Hyppää sisältöön

”Urheilu ja liikunta ovat pitäneet minut pinnalla”

Vaikka elämässä olisi suuriakin vastoinkäymisiä, Raiko Karvonen tietää, mikä tekee hänelle hyvää. Kun hän laittaa lenkkikengät jalkaan ja lähtee ulkoilemaan luontoon, alkaa mieliala parantua saman tien.

Kulunut kesä hemmotteli urheilua rakastavaa kansaa. Kesäkuussa pelatut miesten jalkapallon EM-kilpailut sekä loppukesän Tokion olympialaiset liimasivat ihmisiä ympäri Suomen televisioiden ääreen. Yksi heistä oli ylivieskalainen Raiko Karvonen.

− Urheilu on ollut minulle kaikella tavalla tärkeää nuoresta saakka.

Urheilulajeista jalkapallo on erityisen lähellä Raikon sydäntä. Hän pelasi lapsuuden kotikaupungissaan Pyhäjärvellä e-juniorina ja aikuisiällä vielä puulaakia. Penkkiurheilussa jalkapallon ohella kiinnostavat kuitenkin lukuisat eri lajit.

− Seuraan erityisesti jalkapalloa ja jääkiekkoa, mutta viime aikoina olen seurannut aktiivisesti myös lentopalloa.

Liikuntapäivän kokenut konkari

Elokuussa Iisalmessa järjestettyyn Liikuntapäivään Raiko on osallistunut ensimmäisen kerran jo vuonna 2009. Silloin tapahtuma järjestettiin Kouvolassa. Sateisia päiviä hän ei muista osuneen kohdalle kertaakaan noiden vuosien aikana.

− Olen kokenut Liikuntapäivän todella mielekkäänä tapahtumana.

Tänä vuonna Raiko osallistui 3-otteluun, jossa lajeina olivat pituushyppy, kuulantyöntö ja 60 metrin juoksu. Lisäksi hän osallistui 1000 metrin kävelyyn.

Kävely on muutenkin lähellä Raikon sydäntä. Hän käy monta kertaa viikossa reippailemassa luonnossa, joko sauvojen kanssa tai ilman. Toisinaan mukaan lähtee myös kaksi kaveria, joiden kanssa kierretään pururataa tai kävellään keskustassa.

− Kävely on erittäin hyvä juttu! Se on halpa harrastus, jonka ansiosta saa liikuntaa ja raitista ilmaa. Sitä kautta myös jaksaa paremmin.

Kävelyn lisäksi hän pyöräilee, käy uimassa ja vesijuoksemassa.

− Pyrin pitämään kunnostani huolta. Mielialakin paranee aina, kun lähden liikkeelle luontoon.

Omannäköistä työelämää etsimässä

Raikolla on kaksi diagnoosia, keskivaikea masennus ja kaksisuuntainen mielialahäiriö. Keskivaikea masennus todettiin, kun hän oli 24-vuotias. Sairastumista edelsi erittäin kuormittava elämänvaihe, joka sisälsi rajua koulukiusaamista, haastavat suhteet vanhempiin sekä muuton uudelle paikkakunnalle opiskelemaan. Kaksisuuntainen mielialahäiriö puolestaan diagnosoitiin vajaa 10 vuotta myöhemmin.

Raiko suoritti korkeakoulututkinnon ja valmistui tradenomiksi. Vaikea sairastuminen on kuitenkin hankaloittanut työelämään juurtumista.

Kuluvana syksynä Raiko aloitti aikuisopinnot, mutta on kokenut ne turhan kuormittaviksi. Hän on oppinut tuntemaan omat voimavaransa, eikä koe järkeväksi jatkaa täysin uuden tutkinnon opiskelua, jos se tarkoittaa puoliväkisin mukana roikkumista.

− Tuntuu vaikealta löytää itselle sopiva ura tai ala. Seuraavaksi voisin kokeilla mielenterveyskuntoutujan avotyötä. Kaipaan työltä järkevää ja mukavaa tekemistä arkeen.

Mielikkitalon aktiivinen jäsen

Raiko käy aktiivisesti Kalajokilaakson Mielenterveysyhdistys Mielikit ry:n Mielikkitalolla ruokailemassa, tapaamassa muita ihmisiä ja viettämässä aikaa.

Raiko kokee yhdistystoiminnan tärkeäksi ja mieleiseksi palveluksi.

− Mielikkitalolla olen päässyt tutustumaan paikallisiin ihmisiin. Se tuo mukavaa vaihtelua arkeen, joka voi yksin asuvalle ihmiselle olla välillä tosi yksinäistä.

Yhdistystoiminnan lisäksi Raiko käy terapiakeskuksen harrastusryhmissä. Siellä on mahdollista käydä aamupalalla, kuunnella porukalla musiikkia, pelata petankkia, mölkkyä tai vaikkapa frisbeegolfia, ja viettää aikaa muiden ihmisten kanssa. Lisäksi ryhmässä on mahdollista tavata terapeuttia.

Ennen muuttoaan Ylivieskaan Raikolla oli säännöllinen terapiasuhde, jolloin hän kävi terapiassa kerran kuussa usean vuoden ajan. Nykyään terapeuttia pääsee tapaamaan satunnaisesti, jos itse pyytää. Sitä Raiko harmittelee.

− Aiempi systeemi oli parempi.

Liike on lääke

Rankat vuodet ovat vaatineet veronsa, ja samalla opettaneet Raikolle sen, että sairauttaan kannattaa hoitaa hyvin. Sopivan lääkityksen löytymisen ja käyttämisen, sekä ammattiavun lisäksi hän korostaa liikunnan merkitystä.

− Urheilu ja liikunta ovat pitäneet minut pinnalla. Ajattelen, että kannattaa pyrkiä liikkumaan ja ulkoilemaan omien mahdollisuuksien ja kunnon mukaan. Liikunta on lääke moneen.

Lisäksi hän on oppinut kuuntelemaan itseään. Enää hän ei anna tilanteiden mennä huonoksi, vaan pyytää tarvittaessa apua. Siihen hän kannustaa muitakin.

− Jos tuntuu, että on ongelmia, kannattaa olla yhteyksissä matalalla kynnyksellä hoitaviin tahoihin. Yksin ei kannata sinnitellä loputtomiin.

Kuka?

  • Raiko Karvonen, 47
  • Asuu Ylivieskassa.
  • Koulutukseltaan tradenomi.
  • Osallistunut Liikuntapäivään vuodesta 2009 asti.

Mielenterveyden keskusliitto viettää vuonna 2021 50-vuotisjuhlavuottaan ja julkaisee vuoden aikana 50 tarinaa mielenterveystä.

Tutustu aiemmin julkaisuihin tarinoihin.

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.