Hyppää sisältöön

Uusi tukipaketti mielenterveysongelmien jälkeen töihin palaaville

Mielenterveyden keskusliitto avaa 10.3. verkkokurssin heille, jotka miettivät työhön paluuta oltuaan pitkään poissa mielenterveysongelmien vuoksi. Maksuttoman ja kaikille avoimen kurssin ovat suunnitelleet ja tuottaneet mielenterveysongelmia itse kokeneet ihmiset liiton asiantuntijoiden avulla.

”Työllistymistä käsitellään hyvin paljon työnantajien, työterveyden ja työllisyyspolitiikan näkökulmista, mutta mielenterveysongelmia itse kokeneiden ihmisten ääni keskustelusta usein puuttuu. Ehkä joskus vielä töihin -kurssillamme keskitytään siihen”, kertoo koulutuspäällikkö Kirsi Sirola Mielenterveyden keskusliitosta.

Katso kurssin traileri

Kurssin on suunnitellut 8 kokemuskehittäjän ryhmä ja materiaalia tuottamassa on ollut 50 eri-ikäistä ihmistä, joilla on omaa kokemusta mielenterveysongelmista. Heidän tuottamansa tukipaketti tarjoaa välineitä käsitellä omaa suhdetta työelämään ja työllistymisen mahdollisuuksiin, suunnitella käytännön työnhakua ja varmistaa arjen sujuminen myös työllistymisen jälkeen.

Kurssi ohjaa käymään läpi paitsi omia tunteita ja ajatuksia, myös arvoja. Minkä arvoiseksi koen itseni, ellen enää pääsekään työelämään? Mitkä ovat omat arvoni, ja millainen työ ja työnantaja sopii niihin? Mitä elämäni aikana kertynyttä osaamista voin tarjota? Prosessiin kuuluu takapakkeja ja haasteita myös töiden saamisen jälkeen, joten miten selviän niistä?

Kurssin voi suorittaa omaan tahtiin itseopiskeluna.

Kurssista hyötyä myös ammattilaisille

Kirsi Sirola suosittelee kurssia myös esimerkiksi henkilöstöhallinnon, työllistymisen tuen ja rekrytoinnin parissa työskenteleville ammattilaisille sekä esimiehille, joiden alaiset palaavat töihin pidemmän sairausloman jälkeen.

”Kurssi haastaa meidät kaikki miettimään työelämän sokeita pisteitä. Mitä vahvuuksia ja osaamista kertyy kuntoutumisen ja toipumisen prosessissa? Rekrytoitko ehkä parhaan CV:n kirjoittajan, joka jännittää haastattelussa vähiten vai hänet, jolla on tehtävään sopiva osaaminen ja kehittymisen halua”, Sirola kysyy.

”Hyvä neuvo on myös se, että sekä esimiehen että työyhteisön kannattaa suhtautua palaajaan kuin kokonaan uuteen työntekijään: varmistaa perehdytys ja kehittymisen myötä kasvavat haasteet, antaa aikaa työpaikan käytäntöjen ja omien tehtävien haltuunottoon, pyytää mukaan lounaalle ja jutella kuulumisia.”

Samaan verkkokurssisarjaan kuuluvat myös tammikuussa 2020 julkaistu Masennus kuin ikisade? sekä lokakuussa 2020 avattu, opiskelijoille suunnattu Vastavirrasta myötävirtaan.

Lisätietoja:
koulutuspäällikkö Kirsi Sirola, puh. 040 5522 860

Tutkimuksen ja kokemuksen näkökulma:
VTT, kehittäjä ja kokemusasiantuntija Päivi Rissanen, puh. 050 433 6518

Työelämä ja asenteet:
Mielenterveyden keskusliitto seuraa mielenterveysongelmiin liittyvien asenteiden kehitystä joka toinen vuosi julkaistavassa Mielenterveysbarometrissa. Työelämäasenteista löydät lisätietoja esimerkiksi vuosien 2019 ja 2017 barometreista.

Ehkä joskus vielä töihin: Ilmoittaudu

Toista video YouTubessa (aukeaa uuteen välilehteen)

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.