Hyppää sisältöön

Syömishäiriöt

Et halua lähteä kavereiden kanssa ulos tai isovanhemmillesi kylään, kun tiedät, että tapaamiseen liittyy syöminen. Jaat ruoka-aineet sallittuihin ja kiellettyihin, liian suuressa omenassa ja avokadossakin on liikaa kaloreita. Tai vaihtoehtoisesti haet lohtua syömisestä, ahmit pystymättä lopettamaan ja tunnet häpeää ja syyllisyyttä. Jos elämäsi kiertyy kokonaan syömisen tai syömättömyyden ympärille, kyseessä on syömishäiriö.

On hyvä muistaa, että syömishäiriö ei ole sinun syysi etkä ole itse valinnut sitä. Eikä syömishäiriö poistu sillä, että läheisesi ehkä yrittävät saada sinut ”järkiisi” ja syömään enemmän tai vähemmän. Kyseessä on yleinen sairaus, joka muistuttaa muita riippuvuussairauksia. Vaikka nyt vaikuttaisi synkältä ja pelottavalta, sairaudesta voi toipua kokonaan. Tarvitset siihen ammattilaisen apua, läheisten ymmärrystä ja tukea sekä aikaa toipua.

Syömishäiriöitä on erilaisia. Ne eivät aina näyttäydy laihuutena, vaan yhtä hyvin myös ylipainon taustalla voi olla syömishäiriö. Kyse ei olekaan painosta, vaan enemmän siitä, mitä mielessä liikkuu ja miten syömiseen suhtautuu. Kun mielessä on paha olla, pelot, tunnesolmut tai traumat täyttävät mielen, syömisen säätely ja oman kehon hallinta on eräänlainen selviytymiskeino: pahaa oloani tai turvattomuuden tunnettani en hallitse, mutta kehoani voin hallita.

Usein syömishäiriöön liittyy myös masennus.

Syömishäiriö hallitsee elämää usein kokonaisvaltaisesti

Yhdessä yössä ei kukaan sairastu, vaan sairastuminen on pitkä prosessi. Esimerkiksi laihuushäiriö eli anoreksia alkaa usein sillä, että ruokavalio muuttuu yliterveelliseksi ja liikunnan määrä kasvaa valtavasti. Saatat saada positiivisia kommentteja hoikistuneesta olemuksestasi, ja koet itse laihtumisesta enemmän hyötyä kuin haittaa. Et tunne olevasi sairas, ja ärsyttää, että läheisesi kiinnittävät asiaan huomiota ylipäätään. Yrität salailla syömiskäyttäytymistäsi. Sairastumisen myöntäminen tuntuu vaikealta. Usein kaverit ja perhe huomaavat asian ensimmäisenä.

Jossain vaiheessa syömisestä kuitenkin tulee elämän pääsisältö, ikään kuin mittaisit syömisellä tai syömättömyydellä onnistumista tai epäonnistumista. Syömiskäyttäytyminen alkaa hallita ja häiritä arkeasi, koulua, työtä, harrastuksia ja ihmissuhteita sekä fyysistä terveyttä. Palelet helposti, olet väsynyt. On vaikea keskittyä asioihin ja jaksaa mitään. Tunnet itseinhoa, ahdistusta, pelkoa ja yksinäisyyttä. Usein syömishäiriöön liittyy myös masennus tai viiltely.

Perhe ja ystävät taas tuntevat hämmennystä, pelkoa ja epävarmuutta. He haluaisivat keskustella asiasta, auttaa ja tukea ja pelkäävät terveytesi puolesta, mutta itse torjut keskustelut. Et halua kuulla ruokaa tai painoa koskevia kommentteja tai puhua niistä. Läheisten olisikin hyvä välttää näitä aiheita, sillä kommentointi ei auta.

Läheisiltä toivot ennen kaikkea kärsivällisyyttä, ymmärrystä ja tukea: sitä, etteivät keskustelut pyöri sairauden ympärillä, vaan kaiken muun. Lisäksi tarvitset ammattiapua, yleensä psykoterapiaa, käsitelläksesi sairastumisen syitä ja löytääksesi toipumismotivaation. Lisäksi saatat tarvita lääketieteellistä apua fyysisen terveydentilasi takia. Toipuminen vaatii aikaa, ja välillä voi tulla takapakkeja. Oireet voivat palailla varsinkin stressaavissa elämänvaiheissa. Mutta suurin osa toipuu sairaudesta ihan kokonaan ajan kanssa.

Mistä syömishäiriö johtuu?

Syömishäiriö puhkeaa usein psyykkisten paineiden ja stressin seurauksena n. 15–24-vuotiaana, mutta nuoremmat ja vanhemmatkin voivat sairastua.

Monien tekijöiden summa

  • Yhteiskunta painoihanteineen: Miltä näyttää ihanteellinen ihminen?
  • Perheen sisäinen dynamiikka
  • Psykologinen kehitys: Minäkuvan muotoutuminen – Olenko ihan hyvä näin?
  • Biologia: Perinnölliset tekijät alttiuteen
  • Persoonallisuus: Syömishäiriöön sairastuneet ovat usein tavallista herkempiä. Monella on tarve täydellisyyteen.

Anoreksia

  • Laihuushäiriö
  • Syömisen ja ruoan välttely ja säännöstely
  • Pakkoliikkuminen

Bulimia

  • Ahmimishäiriö
  • Tarve tyhjentyä ahmitusta ruoasta oksentamalla tai ulostuslääkkeillä

 BED (Binge eating disorder)

  • Ahmimishäiriö, johon ei liity tarvetta tyhjentyä ahmitusta ruoasta

 Epätyypillinen syömishäiriö

  • Samat oireet kuin anoreksiassa tai ahmimishäiriöissä, mutta jokin keskeinen oire puuttuu tai on lievempänä
  • Suunnilleen puolet syömishäiriöistä epätyypillisiä

Ortoreksia

  • Terveellisen ruoan pakkomielle
  • Ei virallinen diagnoosi, vaan kuuluu epätyypillisiin laihuushäiriöihin

Kuinka yleinen syömishäiriö on?

THL:n tutkimuksen mukaan noin 6 prosenttia eli lähes 64 000 15–35 -vuotiaista naisista on sairastanut syömishäiriön.  Miehistä noin 0,3 prosenttia eli noin 18 000 15–35-vuotiasta miestä on sairastanut syömishäiriön.

 

Syömishäiriöliitto SYLI:stä saat lisätietoja 
Apua ja tukea saat myös mielenterveysneuvonnastamme.

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.