 2023 talteen lukukokemuksia teemalla Kirja pelastaa. Mielenterveyden keskusliitto osallistui keruuseen jakamalla sitä jäsenistölleen.

Kirjanystävän kirjahylly on valkoinen vitriinikaappi, jossa on esillä kirjoja ja niiden lukukokemuksesta kertova tarina. Tällä kertaa hyllyssä on esillä lukukokemuksia teemasta Kirja pelastaa.
Kirjanystävän kirjahyllyssä on esillä muun muassa Väinö Linnan Täällä pohjantähden alla -trilogia, Tove Janssonin Taikatalvi, Ulf Nilssonin Koko maailma on meidän ja Pirkko Saision Punainen erokirja.

– Meillä on museolla aina vaihtuvia teemoja ja tällä Kirja pelastaa -teemalla halusimme tuoda esille kirjojen ja lukemisen merkitystä ihmisten hyvinvoinnille, sanoo amanuenssi Emilia Heikkilä Pukstaavista.

Keruussa saadut lukukokemukset ovat nähtävillä verkossa osoitteessa www.lukukokemus.fi, ja pääset lukemaan kokemuksia klikkaamalla listasta nimimerkkiä. Lukukokemuksista tehtyjä poimintoja on asetettu museossa nähtäville Kirjanystävän kirjahyllyyn. Heikkilä kertoo lukukokemuksia tulleen hyvin monenlaisia ja olleensa yllättynytkin siitä, miten monia kirjallisuuden lajeja niissä on edustettuina.

– Aihe on selvästi innostanut ihmisiä kirjoittamaan. Vastauksia tuli kiitettävä määrä ja monet niistä olivat pitkiäkin, Heikkilä sanoo.

Myös museovieraat voivat jakaa oman voimakirjansa tai heidät pelastaneen kirjan vinkkinä muille. Sen voi kirjoittaa post-it-lapulle näyttelysalin perällä olevalle seinälle.

– Seinää silmäillessä näkee heti paljon erilaisia kirjoja. Siihen tuli niin paljon vastauksia, että emme ole vielä tohtineet vaihtaa uutta kyselyä sen tilalle, Heikkilä kertoo.

Pukstaavista löytyy myös Kirja pelastaa -teemainen pakopeli, jossa kirjan merkitystä tarkastellaan monipuolisesti esimerkiksi lukutaidon ja itse kirjoittamisen näkökulmista. Pakopelin peliaika on noin tunti ja se sisältyy museon pääsymaksuun. Kirja pelastaa -pakopeli on pelattavissa ainakin vuoden 2024 loppuun.

Teema laajenee syksyllä 2023 verkossa näkökulmaan Pelastetaan kirja. Tulossa on virtuaalinen näyttely sekä digitaalinen pakopeli.

Mielenterveyden keskusliiton jäsenet pääsevät vuoden 2023 loppuun asti museoon maksutta esittämällä liiton jäsenkortin.

Kysymys: Mikä kirja on pelastanut sinut? Mikä on voimakirjasti? Ympärillä on tarralapuilla vastauksia kuten Harry Potterit, Lokki Joonatan, Raamattu, Vihervaaran Anna ja Suorittajan mieli.

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.