Hyppää sisältöön

Työttömyysetuudet poikkeusolojen aikana

Koronaviruksen aiheuttamalla poikkeustilanteella on vaikutusta monen ihmisen toimeentuloon heikentävästi. Työttömyysturvaan liittyen on tehty nyt väliaikaisia muutoksia, joiden tarkoituksena on vahvistaa taloudellista tukea tarvitsevien ihmisten asemaa. Sosiaalityön asiantuntijamme Riikka Mettälä kokosi merkittävimmät muutokset lomautuksiin ja työttömyyteen liittyen poikkeusolojen aikana.

Jos jäät työttömäksi poikkeusolojen aikana

Muista ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluihin viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänä TE-palveluiden sähköisen oma-asioinnin kautta. Työttömyysetuutta ei voida maksaa, jos et ole ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi. Jos tarvitset apua ilmoittautumisessa, voit soittaa TE-palveluiden henkilöasiakkaiden palvelunumeroon: 0295 025 500.

Jos kuulut työttömyyskassaan ja täytät työssäoloehdon, voit hakea ansiopäivärahaa oman työttömyyskassasi ohjeiden mukaisesti. Jos et kuulu työttömyyskassaan, hae työttömyysetuutta Kelasta. Jos työssäoloehto täyttyy, voit saada Kelasta peruspäivärahaa. Muussa tapauksessa voit saada Kelasta työmarkkinatukea. Helpoiten työttömyysetuuden hakeminen Kelasta tapahtuu sähköisen oma-asioinnin kautta. Toinen vaihtoehto on täyttää Työttömyysturva-lomake ja postittaa se Kelaan. Jos kaipaat apua työttömyysetuuden hakemisessa, voit kysyä neuvoa omasta työttömyyskassastasi tai Kelan työttömyyspalvelunumerosta 020 692 210.

Huomioithan, että työttömyyspäivärahan työssäoloehtoa on lyhennetty väliaikaisesti. Palkansaajilla työssäoloehto on 13 viikkoa ja yrittäjän ei-omistavalla perheenjäsenellä 26 viikkoa. Lyhennetyn työssäoloehdon soveltaminen edellyttää kuitenkin, että olet tehnyt vähintään yhden työssäoloehdon täyttävän työviikon maaliskuun ensimmäisen päivän jälkeen. Lyhennettyä työssäoloehtoa sovelletaan ajalla 16.3.–6.7.2020.

Lisäksi työttömyysturvan viisi omavastuupäivää on poistettu väliaikaisesti, eli työttömyysturvaa voi saada heti ensimmäisestä työttömyyspäivästä lähtien. Väliaikaista lakimuutosta sovelletaan ajalla 16.3.–6.7.2020.

Jos sinut lomautetaan poikkeusolojen aikana

Voit saada lomautuksen ajalta työttömyysetuutta työttömyyskassasta tai Kelasta. Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi viimeistään ensimmäisenä lomautuspäivänä. Yleiset ohjeet työttömyysetuuden hakemiseen ovat samat kuin jos jäät työttömäksi, eli voit toimia yllä olevan ohjeistuksen mukaan.

Tiesithän, että jos lomautuksesi on alkanut 16.3.2020 tai sen jälkeen, voit saada työttömyysetuutta, vaikka opiskelet tai sinulla on yritystoimintaa. Kyseinen lakimuutos on voimassa 31.7.2020 asti. Jos sinulla on yritystoiminnasta tuloa, Kela ja työttömyyskassa ottavat tulon huomioon maksaessaan soviteltua työttömyysetuutta.

Tiesithän myös, että väliaikaisen lakimuutoksen vuoksi työttömyyspäivärahan enimmäisaika ei kulu lomautusten aikana. Kelan peruspäivärahaa tai työttömyyskassojen ansiopäivärahaa maksetaan enintään 300, 400 tai 500 päivän ajan riippuen henkilön tilanteesta. Lakimuutos tarkoittaa sitä, että jos saat jompaa kumpaa päivärahaa lomautuksen vuoksi, nämä maksetut päivärahat eivät kerrytä enimmäisaikaa. Lakimuutos koskee työttömyyspäivärahoja, jotka maksetaan ajalta 16.3.–30.6.2020.

Yrittäjä – oletko ilman tuloja poikkeusolojen vuoksi tai ovatko tulosi vähentyneet?

Yrittäjällä on mahdollisuus saada Kelasta työmarkkinatukea, jos yrittäjän päätoiminen työskentely yrityksessä on päättynyt tai yrittäjätulo on koronaepidemian vuoksi vähemmän kuin 1 089,67 euroa kuukaudessa. Päätoimisen työskentelyn päättymisen tai tulon vähentymisen tulee johtua siis koronavirusepidemiasta. Työmarkkinatuen saaminen ei edellytä sitä, että yrittäjän täytyisi lopettaa yritystoiminta. Nämä väliaikaiset muutokset ovat voimassa 30.6.2020 asti.

Jos jompikumpi edellytys täyttyy työmarkkinatuen saamiselle, ilmoittaudu ensin työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluihin sähköisen oma-asioinnin kautta. TE-palveluiden verkkosivuilla on julkaistu yrittäjille kirjalliset ohjeet työnhakijaksi ilmoittautumisesta.

Huomioitahan, että jos olet ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi viimeistään 15.4.2020, voit hakea Kelasta työmarkkinatukea takautuvasti 16.3.2020 alkaen. Jos olet ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi 15.4. jälkeen, työmarkkinatukea voi hakea siitä päivämäärästä alkaen, kun työnhaku on ollut voimassa.

Hae työmarkkinatukea Kelasta  sähköisen oma-asioinnin kautta. Muistathan vastata hakulomakkeen ensimmäisellä sivulla kyllä kysymykseen ”Haetko yrittäjälle maksettavaa työmarkkinatukea?”. Jos kaipaat apua työttömyysetuuden hakemisessa, voit kysyä neuvoa Kelan työttömyyspalvelunumerosta 020 692 210.

Huomiothan, että työttömyysturvaan liittyvät muutokset ja ohjeistukset voivat täsmentyä. Seuraathan ajankohtaisia uutisia mahdollisen oman työttömyyskassasi kautta sekä Sosiaali- ja terveysministeriön,   Työ- ja elinkeinoministeriön , Te-palvelujen ja Kelan sivuilta. Muistathan myös tarkistaa, onko tilanteessasi oikeutta muihin etuuksiin kuten Kelan yleiseen asumistukeen tai perustoimeentulotukeen, jos tulosi pienenevät.

Lue myös Riikka Mettälän artikkeli poikkeusolojen vaikutuksesta sosiaalietuuksiin.

Sosiaalityön asiantuntija Riikka Mettälä, Mielenterveyden keskusliitto
Sosiaalityön asiantuntija Riikka Mettälä.

Jos kaipaat yleistä neuvontaa sosiaalietuuksiin tai sosiaalipalveluihin liittyen, neuvon mielelläni sinua. Minut tavoittaa puhelimitse numerosta 040 756 0578 ma–pe klo: 9-15 sekä sähköpostilla riikka.mettala@mtkl.fi.

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.