Hyppää sisältöön

Mielenterveysviikkoa vietetään 15.–22.11.2020

Tämän vuoden teema on Mistä tietää? ja sen tavoitteena on rohkaista ihmisiä pohtimaan omaa vointiaan ja hakemaan apua mielen haasteisiin ajoissa.

Pienikin tunne siitä, ettei voi hyvin, on syy hakea ja saada apua.

– Masennusta tai uupumista voi olla vaikea itse tunnistaa, sillä ne hiipivät elämään usein pikkuhiljaa lähes huomaamatta. Ihminen alkaa pitää pahaa oloansa normaalina tai ei usko, että oma olo olisi riittävän huono avun saamiseksi. Mutta koskaan ei ole liian aikaista hakea apua, sanoo Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka.

Joka viides suomalainen sairastaa jotakin mielenterveyden häiriötä ja ainakin joka kymmenes suomalainen kokee elämänsä varrella vähintään yhden vakavan masennusjakson. Silti 33 prosenttia eli kolmannes mielenterveysongelmia kokeneista kertoo hävenneensä hoitoon hakeutumista.

– Jokaisella on oikeus hakea apua mielen haasteisiin ilman häpeää, ja tämän eteen teemme työtä jatkuvasti, jotta mielenterveyden ongelmiin liittyvä stigma häviäisi. Kun yhä useampi kertoo avoimesti hakeneensa apua, muidenkin kynnys siihen madaltuu. Myös se auttaa, jos läheinen rohkaistuu sanomaan toiselle huomanneensa, ettei kaikki ehkä ole hyvin ja voisi olla hyvä kääntyä ammattilaisen puoleen, sanoo Sydänmaanlakka.

Mielenterveysviikon teemassa on yhteistyökumppanina mukana Radio Rock, jossa vietetään marraskuussa Mielenterveyskuukautta. Kuukauden aikana kanavalla puhutaan mielenterveyteen liittyvistä asioista ja tuodaan esiin mielenterveysongelmia kokeneiden ääni. Puhujien joukossa ovat mm. Herra Ylppö, Toni Wirtanen, Henri Alén ja Touko Aalto. Lisäksi Radio Rock on yhteistyössä Mielenterveyden keskusliiton kanssa toteuttanut Suplassa julkaistavan podcast-sarjan mielenterveysviikon teeman ympärille Jone Nikulan luotsaamana.

– Mielenterveyden haasteet koskettavat meistä todennäköisesti jokaista elämämme varrella ja nopea avunsaanti on äärimmäisen tärkeää. Radio Rockin erityisen vahvasti tavoittamat miehet ovat valitettavasti yhä niitä, jotka purevat hammasta liiankin kauan ja antavat ongelmien kasaantua. Toivomme, että kampanja lisäisi tietoa ja rohkaisisi pyytämään apua. Kukaan ei ole eikä saa jäädä yksin”, Radio Rockin ohjelmapäällikkö Juha Kortelainen kertoo.

Mielenterveysviikolla tapahtuu:

Viikko alkaa sunnuntaina 15.11. kynttilätapahtumien päivällä, jolloin sytytetään kynttilät itsemurhan tehneiden muistolle.

Mielenterveysmessut järjestetään ti–ke 17.–18.11. verkossa. Messut tarjoavat sekä maksullisia ammattilaisseminaareja että maksutonta ja kaikille avointa yleisöohjelmaa. Ti 17.11. messuilla julkistetaan vuoden 2021 Hyvän mielen lähettiläs. Tule mukaan: www.mielenterveysmessut.fi

Mielenterveysyhdistykset eri puolilla Suomea järjestävät tapahtumia ja tempauksia. Listaamme verkkosivuillemme marraskuussa yhdistyksiä, jotka järjestävät teemaan liittyvää ohjelmaa.

Lue lisää Radio Rock -yhteistyöstä

Kuuntele podcast-sarja

Seuraa tapahtumia ja ohjelman tarkennuksia netissä mtkl.fi sekä somekanavissamme Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa ja osallistu keskusteluun: #mistätietää #mielenterveysviikko

 

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka, olavi.sydanmaanlakka@mtkl.fi, 050 363 9920
Viestintäpäällikkö Sirkku Immonen, sirkku.immonen@mtkl.fi, 040 124 4700

Mielenterveysmessut:
Tapahtumakoordinaattori Silja Lepistö, silja.lepisto@mtkl.fi, 040 500 0822

 

Mielenterveysviikko on maamme laajin valtakunnallinen mielenterveysaiheinen teemaviikko ja sitä vietetään aina marraskuussa. Viikko nostaa esiin ajankohtaisia mielenterveyteen liittyviä teemoja, tuo esille epäkohtia, tekee parannusehdotuksia ja vaikuttaa asenteisiin. Mielenterveysviikkoa on vietetty jo vuodesta 1974 marraskuussa, ja sitä koordinoi Mielenterveyden keskusliitto.

 

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.