Hyppää sisältöön

Kiusaaminen jättää kipeän jäljen

Päiväkodissa, koulussa, harrastuksissa, työpaikalla tai sosiaalisessa mediassa ­- kiusaamista voi tapahtua monilla tahoilla. Kiusaaminen on henkistä väkivaltaa ja jättää usein elinikäiset arvet, varsinkin lapsiin ja nuoriin.

Kiusaaminen voi olla fyysistä, henkistä tai molempia. Se voi olla esimerkiksi nimittelyä, pilkkaamista, uhkailua, ikäviä huomautuksia tai eleitä, nolaamista, syrjimistä, tönimistä tai tavaroiden heittelyä.

Kiusaaminen on eri asia kuin ihmissuhteisiin liittyvät pienet riidat tai välienselvittelyt. Yleensä kiusaaminen on pitkään jatkuvaa ja silti muut eivät välttämättä heti huomaa tai ymmärrä, että sinua kiusataan. Kiusaaminen on kuitenkin aina vakavaa ja siihen tulee saada apua. Jos sinua kiusataan koulussa, sinun pitäisi uskaltaa kertoa siitä sekä vanhemmille että opettajille, vaikka kertominen ei aina helppoa olekaan.

Työpaikallasi esiintyvä kiusaaminen taas on ensisijaisesti esimiehen, luottamushenkilöiden ja työterveyden asia.

Kiusaaminen on aina vakavaa ja siihen tulee saada apua.

Netissä ja somessa

Sosiaalisessa mediassa tai nettipalstoilla on helppo kiusata nimettömyyden turvin ja se on valitettavan yleistä. Kiusaamista on, jos esimerkiksi toinen levittää sinusta asiattomia kuvia, vihjailee tai kertoo valheellisia asioita tai yksityiselämääsi liittyviä asioita, joista aiheutuu terveydellistä tai taloudellista haittaa. Toista voi häiritä myös lähettämällä loukkaavia viestejä tai kuvia.

Vaikka nettipalstoilla ja somessa on helppo heitellä kommentteja, on hyvä muistaa, että esimerkiksi uhkaukset tai kunnianloukkaukset ovat rikos myös nettimaailmassa.

Katkaise kiusaaminen

Kiusaamisen katkaiseminen kuuluu meille kaikille yhteisesti. Siltä ei saa sulkea silmiään tai korviaan. Puutu rohkeasti tilanteisiin, joissa esiintyy kiusaamista: tällöin leikkaat kiusaamiselta siivet, etkä jätä toista ihmistä yksin.

Ota yhteyttä luotettaviin henkilöihin ja tahoihin, joiden kanssa voitte miettiä yhdessä, miten kiusaamisen katkaistaan.

Mistä apua?

  • Mielenterveyden keskusliiton Valoa-chat
  • MLL Lasten ja nuorten puhelin: 116 111
  • Sekaisin-chat
  • Kriisipuhelin 09 2525 0111
  • Nuortennetti

Vinkkejä vanhemmille ja kouluun

 

 

 

 

 

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.