Hyppää sisältöön

Ihana, kamala − kesä

Vaikka talven jälkeen kesästä usein odotetaan jotain erityistä, on tärkeä muistaa, ettei kesä ole erillinen osa elämää. Vuoden kulkuun mahtuvat kaikki osat − kaikki tunteet ja kaikki merkitykset, kirjoittaa kuntoutusneuvoja Reea Peltokorpi blogitekstissään.

Kevät ja kesä. Kaamos väistyy, lumi sulaa, ruoho vihertää, aurinko paistaa ja ilma on lämmin. Aivan ihanaa! Vai onko sittenkään? Entä jos kevät ja kesä herättävätkin ristiriitaisia tunteita? Toteutumattomia odotuksia?

Kesä vuodenaikana herättää meissä jokaisessa jotain mielikuvia, tunteita ja muistoja, jotka ovat meille merkityksellisiä. Suomen kesä on lyhyt ja sitä varten tehdään suunnitelmia. Erilaisia odotuksia saatetaan ladata paljon, ja aina ne kaikki eivät syystä tai toisesta toteudu. Saattaa myös syntyä mielikuva, että muut nauttivat kesästä, mutta itse ei siihen jostain syystä pysty. Kesään liittyy usein myös paine nauttia − etenkin silloin, kun on lämmintä ja aurinkoista.

Koska eri vuodenaikoihin voi liittyä yksilöllisesti paljonkin erilaisia tunteita ja merkityksiä, on tärkeää muistaa, että kaikki tunteet ja merkitykset ovat ok. Niitä ei kannata jakaa positiivisiin ja negatiivisiin,  hyviin ja huonoihin. Mitä jos vain pysähtyisimme kuuntelemaan, mitä tunteita meissä herää? Mitä jos kohtaisimme esiin nousevat merkitykset sellaisina kuin ne ovat? Kysyisimme itseltämme, mitä tämä tunne tai merkitys haluaa kertoa? Mitä jos paineiden sijaan yrittäisimmekin ottaa tilanteen vastaan sellaisena kuin se on?

Minulla on omakohtainen kokemus siitä, kun tietty vuodenaika on tuntunut erityisen vaikealta. Nykyään ajattelen, että Suomen neljä erilaista vuodenaikaa ovat rikkaus. Vaikka pitkän ja kylmän talven jälkeen kesästä usein odotetaan jotain erityistä, on tärkeä muistaa, että lopulta kesä on vain yksi vuodenaika ja osa vuoden kulkua. Kesä ei ole erillinen osa elämää. Vuoden kulkuun mahtuvat kaikki osat − kaikki tunteet ja kaikki merkitykset.

Miten sinä lataat akkujasi arjessa? Onko eri vuodenaikoina erilaiset tavat? Millaiset asiat tuovat sinulle voimavaroja? Entä oletko jo tutustunut 50 kesäideaan? Minulle mieluisia puuhia ovat talvella luistelu ja kesällä luonnonvesissä uiminen. Vuoden ympäri ulkoilen koirani kanssa, ja lisäksi kotoani löytyy kaksi kissaa. Nautin myös siitä, että minulla on mahdollisuus ympäri vuoden ihailla Suomen luontoa ja luonnonmaisemia, jotka ovat aina hieman erilaisia riippuen siitä, missä päin Suomea ollaan. Olen oppinut löytämään jokaisesta vuodenajasta jotain itselleni merkityksellistä ja tärkeää.

Tuen tarve ei kuitenkaan poistu kesällä, ja avun hakeminen on viisautta. Se on myös suurta rakkautta itseä kohtaan. Mielenterveyden keskusliiton neuvontapalvelu palvelee kesälläkin. Jaettu huoli on kevyempi kantaa ja yksin ei tarvitse selvitä.

Kuntoutusneuvoja Reea Peltokorpi hymyilee kameralle Valoa-paidassa.

Aina tukenasi,
Reea
kuntoutusneuvoja

Neuvontapalveluihimme voivat ottaa yhteyttä kaikki, myös läheiset ja ammattilaiset. Voit soittaa neuvontapuhelimeen tai kirjoittaa Valoa-chattiin, joissa molemmissa sinut kohtaa ammattilainen. Neuvontapuhelin ja Valoa- chat palvelevat kesällä 15.7. saakka ja jälleen 1.8.2022 alkaen.

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.