Oman elämän ja itsensä näkeminen kokonaisvaltaisesti mahdollistuu usein toisten ihmisten kautta. Ja juuri tästä vertaisuudessa on kyse, kirjoittaa Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka.
Omien voimavarojen kanssa tasapainoilu ei ole aina helppoa. Vallitseva suorituskeskeinen kulttuuri kannustaa lepäämään vasta kun on ihan pakko. Omien rajojen vetämisessäkin on haasteensa. Kaiken tämän ristipaineen keskellä on tärkeä kysyä, millaisia toiveita ja tarpeita itsellä aidosti on, kirjoittaa kuntoutussuunnittelija Terhi Kimmelma-Paajanen.
Isovanhemmuus voi tuoda mukanaan ymmärryksen siitä, että sukupolvien välinen ketju kuljettaa mukanaan myös edellisten sukupolvien perintöjä: vihaa, ankaruutta, surua, riippuvuutta, häpeää, irrottautumista ja hyväksymistä, anteeksiantoa sekä irti päästämistä ja lempeyttä olan yli menneeseen katsoessa, kirjoittaa kuntoutussuunnittelija Merja Smahl blogitekstissään.
Ahdistusta ei pidä vähätellä, sillä sen vaikutus elämään voi olla todella suuri. Silloin vaikkapa puhelun hoitaminen tai opiskelu voi tuntua ylitsepääsemättömän vaikealta. Ahdistuksen kanssa voi kuitenkin oppia elämään, kirjoittaa järjestötyöntekijä Kaika Toivanen blogitekstissään.
Palvelutarpeen arvioinnin tekeminen on tärkeä osa asiakaslähtöistä työskentelyä ja asiakkaan oikeusturvan toteutumista. Arvion tavoitteena on mahdollistaa asiakkaan osallistuminen oman palvelukokonaisuutensa suunnitteluun, kertoo liiton sosiaalityön asiantuntija Riikka Mettälä.
Vaikka talven jälkeen kesästä usein odotetaan jotain erityistä, on tärkeä muistaa, ettei kesä ole erillinen osa elämää. Vuoden kulkuun mahtuvat kaikki osat − kaikki tunteet ja kaikki merkitykset, kirjoittaa kuntoutusneuvoja Reea Peltokorpi blogitekstissään.
Vaikka toipumisvuodet olivat helvettiä, ja vaihtaisin jokaisen päivän pois, antoi rankka aika lahjana lempeän ymmärryksen siitä, että elämä heittää eteemme asioita, joita emme voi hallita, kirjoittaa verkkokuntoutussuunnittelija Päivi Tonteri blogitekstissään.
Kaipaatko tukea arjessa pärjäämiseen, kuten asumiseen tai talouteen liittyen? Liiton sosiaalityön asiantuntija Riikka Mettälä avaa blogitekstissään, millaisissa tilanteissa kannattaa hakea apua sosiaalipalveluista.
Oletko koskaan ajatellut, kuinka merkittävä ihminen sinä saatatkaan olla jollekin toiselle ihmiselle, kysyy neuvontatyön koordinaattori Milla Ristolainen blogitekstissään.
Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.