Hyppää sisältöön

100 % tukena – 100 % Rock: Petri Wilska

Vanhemman huoli lapsesta ei lopu koskaan. Erityisen suureksi se käy silloin, kun lapsen mieli sairastuu. Sen tietää omakohtaisesti Petri Wilska, joka saapui keskustelemaan Radio Rockin juontaja Jone Nikulan kanssa omaisen roolista läheisen sairastuessa. Kyseessä on viime syksynä julkaistu Mielenterveyden keskusliiton ja Radio Rockin yhteistyöpodcast-sarja, jonka jaksoja nostamme kesällä uudelleen esiin.

Petri Wilskan perheen elämä muuttui radikaalisti, kun Petrin lapsi tuli täysi-ikäiseksi. Tuolloin lievää masennusta sairastanut mutta siihen hoitoa saanut poika päätti lopettaa terapian. Hän löysi eräänlaisen uskonlahkon, hurahti ja jätti vanhan elämänsä taakseen.

Oikotietä onneen ei kuitenkaan löytynyt, ja hänet suljettiin yhteisöstä pois. Se oli viimeinen pisara. Poika irtaantui täysin normaalista arkielämästä, antoi kaiken omaisuutensa pois kadulla ja hankkiutui pahoihin velkoihin.

Lapsen sairastuminen oli Petrille vanhempana rankka paikka. Toiveet elämän ja nuoren aikuisen palautumisesta ennalleen rapistuivat hiljalleen.

− Elämä on usein semmoista ylä- ja alamäkeä. Ensin toivo nousee, sitten tulee romahdus ja matto vedetään jalkojen alta, Petri kuvailee podcast-jaksossa.

He asuivat lapsensa kanssa saman katon alla, mutta lopulta arjen eläminen yhdessä muuttui mahdottomaksi. Oli vaikea olla samaan aikaan sekä hoitaja että vanhempi.

−  Siinä on niin paljon tunteita välissä.

Petrin lapsi ei kokenut itseään sairaaksi, eikä siksi halunnut hoitoon. Täysi-ikäisenä hänellä oli oikeus kieltää väliintulo. Perheen oli soitettava hätänumeroon. Poliisi ja ambulanssi tulivat hakemaan pojan väkisin. Tähän jouduttiin turvautumaan lopulta kahdesti.

− Se on tietysti aika järkyttävä kokemus, monelle hyvinkin järkyttävä, Petri sanoo.

Myös omaisen roolissa on tärkeä saada apua ja tukea, jotta jaksaminen ei lopu kesken. Petri pääsi kaupungin kautta tutustumaan erilaisiin järjestöihin, joiden avulla hän on saanut vertaistukea. Erilaisten kokemusten kuuleminen on ollut tärkeää.

− Näitä tapauksia on todella paljon, vanhempia ja muita omaisia on ihan hirvittävät määrät. Sen ymmärtäminen on auttanut.

Kuuntele kiinnostava keskustelu kokonaisuudessaan: https://www.supla.fi/audio/3736688

Radio Rock ja Mielenterveyden keskusliitto julkaisivat viime marraskuussa yhteistyöpodcast-sarjan, jossa Jone Nikula haastattelee niin kokemusasiantuntijoita kuin terveydenhuollon ja liittotason ammattilaisia mielenterveydestä, sen häiriöistä ja hoidosta. Julkaisemme jaksoja uusiksi osana Mielenterveyden keskusliiton 50-vuotisjuhlavuoden 50 tarinan sarjaa.

Tutustu aiemmin julkaisuihin tarinoihin.

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.