Hyppää sisältöön

100 % tukena – 100 % Rock: Mikko Toiviainen

Kalenterikarju-nimen alla YouTube-videoita työkseen tekevä Mikko Toiviainen ja Radio Rockin juontaja Jone Nikula keskustelevat burnoutista eli työuupumuksesta. Kyseessä on viime syksynä julkaistu Mielenterveyden keskusliiton ja Radio Rockin yhteistyöpodcast-sarja, jonka jaksoja nostamme kesällä uudelleen esiin.

Keväällä 2017 Mikko Toiviaisen lähipiiri ilmaisi huolensa miehen jatkuvasta väsymyksestä, ärtyneisyydestä ja unohtelusta. Hän oli tuolloin 27-vuotias, työskenteli esimiestehtävissä vaikuttajamarkkinointitoimistossa, tuotti sisältöä omiin kanaviinsa ja kirjoitti kirjaa. Kesälomalla Mikko puhui vaimolleen jatkuvasti työasioista, ja lopulta retkeilemässä ollessaan tajusi toivovansa, ettei työelämään tarvitsisi palata.

Kun paluu elokuussa kuitenkin koitti, edes normaalisti helpot rutiinihommat eivät sujuneet. Toiviainen ehti olla töissä vain muutaman päivän, kunnes nykäisi kollegaansa hihasta ja sanoi, ettei pysty tekemään töitä. Parin sairaslomapäivän jälkeen hän istuutui työterveyslääkärin vastaanotolle, ja pian selvisi, että tälle pysähdykselle oli syy.

Media- ja markkinointimaailmasta tutut tarinat intohimoisesti työhönsä suhtautuvien ihmisten burnouteista olivat tuttuja myös Toiviaiselle.

− Oli tavallaan normaalia, että jokainen käy jossain vaiheessa tämän tilanteen läpi ja määrittää siten oman jaksamisensa. Se on aika huolestuttavaa, hän kertoo podcast-jaksossa.

Lopulta Toiviainen sai diagnoosiksi ahdistuneisuushäiriön ja keskivaikean masennuksen. Vaikka diagnoosien toteaminen tuntui aluksi raskaalta, se auttoi myös ymmärtämään, mistä kaikessa oli kyse. Lisäksi se helpotti kommunikointia ulospäin. Hän kertoi tilanteesta sekä sosiaalisessa mediassa että työyhteisössä.

− Välitin esimiehelleni pyynnön, että kertoo työyhteisölle, mistä on kyse. Halusin lähteä murtamaan tabuja, joita siihen liittyi.

Kuuntele kiinnostava keskustelu kokonaisuudessaan: https://www.supla.fi/audio/3722551

 

Radio Rock ja Mielenterveyden keskusliitto julkaisivat viime marraskuussa yhteistyöpodcast-sarjan, jossa Jone Nikula haastattelee niin kokemusasiantuntijoita kuin terveydenhuollon ja liittotason ammattilaisia mielenterveydestä, sen häiriöistä ja hoidosta. Julkaisemme jaksoja uusiksi osana Mielenterveyden keskusliiton 50-vuotisjuhlavuoden 50 tarinan sarjaa.

Tutustu aiemmin julkaisuihin tarinoihin.

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.