Hyppää sisältöön

Pokka pitää – ilmainen arviointityökalu järjestöille 

Arviointia ja seurantaa ei kannata järjestöjenkään pelätä, vaikka ne meistä usein haastavilta tuntuvatkin. Kumpikin ovat arkisia asioita, joihin kannattaa panostaa. Helmikuussa hommaa helpottamaan saatiin maksuton Pokka-työkalu. 

STEA – ja sen edeltäjä RAY – on pian jo kymmenen vuotta edellyttänyt, että järjestöjen työn tuloksellisuus ja vaikuttavuus tuodaan esiin. Viimeaikainen kohu Veikkauksen ympärillä on entisestään lisännyt painetta siitä, että veikkausvoittovarojen mahdollistaman toiminnan hyödyt analysoidaan ja niistä kerrotaan kaikille.

Maksuton, STEAn hankeavustuksen turvin kehitetty Pokka on luotu järjestöjen arviointi- ja seurantatiedon keräämisen työkaluksi. Pokka on helppokäyttöinen ja selkeä, joten järjestöjen ei enää tarvitse erikseen ostaa kyselyohjelmistoja. Pokan kehittämisessä on ollut mukana myös Mielenterveyden keskusliitto.

Mielenterveysyhdistyksille yhteiset mittarit

Mielenterveysyhdistysten viesti on ollut, että apua tarvitaan arvioinnissa edelleen. Lisäksi on toivottu yhteisiä mittareita.

Yhdistysten toiminnanjohtajien tapaamisessa viime joulukuussa päätettiin ottaa Pokka käyttöön laajemmalla joukolla ja perustettiin työryhmä miettimään kaikille jäsenyhdistyksille yhteisiä mittareita.

Pokassa on valtava määrä valmiita mittareita, joten kyse on enemmänkin sopiva mittariston valinnasta karsimalla. Kevään mittaan luomme yhteiset mittarit niin sanottuun avoimeen toimintaan tai matalan kynnyksen päivätoimintaan. Lisäksi luomme mittaripohjat ryhmätoimintaan.

Tämän jälkeen on mahdollista verrata oman yhdistyksen tuloksia muihin mielenterveyskentän järjestöihin – tai niihin, jotka käyttävät Pokkaa. Tärkeintä kuitenkin on, että kaikki mielenterveysyhdistykset voivat seurata toimintaansa samalla perustasolla ja laajentaa sitä tarpeidensa mukaan.

Kannustan kaikkia jäsenyhdistyksiä tutustumaan Pokkaan ja myös käyttämään sitä. Yhteisestä mittaristosta kerromme heti, kun se on saatu kasaan.

Lisätietoa Pokasta: https://propellipaat.net/pokka/

Pokan pääkäyttäjätunnukset: http://pokka.kukunori.fi

 Mikä ihmeen Pokka?

  • Maksuton digitaalinen arviointi- ja kyselytyökalu järjestöille
  • Avattiin 28.2.2020
  • Sisältää valmiita, muokattavia kyselypohjia sekä työkalut tiedon hyödyntämiseen
  • Kehittäjät: Kukunorin Propellipäät -hanke ja Vertics Oy, mukana myös Mielenterveyden keskusliitto

 

 

Kehitysjohtaja Janne Jalava Mielenterveyden keskusliitto, kuva Mika Pollari

Kirjoittaja Janne Jalava on Mielenterveyden keskusliiton kehitysjohtaja.

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.