Hyppää sisältöön

Näin aloitat Instagramin käytön

Instagram on älypuhelimella toimiva sosiaalisen median kanava, se on helppo ja ilmainen tapa lisätä somenäkyvyyttä myös yhdistyksille. Lue tästä vinkit sekä ohjeet sen käyttöön. Mukana myös ohjeet Instagram livelähetysten katsomiseen.

Ohjeet Instagramiin liittymiselle

1. Lataa Instagram-sovellus puhelimesi sovelluskaupasta (App Store, Google Play Store tai Windows Phone Store). Sovellus on ilmainen. Kun se on latautunut, avaa se Instagram-kuvakkeesta.

2. Oma tili luodaan käyttämällä sähköpostiosoitetta tai valitsemalla “Kirjaudu Facebook-tunnuksilla”.

3. Keksi itsellesi käyttäjätunnus. Voit käyttää omaa nimeä tai esimerkiksi lempinimeäsi. Haluamasi käyttäjätunnus voi olla jo käytössä, joten voit joutua kokeilemaan eri vaihtoehtoja. Palvelu kertoo, mikä on vapaa ja mikä varattu.

4. Kun olet valinnut käyttäjätunnuksesi ja salasanasi, sinua pyydetään täyttämään profiilitietosi. Napauta sitten ”Valmis”.

5. Jos käyttäjänimesi on lempinimi, voit lisätä profiilissasi sen alle koko nimesi valitsemalla ”Muokkaa profiilia”. Näin muutkin käyttäjät tunnistavat sinut. Profiilin muokkauksessa voit myös vaihtaa profiilikuvasi ja lisätä henkilötietoja, kuten puhelinnumeron. Lisäämäsi henkilötiedot eivät näy muille käyttäjille.

6. Jos kyseessä on yhdistyksen Instagram-tili, voit ”Muokkaa profiilia” -kohdasta ottaa käyttöön ammattilaistilin ominaisuudet. Silloin pystyt lisäämään esimerkiksi yhdistyksesi yhteystiedot profiiliin ja saat käyttöösi analytiikka työkaluja. Valitse ”Vaihda ammattilaistiliin” ja sovellus opastaa sinut tämän vaiheen läpi.

7. Nyt olet tehnyt perusasetukset. Sitten vain julkaisemaan ja seuraamaan muita käyttäjiä! Mielenterveyden keskusliiton löydät Instagramista käyttäjätunnuksella @mielenterveydenkl.

8. Huomioi, että sovellus täytyy päivittää puhelimen sovelluskaupan kautta aika ajoin, jotta saat sovelluksen viimeisimmät ominaisuudet käyttöön. Sovellus saattaa päivittyä myös itsestään, jos olet ottanut automaattiset päivitykset käyttöön. Tässäkin ohjeessa mainitut kohdat saattavat muuttua sen myötä, kun Instagram-sovellusta kehitetään.

 Katso Instagram-liveä

1. Jos sinulla on Instagram-sovelluksen ilmoitukset käytössä, saat ilmoituksen, kun seuraamasi käyttäjä aloittaa livevideon.

2. Livevideot näkyvät Instagram-sovelluksen etusivulla yläreunassa, samassa paikassa kuin tarinat. Tilit, joilla livevideo on käynnissä, näkyvät tarinarivissä ensimmäisenä ja kuvakkeen alareunassa lukee ”Live”.

3. Pääset seuraamaan livevideota napauttamalla tilin kuvaketta. Liityt livevideon katsojaksi automaattisesti.

4. Voit kommentoida livevideota ruudun alareunassa olevaan tekstikenttään tai reagoida siihen alareunassa olevasta sydän kuvakkeesta.

5. Voit liittyä katsomaan livevideota milloin vain sen ollessa käynnissä ja poistua livevideon katselusta pyyhkäisemällä ruudulla alaspäin.

Julkaisuista tykkäämien

Muiden käyttäjien kuvista sekä videoista voi myös tykätä painamalla sydän-nappia, jonka löydät kuvan alapuolelta vasemmalta, tai kaksois napauttamalla kuvan kohdalla.

Instagram ikonit

Instagramissa on käytössä ikonit, jotka tarkoittavat eri asioita. Listasimme tähän kaikki ikonit sekä niiden tarkoitukset.

Sovelluksen alareunan ikonit:

Talo – Kun napautat tätä kuvaa, pääset etusivulle ja näet kaikkien seuraamiesi profiilien julkaisut ja tarinat.

Suurennuslasi – Napauttaessasi tätä ikonia, pystyt etsimään mieleisiä aihepiirejä, ihmisiä tai paikkoja Instagramissa.

Plussa – Löydät tämän ikonin keskeltä alalaatikkoa. Tästä napista pääset luomaan julkaisun. Voit ottaa uuden kuvan tai lisätä haluamasi kuvan puhelimesi kuvagalleriasta.

Play-painike – Pääset katsomaan lyhyitä videoita, eli keloja tai reelsejä.

Hahmo – Tämä on profiili-ikoni, jonka avulla pääset omaan profiiliisi esimerkiksi muokkaamaan asetuksia tai ilmoituksia.

Etusivun yläreunan ikonit:

Sydän – Sydäntä painamalla näet jos joku profiili alkaa seuraamaan sinua sekä tykkää tai kommentoi sinun julkaisuasi. Tähän tulee myös ehdotukset jos joku tuttu liittyy Instagramiin esimerkiksi Facebook kavereistasi.

Kolmio – Tämän sivun taakse kätkeytyy yksityisviestit eli direct messaget, tunnetummin dm-viestit. Yksittäisen julkaisun alla olevasta kolmiosta, voit lähettää julkaisun jollekin toiselle yksityisviestinä.

Profiilikuvakkeet – Etusivun yläreunassa näkyy eri profiilien kuvakkeita. Oman profiilisi kuvasta pääset lisäämään storyn eli tarinan omaan profiiliin, tarinan voi lisätä myös pyyhkäisemällä etusivulla oikeealle. Tarina pysyy 24 tuntia profiilissasi. Napauttamalla muiden profiilien kuvakkeita pääset näkemään heidän lisäämiään tarinoita.

Instagram hashtagit julkaisussa

Kuvan julkaisemisessa on tärkeää sisällön lisäksi hashtagien käyttö. Hashtagit ovat sanoja, joiden avulla käyttäjät löytävät julkaisusi etsiessään kuvia. Hashtagit erotetaan tavallisesta tekstistä käyttämällä #-merkkiä. Hashtageissa ei voida käyttää välimerkkejä tai välilyöntejä, vaan sanat on kirjoitettava yhteen.

Esim. #yhdistys #yhdistyskenttä #toimintanäkyväksi #mielenterveys

Tallenna tai tulosta ohjeet
Seuraa Mielenterveyden keskusliittoa Instagramissa!

Ei muuta kuin rohkeasti kokeilemaan!

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.