Hyppää sisältöön

Masennusmyytit-podcastsarja nyt kuunneltavissa

Masennusmyytit-podcastsarja on osa Mielenterveyden keskusliiton 50-juhlavuoden 50 tarinaa mielenterveydestä -julkaisua.

Masennusmyytit-podcast rikkoo hiljaisuuden masennukseen liittyvien tabujen ympärillä. Miksei masennuksesta puhuta työpaikalla? Varaudutaanko mielenterveyden hoitoon samalla tavalla kuin terveyden hoitoon erityisesti kriisin aikana? Voiko vaikeasta masennuksesta parantua? 

Ohjelmassa juontaja Jani Toivola etsii vastauksia ajankohtaisiin kysymyksiin ja murtaa vahingollisia mielenterveysmyyttejä sekä masennuksesta kärsivien että sitä hoitavien ammattilaisten kanssa.

Myytti 1: Masennus ei kuulu työpaikalle

Tätä myyttiä Jani Toivola lähtee tutkimaan Masennusmyytit-podcastin ensimmäisessä jaksossa. Studiossa aiheesta on keskustelemassa Tampereen yliopiston sosiaalipsykiatrian professori Sami Pirkola, joka on tutkinut laajasti mielenterveyshäiriöitä ja niiden yhteiskunnallisia vaikutuksia. Jos masennuksen oireita tunnistettaisiin tai niistä tiedettäisiin työpaikoilla herkemmin, voitaisiin myös työtä lähteä sopeuttamaan sairastuneen vointiin aiemmin. Työllä on oikein mitoitettuna mielenterveydelle positiivinen vaikutus.  

Myytti 2: Kerran masentunut, aina masentunut

Mitä vakavampaa masennusta sairastaa, sitä korkeampi uusiutumisriski on. Masennusmyytit-podcastin toisessa jaksossa otetaan selvää erilaisista masennustyypeistä, sekä pohditaan, miksi etenkin vaikeampi masennus uusii niin usein. Studiossa Jani Toivolan kanssa on keskustelemassa HUS:n ylilääkäri Suoma Saarni. 

Myytti 3: Korona on terveys- ja talouskriisi, ei mielenterveyskriisi

Koronakriisi on iskenyt tänä vuonna lujaa myös suomalaisten elämään. Monelta on mennyt alta työpaikka ja tulot, arkirutiinit on myllätty uuteen uskoon. Koronan vaikutuksista mielenterveyteen Masennusmyytit-podcastissa on puhumassa Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka. 

Mielenterveyden keskusliitto -logo, 50 tarinaa mielenterveydestä

Podcastit on toteutettu yhteistyössä Janssen-Cilaqin kanssa. 

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.