Hyppää sisältöön

Opiskelijoille apua mielenterveysongelmiin uudella verkkokurssilla

Joka kolmas korkeakouluopiskelija kokee psyykkisiä vaikeuksia ja stressiä opintojensa aikana. Mielenterveyden keskusliitto tarjoaa opiskelijoille apua ja tukea mielenterveysongelmiin 13.10. alkavalla uudella verkkokurssilla Vastavirrasta myötävirtaan, jonka sisällöt pohjautuvat mielenterveysongelmia itse kokeneiden opiskelijoiden kokemuksiin.

Opiskelijoiden mielenterveysongelmat koskettavat kaikkia koulutusasteita toiselta asteelta korkeakouluihin. YTHS:n Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen (KOTT 2016) mukaan noin kolmasosa kyselyyn vastanneista opiskelijoista koki psyykkisiä vaikeuksia ja stressiä, ja yli viidennes koki mielialansa ja voimavaransa riittämättömiksi.

Verkkokurssilla opiskelijoiden omat kokemustarinat avaavat tunnetasolla sitä, millaista on samanaikaisesti opiskella ja sairastaa esimerkiksi masennusta. Kurssilla he kertovat, mikä opiskeluissa stressaa ja miten opinnot saa etenemään jaksamisen ongelmista huolimatta.

– Mielenterveyden ongelmista puhutaan usein diagnoosilähtöisesti ja oirepohjaisesti. Mielenterveyden keskusliiton verkkokursseilla aiheita lähestytään kokemuspohjaisesti ja avataan myös masennuksen ja uupumuksen tunnepuolta sairastuneen näkökulmasta. Idea laajasta, kaikille opiskelijoille suunnatusta kokemuspohjaisesta verkkokurssista virisi, kun tuotimme vuonna 2019 sisältöä Ylen Abitreeneihin, kertoo Mielenterveyden keskusliiton koulutuspäällikkö Kirsi Sirola.

Kurssin sisällöt on suunniteltu yhdessä 40 opiskelijan kanssa eri koulutusaloilta ja -asteilta. Yhteinen tekijä mukana olleille on oma kokemus opiskeluaikaisista mielenterveyden ongelmista ja jaksamisen haasteista. Kurssin teemoja ovat opintoihin liittyvät pelot ja unelmat, arjessa jaksaminen, motivaatio, ylisuorittaminen, liian suuret odotukset sekä keinot jaksaa eteenpäin. Lisäksi kurssilla käsitellään alan vaihtoa, opintojen merkityksellisyyttä ja myötätuntoista suhtautumista omaan itseen.

– Opiskelijoiden oma ääni ja kokemukset kuuluvat podcasteilla, videoilla, sarjakuvina ja tekstitarinoina. Aidot kokemustarinat antavat samaistumisen mahdollisuuksia ja tuovat toivoa, kun voi havaita muidenkin selvinneen hankalista ja ahdistavista tilanteista, Sirola kuvailee.

Vastavirrasta myötävirtaan -kurssi kuuluu samaan verkkokurssisarjaan kuin tammikuussa 2020 auennut suosittu Masennus kuin ikisade?, jolle on osallistunut jo lähes 2400 ihmistä.

 

Lisätietoja:
Koulutuspäällikkö Kirsi Sirola, kirsi.sirola@mtkl.fi, 040 552 2860

Katso verkkokurssin esittelyvideo

Ilmoittaudu Vastavirrasta myötävirtaan -verkkokurssille

Huom. Kursseillemme ilmoittautuminen on poissa käytöstä ke 7.10. klo 15 alkaen su 11.10. klo 21 saakka järjestelmän uusimisen vuoksi.

 

Miisa Lopperin piirtämä sarjakuva
Sarjakuva: Miisa Lopperi

Muita verkkokurssejamme ja -palvelujamme:

Masennus kuin ikisade? (Kaikille avoin itseopiskelukurssi, jatkuva ilmoittautuminen)

Onko tässä pimeydessä valoa? (Ohjattu kurssi pitkään työelämän ulkopuolella oleville, hakupohjainen)

Ryhmächat (vaihtuvat aiheet): www.mtkl.fi/tapahtumakalenteri (Hae sanalla: Ryhmächat)

 

 

 

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.