Hyppää sisältöön

Älä laihduta - päivä 6.5: Laihduttaminen ei aina terveysteko

Älä laihduta -päivää vietetään valtakunnallisesti jo kymmenettä kertaa maanantaina 6.5. Päivän tarkoituksena on kyseenalaistaa laihduttaminen automaattisena terveystekona ja haastaa arvostamaan kehojen upeaa monimuotoisuutta kapeiden kehoihanteiden sijaan, kerrotaan Syömishäiriöliitosta. Kansainvälisesti ”International No Diet Day”:tä on vietetty jo vuodesta 1992. Syömishäiriöliitto SYLI julkaisee päivän kunniaksi paitsi Ruokarauhan, myös kolme laihduttamiseen liittyvää teesiä. Niistä yksi on ”Älä laihduta – saatat laihtua!".

1. Älä laihduta – saatat laihtua!

Älä laihduta -päivä on terveyden asialla. Laihduttaminen altistaa paitsi lihomiselle myös häiriintyneelle syömiskäyttäytymiselle. Syömiseen liittyvät säännöt ja rajoitukset vievät aina vain kauemmas oman kehon kuuntelun arvokkaasta taidosta. Hyvinvointi ei löydy laihduttamisen vaan oman kehon arvostamisen ja kehon tarpeisiin vastaamisen avulla.

Älä laihduta -päivä ei kiellä laihtumista, vaan muistuttaa, että laihtuminenkin (jos sille oikeasti on tarvetta) onnistuu parhaiten silloin, kun ei aktiivisesti laihduta.

2. Älä laihduta – arvosta ainutlaatuisuuttasi!

Älä laihduta -päivä on ihmisoikeuksien asialla. Laihduttamaan kannustaminen viestii aina, että sinussa ja kehossasi on jotain vikaa. Älä laihduta -päivä muistuttaa, että kaikenkokoiset ja -muotoiset kehot ovat yhtä hyviä, riittäviä ja arvokkaita ja ansaitsevat tulla kohdatuksi ja kohdelluksi sen mukaisesti.

Laihduttaminen ei ole jokaisen ylipainoisen velvollisuus. Sen sijaan jokaisen ihmisen velvollisuus on kohdella toista tasavertaisesti – vaa-an lukemasta, vyötärönympäryksestä ja kehonkoostumuksesta riippumatta.

3. Älä laihduta – uskalla elää!

Älä laihduta -päivä on myös syömishäiriöiden ennaltaehkäisyn ja syömishäiriöstä toipumisen asialla. Syömishäiriön laukaisevana tekijänä on usein jokin laihduttamiseen liittyvä kommentti tai sisäsyntyinen ajatus. Laihduttaminen sysää liikkeelle tapahtumaketjun, jonka lopputuloksena on hengenvaarallinen ja elämän joka kolkkaan vaikuttava sairaus – syömishäiriö. Laihduttamisen lopettaminen on edellytys syömishäiriöstä toipumiselle syömishäiriön oirekuvasta riippumatta.

Laihduttaminen ei automaattisesti ole terveysteko. Laihduttaminen voi myös sairastuttaa.

Älä laihduta – tapahtumia kasvotusten ja somessa

Kaikkiaan kuusi alueellista syömishäiriöyhdistystystä eli SYLIä on Mielenterveyden keskusliiton jäseniä ja päivän teema näkyykin jäsenyhdistystemme Älä laihduta-tapahtumissa eri puolilla maata. Esimerkiksi Etelän SYLIä voi tavata Helsingissä Narinkkatorilla klo 15 – 18 ja Jyväskylässä kutsutaan Mataran Älä laihduta-päiväkahveille klo 14 – 15. Mistä päin maata vaan voi osallistua valtakunnallisen Syömishäiriöliiton Instaliveen 6.5. klo 12.00 @syomishairioliitto: Kaikki mitä haluat kysyä teemasta!

 

Älä laihduta- tapahtumat

Lue syömishäiriöstä sivuiltamme

Tutustu SYLI-yhdistyksiin (Hakusana SYLI)

Tutustu ruokarauhan julistukseen

 

 

 

 

 

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.