Hyppää sisältöön

7 ideaa ulkoiluun syksyllä

Viilenevässä säässä tekee helposti mieli jäädä koko päiväksi sisälle. Jo lyhytkin ulkoilu luonnossa lisää hyvinvointia. Nappaa tästä 7 ideaa luontoretkelle tänä syksynä.

Mitä syksyllä voisi tehdä luonnossa, jos ympäriinsä kävely ei innosta?

1. Havainnoi ympäröivää luontoa

Syksy on luonnossa muutoksen aikaa, havainnoitavia asioita siis riittää. Syyssateet saavat purot solisemaan ja kosket kuohumaan. Suuntaa vesistön äärelle ja katso, miten vesi käyttäytyy. Löydätkö vielä kukkivia kasveja? Nosta katseesi puihin ja ihaile lehtien vaihtuvia värejä ja niiden kirjoa.

2. Tarkkaile lintuja

Tilhi istuu puun oksalla. Takana näkyy keltaisia lehtiä.
Tilhet ovat syksyllä yleinen näky erityisesti pihlajissa. Kuva: Taina K. Tervo

Muuttolinnut ovat lähteneet matkaan. Suurin muuttoliike alkaa olla jo takana päin, mutta eri puolilla Suomea voi vielä tehdä moniakin lintuhavaintoja. Joutsenet ovat tyypillisesti loppusyksyn muuttajia, jotkut yksilöt myös talvehtivat Etelä-Suomen sulilla vesialueilla. Kurkiaurojakin voi nähdä vielä lokakuussa, ja marjoista notkuvilla pihlajan oksilla saattaa näkyä runsain määrin tilhiä.

3. Sienestys ja marjastus

Sieniaika on nyt parhaimmillaan. Ota mukaan sienikori ja -kirja tunnistuksen avuksi. Muistathan kerätä vain sieniä, jotka tunnistat varmasti.

Marjastuskausikaan ei ole vielä ohi. Puolukat ovat nyt kypsiä ja karpaloita voi poimia vielä ensimmäisten yöpakkastenkin aikaan.

4. Tutkaile yötaivasta

Käännä katseesi taivaalle pimeän aikaan. Tunnistatko tähtikuvioita? Millainen kuu on tänä yönä? Kirkkaana yönä taivasta voivat valaista myös revontulet. Taivaan tutkiminen onnistuu parhaiten paikassa, jossa ei ole paljon kaupunginvaloja.

5. Valokuvaus

Haasta itsesi tarkastelemaan luontoa eri näkökulmista. Kumarru varvikon tasolle ottamaan lähikuvia. Nouse seisomaan kannon tai kiven päälle ja tarkastele ympäröivää luontoa korkeammalta. Useimpien älypuhelimien kameroista löytyy asetuksia niin lähikuvaukseen kuin luontokuvaukseenkin. Kokeile, millaisia kuvia saat asetuksia vaihtamalla.

6. Eväsretki nuotiopaikalle

Syksyisessä metsässä kulkee polku, jonka reunalla on valkoinen kaide.
Kivoja retkipaikkoja voi löytyä yllättävänkin läheltä kotia, lähimetsästä tai puistosta. Kuva: Taina K. Tervo

Pakkaa reppuun kuumaa juotavaa, eväsleivät tai makkarapaketti ja suuntaa läheltä löytyvälle nuotiopaikalle eväsretkelle. Maistuvatko eväät paremmin ulkona kuin kodin keittiössä?

7. Näköalapaikat

Tutustu läheltäsi löytyviin näköalapaikkoihin. Ruskan koko väriloisto aukeaa upeasti silmien eteen korkealta katseltuna.

Luontoretken voi tehdä omaan lähiluontoon, ja kivoja retkikohteita saattaa löytyä yllättävänkin läheltä kotia. Tutustu myös omalla alueellasi yhdistysten, kunnan tai kaupungin järjestämiin luontoretkiin.

Muista ulkoillessa säänmukainen pukeutuminen ja retkietiketti.

Mielenterveyden keskusliiton kouluttamat luontolähetit toimivat kuudella paikkakunnalla: Forssassa, Kemissä, Kiuruvedellä, Lahdessa, Oulussa ja Porissa. Luontolähetit voivat lähteä retkelle yhdessä mielenterveysongelmia kokeneiden nuorten aikuisten kanssa. Ota yhteyttä paikalliseen mielenterveysyhdistykseen ja sovi tapaamisesta luontolähetin kanssa.

Lahti, Miete ry

Forssa, Mielikki ry

Oulu, Hyvän mielen talo ry

Kemi, Yhdessä ry

Pori, Porin Mielenterveysyhdistys Hyvis ry

Kiuruvesi, Kiuruveden Varapäre ry

Luontolähetit ovat osa Skutsi kuulee -ohjelmaa.

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.