Hyppää sisältöön

Mielenterveysongelmia Pikku Kakkosen aikaan - uutta tukea vanhemmille

Alakoululaisten vanhemmat pyörittävät syksyn ruuhkaista arkea. Miten selvitä tulevasta, jos oma mielenterveys on jo valmiiksi koetuksella? Miten sanoittaa mielenterveysongelmia lapselle? Vastausta haetaan Mielenterveyden keskusliiton uudella, maksuttomalla verkkokurssilla. Pilotti on lokakuussa.

Meidän arki, hyvä arki -kurssi on tarkoitettu ruuhkavuosia eläville alakoululaisten vanhemmille, joiden perheessä aikuisella on mielenterveysongelmia. Kurssi on suunniteltu yhdessä heidän kanssaan lapsiperheen arkeen sopivaksi.

”Kokemuskehittäjämme toivoivat erityisesti kahta asiaa. Toinen on tunteiden käsittely, johon kurssilla keskitytään alun perin aiottua huomattavasti enemmän. Tarjoamme työkaluja siihen sekä vanhemmille itselleen että lasten kanssa puhumiseen”, kertoo kuntoutussuunnittelija Sanna Hyry Mielenterveyden keskusliitosta.

”Toinen toive liittyy ajoitukseen. Kurssin neljä yhteistä verkkotapaamista onkin ajoitettu keskiviikkoihin Pikku Kakkosen aikaan. Joka viikolle on oma pieni välitehtävä joko itselle tai yhdessä lasten tai läheisen aikuisen kanssa tehtäväksi. Nämä voi tehdä silloin, kun omassa arjessa on sopiva hetki”, Hyry sanoo.

Meidän arki, hyvä arki -verkkokurssilla on mukana ammattiohjaajien lisäksi vertaisia, joille tilanne on omakohtaisesti tuttu. Lisäksi kurssilla kuullaan mm. mielenterveysongelmista toipuvan vanhemman, puolison ja lapsen näkemyksiä. Kurssille tulevat perheet saavat postissa myös askartelupaketin.

Mitä kurssilta voi odottaa?

”Vertaistukea ainakin”, toteaa kurssin kokemusohjaaja, kuntoutusneuvoja Reea Peltokorpi.

”Kannattaa myös tulla hakemaan eväitä perheen vuorovaikutukseen, puhumattomuuden usein ylisukupolvisen ketjun katkaisemiseen. Tabut, stigmat ja ennakkoluulot aiheuttavat usein sen vaikeimman pulman: miten selittäisin tilanteeni lapselle ja miten keskustelisin siitä puolisoni kanssa”, hän kuvaa.

Kurssi on pilotti ja lisää on tulossa ensi vuonna. Vastaavia kursseja on aiemmin järjestetty kasvokkain, mutta verkkokurssi on tärkeä saavutettavuuden näkökulmasta. Siihen voi osallistua kotisohvalta täysin riippumatta siitä, missä päin Suomea asuu, Sanna Hyry muistuttaa.

Perhemuodolla tai -koolla ei ole merkitystä, oleellista on se, että perheessä on alakouluikäinen lapsi tai useampia sekä vanhempi, jolla on mielenterveysongelmia.

Kurssi alkaa 7.10. ja hakuaika päättyy 29.9. Ensimmäinen verkkotapaaminen on 13.10.

Hakulomake ja tarkemmat tiedot:
www.mtkl.fi/tapahtumakalenteri (kirjoita haun aiheeksi Meidän arki, hyvä arki)

Katso myös:
Kun Mörkö A. muutti meille asumaan – satu lapselle äidin masennuksesta

Lisätietoja ja haastattelut:
kuntoutussuunnittelija Sanna Hyry, Mielenterveyden keskusliitto, puh. 040 827 2665

Lisätietoja ja haastattelut kokemusasiantuntijan näkökulmasta:
kuntoutusneuvoja Reea Peltokorpi, Mielenterveyden keskusliitto, puh. 040 663 0282

 

 

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.