Hyppää sisältöön

Hyviksen tarina – arjen kohtaamispaikka jo 50 vuotta

Mielenterveyden keskusliiton kanssa 50-vuotisjuhlaa tänä vuonna viettää jäsenyhdistys Hyvis ry. Hyvistä juhlittiin lokakuussa 70-luvun hengessä. Juhlapuheissa jaettiin tarinoita Hyviksen koko 50-vuotiselta taipaleelta ja yksi sanoma toistui: kenenkään ei pitäisi jäädä yksin.

Porin Mielenterveysyhdistys Hyvis ry on saavuttanut kunnioitettavan 50 vuoden iän. Juhlat pidettiin sateisena syyspäivänä 15. lokakuuta ja aikaa vietettiin muistelemalla Hyviksen toimintaa ja sen pitkän taipaleen kohokohtia. Alkujaan yhdistys perustettiin luomaan tukiverkostoa psykiatrisesta sairaalasta kuntoutuville potilaille, jotka kaipasivat apua arkeen ja yksinäisyyden torjumiseen. Hyviksen toiminnan keskiössä on aina ollut ihmisten läsnäolo sekä sen tuoma vertaistuki, ja se onkin tärkein voimavara, mitä yhdistyksellä on tarjota kävijöilleen. Yhdistyksen tiloissa on mahdollista saada tukea, turvaa ja seuraa arkeen sekä osallistua moniin erilaisiin tapahtumiin ja retkiin. Hyvän mielen talolla käy aina kova kuhina ja hölinä, mikä luo välittömästi kotoisan ilmapiirin huoneeseen. On helppo tuntea olevansa tervetullut.

Koska yhdistyksen toiminta on saanut alkunsa 1970-luvulla, niin ei tule yllätyksenä, että synttärijuhlien  teemassa peilattiin tätä vuosikymmentä vahvasti. Sateisesta ja ankeasta säästä huolimatta tunnelma juhlasalissa oli lämmin ja kutsuva. Vanhat mainoskuvat koristivat seiniä, värikkäitä kukka-asetelmia oli jokaisella pöydällä ja räikeät, suuret kuosit olivat läsnä niin kattauksessa kuin juhlavieraidenkin puvuissa.

Pommac-pullo juhlapöydässä

Juhlissa oli myös livemusiikkia, josta vastasi Magical Minds -bändi. Aulan valokuvausseinällä oli taukojen aikana kova jonotus, kun vieraat räpsivät itsestään ja toisistaan valokuvia muistoksi tapahtumasta. Kännykät ja kamerat vaihtoivat käsiä innostuneiden ’’minä seuraavaksi!’’ ja ’’ota meistäkin kuva!’’ huudahdusten saattelemana. Lahjapöytä täyttyi kukista ja kauniista korteista. Pöydille oli jaettu keskustelun avaamiseen tarkoitettuja kuvia. Vaikutti tosin siltä, ettei niille ollut paljoakaan tarvetta. Jatkuva nauru ja puheensorina täyttivät koko juhlatilan, eikä siitä tuntunut tulevan loppua ollenkaan, juttua kun tuntui riittävän ihan jokaisessa pöydässä.

Ruokapuolessa oli myös huomioitu 70-luvun teema, sillä värikkään retrot limupullot koristivat pöytiä ja kahvit tarjoiltiin ihan perinteisistä kahvipannuista. Herkuista ei jäänyt paljoakaan jäljelle useiden santsauskierrosten jälkeen ja kaikki vaikuttivat tyytyväisiltä ohjelmaan, jota Hyvis oli järjestänyt vierailleen.

Juhlissa nautittiin tarjoiluista ja ennen kaikkea hyvästä seurasta. Useat henkilöt saivat äänensä kuuluviin puhujan paikalla ja tarjolla oli monenmoista tarinaa Hyviksen alkuajoista lähtien ihan tuoreimpiin tapahtumiin saakka. Hyviksen toimintaa ja sen vaikutusta ihmisten keskuudessa avattiin niin julkisen sektorin kuin Hyviksen kävijöidenkin toimesta. Juhlissa jaettiin palkintoja ja kunniakirjoja monenlaisista eri saavutuksista. Halauksia ja ruusuja vaihdettiin ja useat häkeltyivät saamistaan kunnianosoituksista. Ihmiset vaikuttivat innostuneilta juhlista ja monet hehkuttivat kiitostaan yhdistykselle niin sen järjestämistä juhlista kuin sen tekemästä tärkeästä työstä ihmisten hyvinvoinnin eteen. Lopuksi myös laulettiin yhdessä onnittelulaulu Hyvikselle.

Juhlapuhujien tarinoissa välittyi yksi tärkeä sanoma: kenenkään ei pitäisi jäädä yksin, yhdessäolossa on voimaa. Kaikkien näiden vuosien jälkeen Hyvis tunnetaan edelleen ihmisten turvasatamana, jonne kuka tahansa on tervetullut, elämäntilanteesta riippumatta. Elämä ja sen tuomat koettelemukset kuljettavat ihmisiä paikasta toiseen, ja monelle Hyvis on ollut se kohtaamispaikka, josta on saanut tasapainoa arkeen ja tukea omaan hyvinvointiin sekä sen edistämiseen. Hyvis saa ansaitusti kiitosta kaikesta siitä arvokkaasta tuesta, jota se on kävijöilleen suonut silloinkin, kun sitä ei ole välttämättä muualta saanut.

Hyviksen juhlavuoden kunniaksi on koostettu historiikki yhteistyössä Turun yliopiston opiskelijoiden kanssa. Historiikissa tarkastellaan yhdistyksen toimintaa ja sen kehitysvaiheita eri vuosikymmenien ajalla. Tavoitteena hyvä mieli -juhlanäyttely on mahdollista käydä katsomassa Porin pääkirjastolla viikoilla 44–45. Luvassa on muun muassa erilaisia postereita sekä historiikki. Voit myös saada pieniä katsauksia Hyviksestä seuraamalla aihetunnistetta #porinhyvis50v Instagramissa.

Kurkista Hyviksen toimintaan lyhytelokuvien kautta. Sivuilla julkaistaan myöhemmin myös tallenne yhdistyksen 50-vuotisjuhlasta.

Tutustu myös järjestön verkkosivuihin: http://porinhyvis.fi/

Mielenterveyden keskusliitto viettää vuonna 2021 50-vuotisjuhlavuottaan ja julkaisee vuoden aikana 50 tarinaa mielenterveydestä. Uusi tarina julkaistaan aina maanantaisin.

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.