Hyppää sisältöön

Mielenterveysbarometri

Olemme julkaisseet mielenterveysbarometria vuodesta 2005 alkaen aluksi joka vuosi ja vuodesta 2011 alkaen joka toinen vuosi. Mielenterveysongelmiin liittyviä asenteita kartoitetaan joka kerran, toinen tutkimusaihe vaihtelee. Seuraava mielenterveysbarometri julkaistaan mielenterveysviikolla marraskuussa 2019.

Työelämä ja työpaikkojen arki aiheena 2017

Barometriin vastasivat työnantajat, työssä käyvät, mielenterveysongelmia itse kokeneet ja mielenterveysammattilaiset sekä väestö (15–74-vuotiaat), yhteensä 2838 vastaajaa.

Tuloksista selviää, että noin puolella työpaikoista ei ole toteutettu psyykkistä työkykyä tukevia toimenpiteitä. Sen sijaan työssä jaksamiseen liittyviä yleisiä työkyvyn tukitoimia on tehty yhdeksällä kymmenestä työpaikasta. Psyykkistä kuormitusta on kartoitettu ja kuormitustekijöitä on vähennetty tai poistettu noin kahdella työpaikalla kolmesta.

Barometrin mukaan mielenterveysongelmiin iskostunut negatiivinen leima on edelleen vahva. Väestöstä lähes viidennes pelkää mielenterveysongelmia kokeneita ihmisiä: 19 % ei haluaisi heitä naapurikseen ja 18 %:n mielestä heitä on epämukavaa ja pelottavaa kohdata.

Leima näkyy myös työelämässä. Enemmistö vastaajista pelkäsi tiedon mielenterveysongelmista johtavan esimerkiksi työpaikan menetykseen.

Toisena julkaisijana ja barometrikumppaninamme oli sosiaali- ja terveysministeriö.

Väestöstä lähes viidennes pelkää ihmisiä, jotka ovat kokeneet mielenterveysongelmia.

Mielenterveysongelmat yhä tabu työelämässä 2015

Barometrin mukaan jopa puolet ammattilaisista ei edes itse uskaltaisi kertoa omista mielenterveyden ongelmistaan työpaikalla.

Barometrikumppanina olivat Suomen psykiatriayhdistys ja Suomen psykologiliitto.

Liikahdus hyväksyvämpään suuntaan 2013

Kahdeksas mielenterveysbarometri kertoo väestön asennemuutoksesta parempaan suuntaan, joskin parannettavaa vieläkin on. Vuonna 2013 suomalaisista 23% ei halunnut olla tekemisissä mielenterveysongelmia kokeneiden henkilöiden kanssa, kun vuonna 2006 luku oli 32 %.

Barometrikumppanina olivat Suomen psykiatriayhdistys ja Suomen psykologiliitto.

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.