Hyppää sisältöön

Sellomusiikki säesti liiton maalauskurssia

Syksyisenä torstaina Lapinlahden Lähteellä järjestetyllä Sellomatka maalaten -kurssilla annettiin sellomusiikin kuljettaa sivellintä, kun sellisti Maarit Mäkinen ilahdutti Mielenterveyden keskusliiton maalauskurssilaisia harjoituskonsertillaan. Musiikki auttaa Maaritia itseään vaikeina aikoina ja siksi hän haluaa jakaa sen tuomaa iloa muillekin.

Lapinlahden Lähde kylpee syyskuun auringossa. Ruska on hiipinyt puiston puihin vanhan sairaalan edustalla, ja keltaiset lehdet leijailevat hiljalleen maahan. Sisällä on alkamassa Mielenterveyden keskusliiton järjestämä kurssi, jossa osallistujat pääsevät maalaamaan musteilla sellomusiikin säestämänä.

Työkseen sellonsoittoa opettava Maarit Mäkinen esiintyy kurssilla ensimmäistä kertaa yksin koronan jälkeen. Hän esittää Johann Sebastian Bachin soolosellosarjan nro 1. Musiikin täyttäessä tilan osallistujien puheensorina hiljenee. Konsertti kestää puoli tuntia, minkä jälkeen Maarit saa yleisöltään aplodit ja lämpimiä kiitoksia. Musiikki teki tehtävänsä.

Iloa, tunnetta ja ”vähän luksusta”

Keväällä 2022 Maarit otti yhteyttä Mielenterveyden keskusliiton kulttuurituottaja Nina Tuittuun ja ehdotti sellokonsertin järjestämistä. Hän oli saanut muusikoille tarkoitettua korona-avustusta omaan harjoitteluun ja halusi järjestää harjoituskonsertin.

– Ajattelen, että mielenterveys on aihe, joka koskettaa meitä kaikkia. Kukaan ei ole sairastumiselle immuuni, Maarit sanoo.

Maaritille itselleen musiikki tuo voimia vaikeina hetkinä ja siksi hänestä on ihanaa tuottaa iloa ja luoda tunne-elämyksiä musiikin avulla myös muille ihmisille. Ja elämyksen sellisti tosiaan kurssilaisille tarjosi. Myös kurssille osallistunut Pia huomasi, että siveltimen vedot pyrkivät kulkemaan musiikin rytmissä.

– Sellomusiikki oli todella rentouttavaa ja vähän luksusta. Tunsin oloni etuoikeutetuksi, kun pääsin osallistumaan näin upeaan tapahtumaan, eikä se maksanut mitään, hän kertoo.

Musiikki ja kaunis ympäristö tekivät vaikutuksen kurssilaiseen

Kurssilainen on saanut musteilla maalauksensa valmiiksi ja tarkastelee niitä sylissään. Maalauksissa on syksyinen maisema, lammas ja mansikka.
Syksyn värit toistuvat Pian maalauksissa.

Pia jäi eläkkeelle muutama vuosi sitten, mikä vapautti arjesta aikaa kuvataideharrastukselle. Erilaisia tunteja ja kursseja on muutaman kerran viikossa, useimmat niistä etänä. Hän kertoo kuitenkin jäävänsä matalalla kynnyksellä pois, jos tuntuu, ettei oma jaksaminen riitä.

Mielenterveyden keskusliiton tapahtumat ovat Pialle tuttuja entuudestaan, mutta aiemmin hän on osallistunut niihin vain etänä.

– Oli hauska tulla tällaiselle lähikurssille. Lapinlahti on vaikuttava ympäristö, en ole aiemmin käynyt täällä. Kiva oli myös näin Helsingin ulkopuolelta tulevalle, kun saapumiseen oli opasvideo.

Mutta millaista jälkeä Pian sivellin paperille sitten teki sellon soidessa taustalla?

– Syksyinen luonto ja värit tulivat mukaan maalauksiin. Kaunis ilma ja puut inspiroivat minua, siksi lähden vielä kurssin jälkeen kiertelemään kameran kanssa Lapinlahden Lähteen pihapiiriä, Pia kertoo.

Tule mukaan loppuvuonna järjestettäville taide- ja käsityökursseille

13.10. Valokuva toivon välineenä
Ilmoittaudu 12.10. klo 10 mennessä.
Mielenterveyskysymyksiä työssään kohtaaville ammattilaisille ja alan opiskelijoille, jotka kaipaavat uusia ideoita ja työkaluja luovista menetelmistä.

18.10. Pipo joka tuulelle: Tuunaa pipo – leikitellään luovilla ideoilla
Ilmoittaudu: 17.10. klo 10 mennessä.
Mielenterveyden haasteita kohdanneille ihmisille, joita kiinnostaa käsillä tekeminen

27.10. Vertaiset verkossa: Lukkoja luovuudessa?
Ilmoittudu: 26.10. klo 10 mennessä.
Verkkotapaamisia, vertaistukea ja luovaa tekemistä kaipaaville. Avataan luovuuden lukkoja kynän tai siveltimen avulla.

7.12. Miten tätä ajetaan? Hiipivää hätäännystä, angsteja ja ahdistusta
Ilmoittaudu 5.12. klo 10 mennessä.
18–30-vuotiaille, joiden arkeen aika ajoin hiipivät hätäännyksen ja ahdistuksen tunteet.
Webinaarissa muun muassa opetellaan purkamaan tunteita kirjoittamalla ja piirtämällä.

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.