Hyppää sisältöön

Skutsi kuulee -ohjelma jatkuu kolmivuotisena hankkeena

Vuonna 2023 pilotoitu nuorten aikuisten luonto-ohjelma Skutsi kuulee on saanut STEA:lta avustusehdotuksen ja jatkuu kolmivuotisena hankkeena. Pilottivuonna kartutettiin tärkeitä oppeja ja kokemusta toiminnan kehittämiseen.

Skutsi kuulee tarjoaa mielenterveysongelmia kokeneille nuorille aikuisille mahdollisuuden tutustua luonnossa liikkumiseen ja vahvistaa omaa suhdettaan luontoon hyvinvoinnin tueksi. Ohjelma oli yksi Partioaitan vuoden 2022 Ympäristöbonuksen saajista.

− Pilottivuonna pääsimme Ympäristöbonuksen avulla käynnistämään toiminnan ja kokeilemaan eri toimintamuotoja. Saimme paljon oppia toiminnan kehittämiseen kolmivuotisessa hankkeessa, Skutsi kuulee -ohjelmavastaava Julia Sillanpää sanoo.

Kehittämiskoordinaattori Julia Sillanpää, Mielenterveyden keskusliitto
Julia Sillanpää on Skutsi kuulee -ohjelmavastaava. Kuva: Mika Pollari.

Toiminta käynnistyi kuudella paikkakunnalla: Forssassa, Kemissä, Kiuruvedellä, Lahdessa, Oulussa ja Porissa, yhdessä paikkakunnilla toimivien mielenterveysyhdistysten kanssa.

Kaikille kuudelle paikkakunnalle koulutettiin yhteensä 24 vapaaehtoista Luontolähettiä. Luontolähettien kanssa nuoret voivat turvallisesti tutustua luonnossa liikkumiseen ja opetella vastuullisia retkeilytaitoja. Lisäksi Skutsi kuulee -tapahtumia järjestettiin Kiuruvedellä ja Forssassa. Kiuruvedellä järjestettiin luontoretki ja Forssassa kolmipäiväinen luontoliikuntakurssi.

− Tapahtumista saadun kokemuksen pohjalta voimme alkavassa hankkeessa järjestää sellaisia tapahtumia, jotka saavat alueen nuoret liikkeelle, Sillanpää sanoo.

Metsähallituksen kanssa yhteistyössä toteutettu Skutsirasti-verkosto avattiin Suomen kansallispuistoissa ja ulkoilualueilla toukokuussa 2023. Skutsirastit ovat retkeilyreittien varrelta löytyviä hyvinvointiharjoituksia, joiden avulla omaa oloa ja luontoa voi tarkastella uusista näkökulmista. Vuoden 2024 alkuun mennessä rasteilla oli pysähtynyt reilut 2300 retkeilijää.

Hanke laajentaa toimintaa uusille alueille

Skutsi kuulee -ohjelma on saanut avustusehdotuksen kolmivuotiselle hankkeelle, joka mahdollistaa toiminnan jatkumisen ja laajentamisen.

− Pilottivuoden toiminta on vielä tuoreessa muistissa ja sille pohjalle on hyvä rakentaa. Hanke tulee olemaan suurempi kokonaisuus, jonka kehittämiselle pilottivuosi loi pohjan, Sillanpää sanoo.

Koulutettujen Luontolähettien toiminta jatkuu kuudella paikkakunnalla, ja kysynnän mukaan luontolähettejä koulutetaan myös uusille paikkakunnille.

Ohjelma laajenee tulevina vuosina uusille alueille, ja mukaan tulee uusia yhteistyökumppaneita.

− Skutsi kuulee -ohjelman viedään hankkeessa koko Suomen alueelle Mielenterveyden keskusliiton jäsenyhdistyksiin, kuntiin ja hyvinvointialueille, Sillanpää toteaa.

Tutustu Skutsi kuulee -ohjelmaan.

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.