Hyppää sisältöön

100 % tukena – 100 % Rock: Olavi Sydänmaanlakka

Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka ja Radio Rockin juontaja Jone Nikula keskustelevat yhteistyöpodcastissa, miksi mielenterveysteemat ovat pinnalla, ja mitä ne tarkoittavat niin yksilölle kuin yhteiskunnallekin. Kyseessä on viime syksynä julkaistu podcast-sarja, jonka jaksoja nostamme kesällä uudelleen esiin.

Mielenterveysongelmat ovat suomalaisen yhteiskunnan suurimpia kansanterveydellisiä kysymyksiä. Samaan aikaan kun fyysinen kuormitus työelämässä on laskenut erilaisten apuvälineiden takia, työkulttuuri ja elämä ylipäätään ovat muuttuneet entistä suorituskeskeisemmiksi. Paine työpaikoilla ei enää kohdistu niinkään selkään ja niveliin vaan mieleen. Pärjäämisen vastuu lepää vahvasti yksilön harteilla.

Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka on seurannut muutosta yhteiskunnassamme ja huomannut merkittäviä muutoksia erityisesti nuorten elämässä. Tästä näkökulmasta hän on havainnut yhden teeman nousevan ylitse muiden.

− Kaikista suurin ongelmamme, ennen mielenterveys-, aggressio- tai päihdeongelmia, on yksinäisyys, Sydänmaanlakka sanoo podcast-jaksossa.

Yksinäisyyden ja yksinpärjäämisen kulttuurin lisäksi myös työelämä asettaa meidät haastaviin tilanteisiin. Vallalla oleva kuva hyvästä työntekijästä on brändätty menestyneeksi ylisuorittajaksi. Tilaa realistisemmalle ihmiskuvalle tarvitaan.

Yksi merkittävä kysymys on se, onko työnantajilla valmiuksia ottaa takaisin osatyökykyisiä ihmisiä. Katse kääntyy tässä tapauksessa niin johtajiin ja johtamiskulttuuriin kuin myös työntekijän vertaisiin. Sydänmaanlakka peräänkuuluttaa asennemuutosta.

− Suhteen mielenterveysongelmiin ja mielenterveyteen pitäisi muuttua sellaiseksi, että hei, jätkällä meni nyt tosi tiukoille, ja on ehkä syytä ottaa happea välissä, mutta sitten ei muuta kuin takaisin remmiin!

Kuuntele kiinnostava keskustelu kokonaisuudessaan: https://www.supla.fi/audio/3722616

Radio Rock ja Mielenterveyden keskusliitto julkaisivat viime marraskuussa yhteistyöpodcast-sarjan, jossa Jone Nikula haastattelee niin kokemusasiantuntijoita kuin terveydenhuollon ja liittotason ammattilaisia mielenterveydestä, sen häiriöistä ja hoidosta. Julkaisemme jaksoja uusiksi osana Mielenterveyden keskusliiton 50-vuotisjuhlavuoden 50 tarinan sarjaa.

Tutustu aiemmin julkaisuihin tarinoihin.

 

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.