Hyppää sisältöön

Erkka Korhonen: ”Soittaminen on parhaimmillaan terapeuttista”

Mielenterveyden keskusliiton vuoden 2023 kulttuurikummi, kitaristi Erkka Korhonen sai aloittelevana muusikkona kuulla naljailua musiikkityylistään. Nyt hän on saavuttanut urallaan enemmän kuin uskalsi pikkupoikana edes haaveilla. Musiikki on auttanut myös vaikeina aikoina ja raskaan menetyksen osuessa kohdalle.

Kolmas korkeakoulututkinto, ensimmäinen kultalevy Northern Kings -yhtyeen debyyttialbumista Reborn ja Raskasta Joulua -keikka loppuunmyydyllä Tavastialla. Joulukuun 21. päivänä vuonna 2007 muusikko Erkka Korhonen saavutti monta unelmaa. Kymmenen vuotta myöhemmin Raskasta Joulua myi loppuun Helsinki-hallin (ent. Hartwall Arena). Siihen kulminoitui kaikki, mistä Erkka oli pikkupoikana uskaltanut vain unelmoida – oli suuri lava ja pyrotekniikkaa, aivan kuten Kissillä ja Diolla, joiden keikkatallenteita hän oli lapsena katsonut VHS-kaseteilta.

– Silloin haaveilin, että pääsisin elämässäni kokemaan jotain tuollaista. Se toteutui, kun myimme Hartsun loppuun, ja tiesin, että sieltä julkaistaan meidän oma konserttitallenteemme.

Sinä päivänä Erkka antoi itselleen luvan tuuletta hetken ja kirjoitti Facebookiin julkaisun kaikille niille, jotka olivat hänen musiikkivalintaansa epäilleet. Julkaisussa luki: ”Saa tehdä perässä.”

Oikeita opettajia oikeaan aikaan

Raskas rock ja sähkökitara sytyttivät palon Erkassa jo ala-asteella. Hän oli aloittanut musiikkiharrastuksen ensimmäisellä luokalla nokkahuilutunneilla ja soittanut vuoden klassista kitaraa. Erkan ollessa kuudennella luokalla he myivät isoveli Mirkon kanssa niin paljon vanhoja lelujaan, että saivat ostettua ensimmäisen, yhteisen, sähkökitaran.

Erkka sanoo olevansa musiikkiluokkanuori. Hän kävi peruskoulun Espoossa Maininki-Kivenlahden koulussa musiikkiluokalla ja jatkoi sieltä Sibelius-lukioon. Matkan varrelle on osunut oikeaan aikaan inspiroivia opettajia, joille muusikko jakaa auliisti kiitosta.

– Kun kävin peruskoulua 80-luvun puolivälissä, musiikinopetus oli Suomessa vielä melko konservatiivista. Meillä oli kuitenkin aika nuori opettaja, joka halusi, että soitamme musiikintunneilla myös pop-kappaleita perinteisen kuoromusiikin lisäksi.

Bändihommatkin alkoivat jo ala-asteella, ja ensimmäinen esiintyminen oli koulun kevyen musiikin konsertissa.

– Me soitimme Kissin Detroit Rock Cityn. Se oli ensimmäinen kerta siinä koulussa, kun oppilaiden omillaan harjoitellut bändi pääsi esiintymään. Opettaja tuli harjoituksiin katsomaan ja kuuntelemaan, että uskaltaako meidän antaa esiintyä, Erkka muistelee.

Ensimmäisen kitaransoitonopettajan kanssa kemiat eivät kohdanneet. Opettaja oli konservatiivisen linjan opettaja, ja Erkkaa kiinnostivat ”kitarasankarihommat”. Kun Stratovarius-yhtyeen Timo Tolkki tuli Erkan koululle pitämään kitaratunteja, jokin loksahti kohdalleen.

– Timo oli minulle käänteentekevä ihminen. En varmaan soittaisi tänä päivänä, jos ei Timoa olisi ollut. Hän avasi minulle sen koodin, miten nämä asiat soitetaan.

Erkka soitti Timon kanssa kaksi vuotta, kunnes aloitti lukion. Siellä hänen omien sanojensa mukaan tapahtui ”tajunnan laajentuminen musiikillisesti”. Raskaan rockin rinnalla Erkka alkoi kuunnella laajasti myös muunlaista musiikkia. Musiikinopettajansa Ilkka Rantamäen kannustamana Erkka haki ja pääsi muusikkolinjalle Pop & Jazz Konservatorioon. Erkka suoritti lopulta kolme tutkintoa Pop & Jazz Konservatoriossa ja Metropoliassa, jonne ammattikorkeakoululinjat sittemmin siirtyivät. Lisäksi hän suoritti syventävät opinnot The Guitar Institute of Technologyssa Los Angelesissa.

Uskoa omaan juttuun

Erkka Korhonen istuu pöydän ääressä. Pöydällä on musta sähkökitara.
Erkka Korhonen tunnetaan raskaan musiikin kitaristina sekä Raskasta Joulua -perustajana. Hän on Mielenterveyden keskusliiton vuoden 2023 kulttuurikummi. Kuva: Mika Pollari

90-luvun puolivälissä Erkka aloitti työt ammattimuusikkona opintojen ohella. Silloin, 21-vuotiaana, hän teki ensimmäiset palkalliset äänityssessiot ja soitti kunnolla palkalliset keikat.

Hän sai kuulla paljon kuittailua musiikkimaustaan ja valitsemastaan genrestä.

– Toiset opiskelijat ja ihan muusikotkin sanoivat, että et ikinä tule tuolla musiikilla elantoasi tässä maassa ansaitsemaan, Erkka kertoo.

Nyt, 48-vuotiaana, musiikkialan ammattilaisuutta on takana jo 27 vuotta. Hänet tunnetaan ensi vuonna 20-vuotisjuhlavuotta viettävän Raskasta Joulua -kiertueen perustajana, monipuolisena kitaristina ja tuottajana, jolla on oma studio Espoossa.

Kun Raskasta Joulua -kiertueen yhteistyökumppani viime vuoden lopulla ilmoitti konkurssista, ja iso osa kiertueen konserteista jouduttiin perumaan, oli se Erkalle vaikea paikka. Alkushokki oli suuri.  Sen piti olla ensimmäinen iso kiertue kahden pandemiavuoden jälkeen, ja siinä oli paljon kiinni taloudellisesti.

– Pahimmalla hetkellä koin ensimmäistä kertaa elämässäni isosti sen, että vaati duunia päästä sängystä ylös, Erkka sanoo.

Hän hoiti sovitut tapaamiset ja harjoitukset muttei jaksanut tehdä mitään normaaleja juttuja, saati ylimääräistä.

– Olin henkisesti lukossa, tein vain pakolliset liikkeet. Koin myös suoranaista vihaa niitä ihmisiä kohtaan, jotka sen tilanteen olivat aiheuttaneet. Ne olivat pahimmillaan todella synkkiä ajatuksia, Erkka kertoo.

Kaikkia keikkoja ei lopulta tarvinnut perua, ja 13 tehtyä keikkaa auttoivat pahimman yli. Nokia Areenalla vedetyn keikan jälkeen Erkka ajatteli, että me voitimme. Homma ei mennyt miinukselle, muuta hän ei työnantajana ollut kiertueporukalle uskaltanut luvatakaan.

– Sitten käännettiin katse jo tähän vuoteen. Iso puhdistautuminen tapahtuu varmaan vasta loppuvuodesta. Meidän täytyy ansaita yleisömme luottamus takaisin.

Urheilu ja perhe tasapainottavat

Yleisesti ottaen Erkka kokee pärjäävänsä musiikkialan paineiden kanssa aika hyvin. Kun hommat alkoivat kasvaa, hän päätti, ettei kaikkia lankoja tarvitse pitää omissa käsissään. Luotettavat ihmiset ympärillä ovat auttaneet, kun töitä on täytynyt jakaa. Erkka kertoo nukkuvansa hyvin ja korostaa liikunnan merkitystä mielen hyvinvoinnille. Hän harrastaa ja valmentaa kamppailulajeja, pääasiassa taekwondoa.

– Se on oma päänsisäinen turvapaikkani, jossa voin tarvittaessa nollata musiikkijututkin.

Erkka tähtää kesällä Tampereella järjestettäviin taekwondon senioreiden Euroopan mestaruuskilpailuihin, mutta tällä hetkellä kipeytynyt polvi estää täysipainotteisen harjoittelun.

Myös perhe maadoittaa ja pitää miehen kiireisenä. Erkalla ja hänen vaimollaan on kolme poikaa, joista vanhin on yläkoulussa ja kaksi nuorempaa alakoulun alimmilla luokilla.

– Siinä on aika paljon actionia, mutta tuollainen 7- tai 9-vuotias pystyy halutessaan sulattamaan jään yhdellä lauseella.

Musiikin tekeminen auttoi pahimman yli

Parhaimmillaan muusikon ammatin hyvät puolet, kuten vuorovaikutteisuus keikalla ja onnistumisen kokemukset, tukevat mielen hyvinvointia. Soittamisenkin Erkka kertoo olevan parhaimmillaan jopa terapeuttista. Sen hän koki erittäin konkreettisesti kaksi vuotta sitten, kun hänen veljensä Mirko kuoli yllättäen sairaskohtaukseen.

– Mike oli toivonut Kansas-yhtyeen The Wall -kappaletta soitettavaksi hautajaisissaan. Sen soittaminen levyltä tuntui halvalta ratkaisulta, mutta ajattelin, etten pystyisi sitä livenäkään esittämään.

Erkka päätyi levyttämään kappaleen ensimmäisenä soolotuotantonaan. Alkuperäisen kappaleen lopussa on viululla soitettu melodia, jonka Erkka omassa versiossaan soittaa kitaralla. Hän oli kuullut kappaleen tuhat kertaa ja tunsi melodian hyvin, mutta ei ollut koskaan soittanut sitä.

– Menin illalla yksin studiolle, kun tuntui, etten pysty olemaan, jos en tee biisiä loppuun. Katsoin melodian kolme ensimmäistä säveltä ja aloitin. Sitten musiikki vain tuli ulos. Minä en enää itse soittanut, vaan joku soitti minua, Erkka kuvailee.

Hän soitti melodian ykkösellä läpi.

– Se oli hyvin epätodellinen kokemus. Ajattelin, että enhän minä osaa soittaa tätä, mutta jotenkin vedin sen juuri äsken ääni ääneltä tietokoneelle. Siinä tuli sellainen tunne, että en ollut yksin. En voi sanoa, että olisin kuivin silmin siitä selvinnyt.

Musiikki auttoi pahimman yli.

– Se projekti oli minun surutyöni.

Mielenterveyden keskusliiton kulttuurikummina Erkka toivoo voivansa auttaa ihmisiä löytämään musiikin voiman, sillä hän jos joku tietää, miten musiikki voi kannatella elämän ylä- ja alamäissä.


Tulevia tapahtumia:

Erkka luotsaa huhtikuussa kolme kitarapajaa, joissa perehdytään kitarariffin tekemiseen.

4.4. kitarapaja Karjaalla, ilmoittautumisaika on päättynt.
20.4. kitarapaja Turussa, ilmoittautumiset 17.4. mennessä.
25.4. kitarapaja Tampereella, ilmoittautumiset 19.4. mennessä.

Tee oma riffisi toivosta!

Osallistu kitarariffi-showdowniin ja tee oma riffisi toivosta! Osallistumisaikaa on 10.8. asti, minkä jälkeen osallistuneet riffit kootaan yhteen collab-videolle ja niistä antavat henkilökohtaista palautetta raskaan musiikin ammattilaiset. Lisätietoja ja osallistumisohjeet.

Teksti: Eveliina Aarnos
Kuvat: Mika Pollari

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.