Hyppää sisältöön

Kenen asialla olet, tuleva päättäjä?

Luottamushallinnon roolit ja tehtävät ovat muuttuneet uusien sääntöjen myötä, myös muuttunut rahoituskenttä haastaa tulevia päättäjiä aiempaa aktiivisempaan vaikuttamiseen ja verkostoitumiseen, kirjoittaa Mielenterveyden keskusliiton kehitysjohtaja Janne Jalava.

Meillä Mielenterveyden keskusliitossa kaikkein tärkein tehtävä on ajaa mielenterveysongelmia itse kokeneiden ihmisten aseman parantamista. Myös vertaisuus on lähes aina läsnä siinä, mitä me teemme. Itse koen työni kutsumustyöksi, kuten monet meistä työntekijöistä.

Liiton päättäjiltä odotamme luonnollisesti samaa sitoutuneisuutta ja halua ajaa yhteistä asiaa. Mielenterveyden keskusliiton luottamushenkilönä et edusta yhtä yhdistystä, vaan koko Suomen mielenterveyskuntoutujia. Sinulta kysytään kykyä miettiä päämääriä valtakunnallisella tasolla.

Mielenterveys- kuten muutkin sosiaali- ja terveyspalvelut ja niihin liittyvät lakisääteiset tehtävät siirtyivät vuoden alusta kunnilta hyte-alueiden vastuulle. Aluetyön kehittäminen ja toiminta hyte-alueilla on jatkossa entistä tärkeämpää. Siksi toivomme, että pidät silmällä omaa aluettasi ja sitä, miten mielenterveyskuntoutujien asiat siellä ovat. On tärkeää, että teet myös liittosi toimintaa tunnetuksi omalla hyte-alueellasi.

On syytä muistaa, että järjestöjen napanuora Veikkaukseen on lopullisesti katkennut. Tulevaisuudessa avustukset tulevat suoraan valtion budjetista. On tärkeää vakuuttaa valtakunnan päättäjät siitä, että järjestölähtöinen mielenterveystyö on merkittävää ja vaikuttavaa.

Jäsenkenttä kapenee ja jäsenjärjestöjen määrä vähenee. Trendinä näyttäisi olevan, että yhä useampi kansalainen ei liity sote-alan ja mielenterveyssektorin järjestöihin. Sen sijaan luottamus mielenterveysjärjestöihin on suuri ja yli puolet kansalaisista ottaisi osaa mielenterveysjärjestöjen toimintaan, mikäli itse kokisi mielenterveysongelmia. Järjestöillä on selvä momentum ja toiminnan pitää olla entistä monipuolisempaa ja saavutettavampaa.

Tätä kaikkea on hyvä pohtia, kun yhdistyksissä syksyn kuluessa asetetaan ehdokkaita liiton uusiksi luottamushenkilöiksi. Löytyykö järjestökenttämme ulkopuolelta vaikuttamisen halua, kykyä ja verkostoja omaavia ihmisiä, jotka kannattaisi luottamustoimen kautta sitouttaa mukaan edistämään mielenterveysongelmia itse kokeneiden ihmisten asiaa?

Janne Jalava
Kehitysjohtaja

Tutustu sääntöihimme

Mielenterveyden keskusliiton säännöt ovat muuttuneet. Liittovaltuusto on hyväksynyt muutokset liiton sääntöihin varsinaisessa vuosikokouksessaan 29.5.2023. Muutos koskee pykälän 9 osalta äänestystapaa ja ehdokasasettelua. Katso päivitetyt säännöt täältä.

> Palaa etusivulle

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.