Hyppää sisältöön

Mielenterveysyhdistysten jakaman ruoka-avun määrä kasvaa

Mielenterveyden keskusliiton jäsenyhdistykset jakoivat viime vuonna EU:n ruoka-apua huikeat 62 349 kiloa. Ruoka-apua sai noin 7800 ihmistä 26 paikkakunnalla, joista eteläisin oli Helsinki ja pohjoisin Sodankylä.

Ruokajakelussa toisen ihmisten kohtaaminen on tärkeää

Mielenterveysyhdistysten jakelupisteissä kävivät erityisesti mielenterveysongelmia itse kokeneet ihmiset ja eläkeläiset, mutta myös työttömät ja suurperheet. Ruokakassi sisältää peruselintarvikkeita jauhoista säilykkeisiin, ja sen merkitys avunsaajille on suuri.

Mielenterveysyhdistykset kertovat, että ruoka-apua kysytään niiltä jatkuvasti. Ruokajakelut ovat avoimia, eikä niissä kysytä jäsenyyttä.

”Moni tulee hakemaan ruokakassin tilanteessa, jossa rahat ovat loppu. Taloudelliset vaikeudet, kuten velkaantuminen tai asunnottomuus, ovat hakijoilla yleisiä”, kertoo ruokajakelun koordinaattori Silja Lepistö Mielenterveyden keskusliitosta.

Mielenterveysyhdistysten antaman palautteen mukaan ruokapakettien lisäksi tärkeää on kohtaaminen ja samassa tilanteessa olevien keskinäinen vertaistuki, mikä vähentää ruoka-avun vastaanottamiseen usein liittyvää häpeää.

Ruokahaun yhteydessä hakija saa yhdistyksistä myös muuta apua, jos hänellä on siihen tarvetta. Pienillä paikkakunnilla avun tarve on erityisen suuri esimerkiksi työttömyyden takia ja siksi, että muita ruoka-avun jakelijoita on vähän.

Mielenterveyden keskusliiton välittämän EU:n ruoka-avun määrä on nousussa. Vuonna 2018 mielenterveysyhdistykset jakoivat 53 416 kiloa ja viime vuonna 62 349 kiloa. Tänä vuonna ruoka-apua jaetaan 70 612 kiloa, osa keväällä ja osa syksyllä.

Kevään jakelussa mukana ovat ruoka-apua aiemminkin jakaneet Tukiyhdistys Karvinen, Tukiyhdistys Majakka ja Mielenterveysyhdistys Helmi Helsingistä, Päijät-Hämeen mielenterveystyön tuki Miete Lahdesta, Pohjois-Karjalan mielenterveyden tuki Joensuusta, Säpikäs Sodankylästä, Mielenterveyden Tuki Kuusamosta, Hyvä Mieli Kajaanista, Mielenterveysyhdistys Hyvis Porista, Pyhäjärven Nativa Pyhäsalmesta, Psyyke Raahesta, Lappeenrannan seudun mielenterveysyhdistys, Mielenterveysyhdistys Kello Jyväskylästä, Turvalinkki Kuopiosta, Mielenterveystuki Iisalmesta, Mielenterveysyhdistys Merituuli Kotkasta ja Viisiokuntien mielenterveysyhdistys Alavudelta.

Ensimmäistä kertaa mukana ovat Kokemus- ja vertaistoimijat Olkkari Seinäjoelta ja Kanta-Hämeen mielenterveysyhdistys Hämeenlinnasta.

Lisätietoja ruoka-avun paikallisesta merkityksestä esimerkiksi:
Sosiaaliohjaaja Tuuli Häärä, Tukiyhdistys Karvinen, puh. 050 554 3115 (Helsinki)
Toiminnanjohtaja Riikka Salmi, Päijät-Hämeen mielenterveystyön tuki Miete, puh. 044 575 7610 (Lahti)

Lisätietoja Mielenterveyden keskusliiton koordinoimasta ruoka-avusta:
Tapahtumakoordinaattori Silja Lepistö, Mielenterveyden keskusliitto, puh. 040 5000 822

EU:n ruoka-apua rahoittaa Euroopan unionin vähävaraisimmille suunnatun eurooppalaisen avun rahasto (FEAD).  Suomessa jakelun toimeenpanosta vastaa Ruokavirasto. EU-apuun kuuluu 11 tuotetta: vehnä- ja sämpyläjauhoja, maitojauhetta, makaronia, puurohiutaleita, lihasäilyke, hapankorppuja, hernekeittoa, mysliä, perunasosejauhetta ja keksejä.

Mielenterveyden keskusliitto on mielenterveysongelmia itse kokeneiden ihmisten järjestö. Ajamme mielenterveyden häiriöihin sairastuneiden ja heidän läheistensä etuja yhteiskunnassa ja toimimme asiantuntijana heitä koskevissa asioissa. Toiminnassamme yhdistyvät kokemustieto ja ammatillinen asiantuntemus. Liittoon kuuluu 150 jäsenyhdistystä eri puolilta Suomea.

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.