Hyppää sisältöön

Mahdollisuus lomaan tiukasta taloustilanteesta huolimatta

Mielenterveyden keskusliitto ja Maaseudun terveys- ja lomahuolto ovat jo runsaan kahdenkymmen vuoden ajan tarjonneet lomailumahdollisuuden mielenterveysongelmia kokeville ja heidän perheilleen. Mielenterveysongelmia kokevien, kuten monien muidenkin pitkään sairastaneiden taloustilanne on usein tiukka. Työelämästä sairauden takia sivussa oleminen laskee tulotasoa ja jos on sairastunut nuorena eikä työeläkettä ole ehtinyt kertyä, arkea eletään varsin pienen eläkkeen varassa. Sairastuminen saattaa näkyä myös velkatilanteenssa.

– Kaikilla ei vaan ole varaa lomaan elämäntilanteensa takia. Kuitenkin ympäristönvaihdos, arjen rutiinien katkaisu ja hetken tauko huolista ovat tärkeitä hyvinvointitekijöitä kaikille. Moni kokee näille ”Irtiotto arjesta”-lomille lähdön helppona ja turvallisena. Mukaan voi hakea ystävän, puolison tai koko perheen kanssa. Monelle on suuri helpotus pystyä viemään lapsetkin kesälomareissulle tiukasta taloustilanteesta huolimatta. Yksinäisyyttä kokevalle taas joulu kodin seinien ulkopuolella saattaa olla todella tärkeä , kertoo kuntoutussuunnittelija Isko Kantoluoto Mielenterveyden keskusliitosta.

Lomiin luonnonkauniissa maisemissa sisältyvät majoitus, ruokailut ja monipuoliset harrastusmahdollisuudet liikunta-aktiviteeteistä kylpylässä rentoutumiseen. Harrastusten ohella juttuseuraa toivovat pääsevät vaihtamaan ajatuksiaan ja kokemuksiaan toisten samanlaisessa elämäntilanteessa olevien kanssa, ja mukana on kulloinkin kaksi Mielenterveyden keskusliiton vertaisohjaajaa.

Kaikkiaan lomia mielenterveyden ongelmia kokeville järjestetään vuonna 2020 kahdeksalla eri paikkakunnalla. Lomatukea myönnetään taloudellisin, terveydellisin ja sosiaalisin perustein eri ryhmille. v. 2018 tuetuille lomille haki kaikkiaan 18 368 sosiaali- ja terveysjärjestöjen kohderyhmiin kuuluvaa ihmistä, ja heistä lomatuki myönnettiin lähes 10 000 henkilölle.

Lisätiedot

www.mtkl.fi/tapahtumakalenteri (Hae: Irtiotto arjesta)

tietopalvelu@mtkl.fi tai 0203 91920

 

 

 

 

 

 

 

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.