Oletko kuullut ääniä, joita muut eivät kuule ja joille ei ole selvää ulkopuolista aiheuttajaa? Sellaisia, joiden olemassa oloa on vaikea selittää muille. Äänten kuuleminen ei välttämättä ole merkki psyykkisestä sairastumisesta, vaan ilmiö mielletään enemmän ihmisen inhimilliseksi ominaisuudeksi, kuten vaikkapa vasenkätisyys. Jossain tapauksissa äänten kuuleminen voi liittyä myös psyykkiseen sairastumiseen.
Suunnilleen joka kymmenes ihminen kuulee ääniä säännöllisesti. Lääketieteellinen diagnoosi on kuulijoista vain yhdellä prosentillä. Hollantilaisssa tutkimuksessa jopa 40 prosenttia ihmisistä kertoi, että on jossain vaiheessa elämäänsä kuullut ääniä – asiaa vaan harvemmin otetaan esille kahvipöytäkeskusteluissa. Esimerkiksi läheisensä menettäneellä saattaa olla kokemus läheisen äänen kuulemisesta kuoleman jälkeen.
Ääni tai äänet voivat kuulua pään sisältä. Ne voivat olla puhetta, mutta myös musiikkia tai yleistä melua. Ilmiön ulkopuolelle rajataan tinnitus. Ääniä voi kuulla myös pään ulkopuolelta. Ympäristöstä voi kuulua puhetta, yksittäisiä sanoja, huutoja tai kuiskauksia, joita muut eivät kuule. Äänet voivat olla joko tylyjä ja kriittisiä tai lempeitä ja tukevia. Niitä voi olla yksi tai useampia. Ne voivat olla keskustelevia, kehottavia, käskeviä, hiljaisia tai kovaäänisiä.
Suurimmalla osalla äänet eivät merkittävästi häiritse elämää.
Mistä äänten kuuleminen johtuu?
Usein äänet alkavat jonkin vaikean, traumaattisen kokemuksen seurauksena. Joillakin on synnynnäinen alttius äänten kuulemiselle. Osalla äänten kuuleminen loppuu jossain vaiheessa, osalla se jatkuu läpi elämän. Suurimmalla osalla äänet eivät häiritse elämää, mutta muutamalle prosentille kokemus on rankka. Omien ääniensä kanssa voi kuitenkin oppia tulemaan toimeen.
Jos äänet ovat psyykkisen sairauden oire, hyödyt todennäköisesti lääkityksestä ja terapiasta. Hoidon tavoitteena on lieventää ääniä tai poistaa ne kokonaan. Aina, jos äänet aiheuttavat ahdistusta, haittaavat elämää ja ovat ikäviä, kannattaa hakea apua. Voit myös yrittää työskennellä ääniesi kanssa. Moni kokee hyödyllisenä äänten hallintakeinot. Äänille voi esimerkiksi asettaa rajat ja keskustella niiden kanssa vain tiettyinä ajankohtina. Stressin tiedetään lisäävän ikävien äänien kuulemista, jolloin stressaavien tekijöiden vähentäminen elämässä voi olla avuksi. Hyödyllisiä ohjeita löytyy Suomen Moniääniset -yhdistyksen nettisivuilta.
Osa ei koe ääniä häiritsevänä lainkaan, vaan enemmän lahjana tai erityisenä herkkyytenä – näin varsinkin silloin, jos äänet ovat lähinnä ystävällisiä. Moniääniset-yhdistys kannustaa joka tapauksessa hyväksymään äänten kuulemisen osana omaa itseään.
Jos et ole koskaan kuullut itse ääniä ja mietit, mistä ihmeestä voi olla kyse, pohdi: onko päähäsi koskaan tarttunut ”korvamatobiisiä”, joka vaan palaa itsepintaisesti pyörimään päähäsi, halusit tai et? Esimerkki voi auttaa ymmärtämään, millaisesta ilmiöstä on kyse. Jos tuntuu, että hyötyisit ajatusten, tuntemusten ja kokemusten vaihdosta ja siitä, että voit vapaasti puhua toisten kanssa äänten kuulemisesta, Suomen Moniääniset ry eli ääniä kuulevien yhdistys tarjoaa siihen tilaisuuksia.
Lue lisää:
Suomen Moniääniset ry
Sinäkin voit kuulla äänen puhuvan päässäsi / YLE
Stressi voi aiheuttaa äänien kuulemista / MTV
Lääkäri: Äänien kuuleminen ei ole sairaus / Studio 55