Hyppää sisältöön

Psyykkiset traumat

Trauma on emotionaalinen eli tunneperäinen vaurio, mielen rikkoutuminen. Se syntyy, kun ihminen kokee ylitsepääsemättömän tapahtuman tai elää tilanteessa, joka ylittää oman kestokyvyn. Järkyttävistä kokemuksista huolimatta elämän perustukset ja luottamuksen voi rakentaa uudelleen ajan kanssa ja ammattilaisen avulla.

Psyykkinen trauma syntyy tilanteessa, joka on poikkeuksellisen järkyttävä tai johon liittyy hallitsemattomuuden tai hengenvaarassa olemisen kokemus. Tällainen traumaattinen tilanne voi olla esimerkiksi itsemurha lähipiirissä, vakava sairaus, kiusatuksi joutuminen, onnettomuus tai väkivallan kohteeksi joutuminen. Yhtä lailla psyykkinen trauma syntyy silloin, kun ihminen jää elämässään vaille jotain olennaista. Psyykkinen trauma voi siis johtua esimerkiksi siitä, ettet ole saanut lapsuudessa huolenpitoa ja läheisyyttä tai että olet joutunut elämään alkoholismin varjostamassa perheessä.

Siihen, kuinka kuormittavana koet tapahtuman, vaikuttaa ennen kaikkea tapahtuman järkyttävyys mutta myös henkilökohtaiset tekijät. Tällaisia tekijöitä ovat esimerkiksi mahdolliset aiemmat traumaattiset tapahtumat ja psyykkisten voimavarojen vähyys. Trauman kokemukseen vaikuttavat myös henkilökohtaiset tekijät kuten resilienssi eli kyky selvitä ja palautua vaikeista kokemuksista.

Traumalla on joskus piiloutuva luonne. Arjen sujumisesta huolimatta voit kokea ulkopuolisuuden tunnetta ja mielessäsi voi olla kaaos. Ajatusten, tunteiden, havaintojen ja muistojen yhdistäminen voi olla vaikeaa. Toisinaan trauma saattaa nousta esiin vasta aikuisiällä, vaikka et edes muistaisi lapsuusajan tapahtumia tarkoin.

Kaukainen muisto ja trauma voivat palautua äkisti mieleen jossain tietyssä tilanteessa. Puhutaan triggereistä eli traumalaukaisijoista ja takaumista. Tällöin tuntuu usein siltä, kuin eläisi uudelleen aiemman traumaattisen tilanteen tai tapahtuman. Jos sinua esimerkiksi rankaistiin lapsena itkemisestä ja tunteiden näyttämisestä, saatat yhtäkkiä tuntea syvää kauhua ja lamaannusta kuullessasi oman lapsesi itkevän – ymmärtämättä silti miksi. Tunteet voivat myös mennä hetkeksi piiloon. Voimakas tunnereaktio seuraakin vasta useiden päivien päästä ja lamauttaa toimintakyvyn täysin.

Traumat voivat näyttäytyä monenlaisina oireina fyysisesti, psyykkisesti, tunne-elämän ja ihmissuhteiden tasolla. Ne eivät poistu itsestään, mutta niihin voi saada apua. Sinun ei tarvitse jäädä yksin asian kanssa.

Mitä on traumaterapia?

Ylivoimaisten kokemusten liittäminen osaksi omaa elämäntarinaa on pitkä prosessi. Ammattiavulla, esimerkiksi traumaterapian tuella, voit kuitenkin oppia tunnistamaan takaumia ja niistä johtuvia tunteita ja siten hallitsemaan niitä. Erityisen tärkeää on, että löydät ammattilaisen, jonka kanssa koet tulevasi ymmärretyksi ja kuulluksi.

Psykoedukaatio eli tiedon ja ymmärryksen lisääminen omasta tilanteesta on myös usein avuksi. Omille kokemuksille saa sanoja ja toimintamallien muutoksiin välineitä.

Hirveä muisto ja takauma pysyvät paremmin hallinnassa, jos pystyt ankkuroimaan itsesi nykyhetkeen. Monia auttavat niin sanotut turvaesineet. Turvaesine voi olla vaikkapa kivi taskussa, jos se auttaa sinua muistamaan tässä hetkessä olemisen. Jotkut hyötyvät niin sanotusta traumaprotokollasta eli lyhyestä tsekkauslistasta. Listan avulla voit käydä itsesi kanssa läpi sen, mitä juuri nyt tunnet, mistä menneestä kokemuksesta se muistuttaa, missä olet juuri nyt, mitä näet ympärilläsi ja ettei mennyt paha asia tapahdu nyt.

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.