Hyppää sisältöön

Duudsonit vuoden 2021 Hyvän mielen lähettiläitä

Mielenterveyden keskusliitto on nimennyt vuoden 2021 Hyvän mielen lähettiläiksi esiintyjäryhmä Duudsonit. Duudsonit ovat puhuneet avoimesti omista mielen hyvinvoinnin haasteistaan ja esimerkillään he haluavat rohkaista ihmisiä pitämään itsestään huolta ja pyytämään ajoissa apua.

Seinäjoelta kotoisin olevat Duudsonit eli Jukka HildénJarno LaasalaHannu-Pekka Parviainen ja Jarno Leppälä ovat tehneet parikymmentä vuotta menestyksellisesti monenlaisia viihdetuotantoja Suomessa ja Yhdysvalloissa. Viihteen lisäksi he ovat tehneet pitkään työtä myös mm. koulukiusaamisen vähentämiseksi, ja heistä kaksi, Jukka Hildén ja Jarno Laasala, ovat puhuneet avoimesti molempien kokemasta loppuun palamisesta ja siihen liittyvästä ahdistuksesta ja riittämättömyyden tunteIsta.

 Hyvän mielen lähettiläinä Duudsonit haluavat poistaa mielenterveysongelmiin liittyvää häpeää ja lisätä avoimuutta. He toivovat, että kertomalla omista kokemuksistaan he voivat rohkaista ihmisiä tunnistamaan oman pahan olonsa ajoissa ja pyytämään apua häpeilemättä.

– Tämä on meille mahdollisuus jakaa omaa tarinaamme ja vaikuttaa siihen, että kaikki ymmärtäisivät, ettei mielen järkkymisessä ole mitään hävettävää. Haluamme muistuttaa, miten tärkeää on pitää itsestä hyvää huolta ja olla lempeä ja myötätuntoinen itseään kohtaan. Olemme kaikki ihmisiä ja elämään kuuluvat myös vaikeat tunteet. Onneksi voimme harjoitella hyväksymään nämä tunteet ja kohtaamaan ne ystävällisyydellä, kuvailee Duudsonien Jarno Laasala.

Duudsonien avoin puhe murtaa sitä suomalaisuuden kulttuuria, joka liittyy vahvasti tapaan ajatella, että yksin pitää pärjätä ja heikkoutta ei pitäisi näyttää.

– Duudsonit ovat tunteitaan näyttäviä suomalaisia miehiä, jotka todistavat, että herkkyys ei ole lujuuden vastakohta. He puskevat eteenpäin ja tekevät paljon työtä, mutta uskaltavat näyttää olevansa myös heikkoja, kuten kaikki me joskus olemme. Olen iloinen ja ylpeä siitä, että he edustavat sellaista tulevaisuuden mieskuvaa, joka tietää, että aina on lupa myös kyynelehtiä ja näyttää, että nyt ei kaikki ole hyvin, sanoo toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka Mielenterveyden keskusliitosta.

Hyvän mielen lähettilään tunnustuksia on annettu vuodesta 2004 lähtien kiitoksena hyvän mielen levittämisestä ja aktiivisuudesta ottaa esille mielenterveyskysymyksiä ja näin vähentää niihin liittyvää stigmaa. Aiempia Hyvän mielen lähettiläitä ovat olleet mm. vuoden 2019 lähettiläs, someilmiö Seppo-koira, toimittaja Jenny Lehtinen, kirjailija, juontaja ja ex-kansanedustaja Jani Toivola sekä vloggaaja Mansikkka eli Maiju Voutilainen.

Hyvän mielen lähettiläs -tunnustus luovutettiin Duudsoneille Mielenterveysmessuilla 17.11.2020 klo 10 verkossa: www.mielenterveysmessut.fi.
Tilaisuudessa olivat mukana Duudsoneista Jarno Laasala ja Jukka Hildén ja keskustelua johti kulttuurin ja mielenterveyden ammattilainen Markus Raivio, joka on Mielenterveyden keskusliiton varapuheenjohtaja.

Katso tallenne Duudsonien ja Markus Raivion keskustelusta täältä.

Katso tallenne tämän vuoden Hyvän mielen lähettilään Seppo-koiran ja hänen isäntänsä Petteri Poukan studiohetki Markus Raivion kanssa.

 

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka, Mielenterveyden keskusliitto, 050 363 9920, olavi.sydanmaanlakka@mtkl.fi
Viestinnän asiantuntija Mirja Aarnio, Mielenterveyden keskusliitto, 050 493 4433, mirja.aarnio@mtkl.fi

 

Mielenterveysmessut 17.–18.11.2020 verkossa: www.mielenterveysmessut.fi

Mielenterveysviikkoa vietetään 15.–22.11.2020 teemalla:

Mistä tietää?
… että on masentunut?
… että ei voi hyvin?
… että on aika hakea apua?

Lue lisää: www.mtkl.fi/ajankohtaista/mielenterveysviikko/

 

 

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.