Hyppää sisältöön

100 % tukena – 100 % Rock: Petteri Helin

Alkoholiongelmasta kärsinyt Petteri Helin ja Radio Rockin juontaja Jone Nikula keskustelevat alkoholismista ja mielenterveysongelmista. Kyseessä on viime syksynä julkaistu Mielenterveyden keskusliiton ja Radio Rockin yhteistyöpodcast-sarja, jonka jaksoja nostamme kesällä uudelleen esiin.

− Ihmisen psyyke ei ole terästä, kuten monesti itse luulin, Petteri Helin toteaa podcast-jaksossa. Hän on kärsinyt alkoholiongelmasta, mutta ollut raittiina nyt neljä vuotta.

Syyt pahalle ololle, jota Petteri lähti turruttamaan alkoholilla, juontavat juurensa aina 90-luvun alkuun. Tuolloin Petteri oli yläasteella ja tuli koulukiusatuksi.  Ajan kuluessa hän yritti käsitellä pitkään sisälleen patoamiaan tunteita, mutta ilman taitoja, apua ja uskallusta se oli mahdotonta. Hän koki häpeää ja pelkoa. Ja silloin viina astui kuvaan.

Petteri näytti ulospäin aina toimintakykyiseltä, ”kunnon kansalaiselta”. Se ei kuitenkaan ollut koko totuus. Silloin kun kukaan ei ollut näkemässä, hän tissutteli – sillä ikään kuin putsasi pois kaiken sen, mitä oli joutunut kestämään näyttääkseen muiden silmissä kunnolliselta. Halu nollata toimi moottorina.

Petteri kokee, että olisi tarvinnut apua jo nuoruudessa kiusaamiskokemusten takia.

− Tuntui, että menneisyyden ja tulevaisuuden pelot kutistuvat yhdeksi, ja ihminen jäi niiden väliin.

Hän oli hieman yli 30-vuotias, kun ymmärsi, ettei elämä voinut jatkua näin. Iso tekijä oli oma poika, ja sen myötä ajatus siitä, millaisena isänä hän pojalleen näyttäytyy. Petteri soitti auttavaan puhelimeen.

Jo ensimmäisessä vertaistukitapaamisessa hän ymmärsi monta asiaa.

− Oli rauhallinen olo, olin kaltaiseni joukossa. Oli ihmisiä, jotka olivat kokeneet samoja tunteita kuin minä. Syntyi halu katsoa myös seuraavaan päivään. Ymmärsin, että minulla oli mahdollisuus selvitä tästä.

Kuuntele kiinnostava keskustelu kokonaisuudessaan: https://www.supla.fi/audio/3722615

Radio Rock ja Mielenterveyden keskusliitto julkaisivat viime marraskuussa yhteistyöpodcast-sarjan, jossa Jone Nikula haastattelee niin kokemusasiantuntijoita kuin terveydenhuollon ja liittotason ammattilaisia mielenterveydestä, sen häiriöistä ja hoidosta. Julkaisemme jaksoja uusiksi osana Mielenterveyden keskusliiton 50-vuotisjuhlavuoden 50 tarinan sarjaa.

Tutustu aiemmin julkaisuihin tarinoihin.

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.