Hyppää sisältöön

17.11. Itsemurhan tehneiden muistopäivän podcastissa Riika Hagman-Kiuru

Itsemurhan tehneiden muistopäivää vietetään valtakunnallisesti sunnuntaina 17. marraskuuta 2019.

Perheenjäsenen, muuten läheisen ihmisen tai yhteisön jäsenen itsemurhalla voi jatkossa olla erittäin vahingollinen vaikutus ihmisen elämään, koska useimmille läheisen henkilön menettäminen on musertava kokemus. Surun lisäksi kuolintapa voi aiheuttaa stressiä, ahdistuneisuutta, tuskaa ja syyllisyyden-, häpeän- ja vihantunteita itsemurhan tehneen henkilön perheenjäsenille ja muille läheisille. Maailmanlaajuisesti tarkasteltuna erilaiset kulttuuriin, uskontoon, lakiin ja historiaan liittyvät tekijät ovat vaikuttaneet siihen, mitä kussakin yhteisössä itsemurhasta ajatellaan ja miten sitä ymmärretään.  Avun hakemiseen liitetty leimautuminen on onneksi vähentynyt. (Lähde: surunauha.net)

Itsemurhan tehneiden muistopäivää vietetään sunnuntaina 17. marraskuuta ja kynttilät syttyvät useilla paikkakunnilla itsemurhan tehneiden muistolle.

Itsemurhiin suhtautumisesta Suomessa, itsemurhiin liittyvästä stigmasta ja surusta kertoo Surunauha ry:n toiminnanjohtaja Riika Hagman-Kiuru, toimittajana Henna-Riikka Myrskylä.

Mistä apua?

Välitön apu

  • Jos sinä tarvitset tai läheisesi tarvitsee välitöntä apua, soita yleiseen hätänumeroon 112.
  • Voit ottaa yhteyttä ammattiauttajiin menemällä terveyskeskuksen päivystysvastaanotolle, sairaalan ensiapuun tai psykiatriseen päivystysyksikköön.

Muita auttavia tahoja

Vertaistuki läheisille

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.