Läheisesi on sairastunut. Sairastuminen voi olla kova isku paitsi hänelle myös sinulle. Miten tukisit läheistäsi? Entä miten sinä itse voit?
Yhden sairastuminen muuttaa monen elämää. Sairastuminen on kriisi, jonka jokainen kohtaa omalla tavallaan. Uuden elämäntilanteen hyväksyminen vie oman aikansa.
Moni asia voi myös helpottua, kun sairauden oireet saavat nimen ja selityksen. Se, että saat tietoa sairaudesta, pääset puhumaan asioista ja saat apua läheisellesi ja itsellesi, auttaa sinua jaksamaan.
Sinä olet läheisellesi suuri tuki. Se, että olet olemassa, riittää.
Myös sinun on tärkeä saada apua, jotta et itse uupuisi ja sairastuisi. Jos läheiselläsi on hoitotaho, neuvotelkaa yhdessä tilanteesta ja siitä, miten läheisesi ja sinä saisitte riittävästi tukea.
Se, että olet olemassa, riittää.
Muista huolehtia itsestäsi. Pyri tekemään asioita, joista olet ennenkin saanut voimia, ja tapaamaan ihmisiä, joiden seurassa viihdyt. Läheisen rinnalla kulkeminen on helpompaa, jos käsittelet tilannetta ammattilaisen tai toisen samaa kokeneen ihmisen kanssa.
Monien sairauksien kanssa pystyy elämään hyvää elämää. Vaikeudet voivat myös vahvistaa suhdetta läheiseesi. Sairastuminen voi myös olla yhteinen selviytymistarina.
Sairastuminen muuttaa parisuhdetta
Sairastuminen voi muuttaa puolisoasi ja yhdessäoloa. On luonnollista kaivata ihmistä ja parisuhdetta, joka oli ennen sairastumista. Suhteenne voi kuitenkin myös vahvistua, kun joudutte kohtaamaan sairauden yhdessä.
Läheisesi sairastuttua arjen pyöritys on saattanut siirtyä pitkälti sinun vastuullesi. Ehkä myös taloudellinen tilanne huolestuttaa. Välillä voi tulla tunne, että kumppaninasi olisi sairaus eikä toinen tasavertainen ihminen.
Ole hyväksyvä ja myötätuntoinen itseäsi kohtaan. On ymmärrettävää, että olet surullinen tai vihainen.
Asioiden jakaminen ja hyvä tunneyhteys auttavat selviytymään. Tärkeää on, että sekä sinä että puolisosi voitte kokea välittämistä, huolenpitoa ja yhteyttä sairaudesta huolimatta.
Jos teillä on lapsia, kerro rehellisesti ja lasten ikää vastaavalla tavalla sairaudesta, sen seurauksista ja hoidosta. Sano lapselle, ettei sairaus johdu hänestä ja että hänestä pidetään huolta.
Pohtikaa koko perheen voimin, millaisia asioita voisitte tehdä yhdessä. On myös tärkeää, että te kaikki saatte apua ja tukea.
Mitä sinulle itsellesi kuuluu?
Kun vanhempi sairastuu
Elätkö perheessä, jossa toinen tai molemmat vanhemmistasi kokevat mielenterveyden ongelmia? Vanhemman sairastuminen on hyvin tavallista.
Jos äitisi tai isäsi on sairastunut, olet ehkä huolehtinut hänestä ja kotitöistä enemmän kuin pitäisi. Sinun on kenties vaikea keskittyä koulunkäyntiin. Pohdit ehkä, miten voisit auttaa vanhempaasi. Mahdollisesti myös häpeät kertoa asiasta muille.
Sinun ei tarvitse selvitä yksin. Puhu rohkeasti asioista jollekin läheiselle tai ammattilaiselle. Voit hakea apua ja saada lisää tietoa vanhempasi sairaudesta. Helpottaa, kun saat tietää, miten sairaus vaikuttaa arjessa ja miten muut saman kokeneet ovat selvinneet.
Mitä sinulle itsellesi kuuluu? Vanhempasi sairaus ei ole sinun syysi eikä sinun tehtäväsi ole huolehtia, että vanhempasi voi hyvin. Sinulla on oikeus olla iloinen ja elää omaa elämääsi.
Kun lapsi sairastuu
Oman lapsen sairastuminen herättää vaikeita tunteita. Miksi näin kävi? Kuinka lapseni selviää? Lapsella on hyvät mahdollisuudet toipua, kun hän saa apua ja turvallinen suhde läheisiin säilyy.
Osoita keskustelulla, että olet lapsesi tukena. Myös vaikeista asioista, kuten itsemurha-ajatuksista, kannattaa kysyä lapselta suoraan.
Vaikka lapsi haluaisi karkottaa sinut käytöksellään etäälle, olet hänelle tärkeä. Lapsi tarvitsee hyväksyntää, rakkautta ja huolenpitoa. Kerro hänelle, että hän on arvokas, ihana, ainutlaatuinen ja erityinen.
Vanhemman tuki on lapselle tärkeää, mutta lisäksi tarvitaan ulkopuolista apua. Hae ammattiapua heti. Tieto sairaudesta, sen hoidosta ja siitä toipumisesta auttaa sekä sinua että lastasi.
Muista huolehtia myös itsestäsi ja muista perheenjäsenistä. Usein asioiden jakaminen muiden samassa tilanteessa olevien vanhempien kanssa auttaa jaksamaan.
Sinä voit olla se, joka pysähtyy kysymään.
Tuttava sairastaa – miten jaksaa lapsi tai nuori?
Tunnetko lapsen tai nuoren, jonka läheinen on sairastunut psyykkisesti? Kysy häneltä, miten hän voi. Lapsella on usein liikaa huolta ja vastuuta, mutta hänen tuen tarpeitaan ei aina huomioida. Hän voi vaikuttaa selviytyjältä tai oireilla rajusti, mutta tarvitsee aina aikuisen apua.
Sinä voit olla se, joka pysähtyy kysymään, kuuntelemaan ja auttamaan lasta eteenpäin.
Mistä apua?
- Mielenterveyden keskusliiton neuvontapuhelin ja Valoa-chat
- Mielenterveyden keskusliiton vertaistukipuhelin
- Mielenterveysomaisten keskusliitto – FinFami ry
- Parisuhdekeskus Kataja