Hyppää sisältöön

Oppaat

Nuorten aikuisten ryhmämuotoinen ohjaaminen: Ohjaajan opas

Henkilökeskeisen voimavaravalmennuksen eli Hevarin ohjaajan opas on työväline nuorten aikuisten (18-29-vuotiaat) ryhmämuotoiseen ohjaamiseen. Tavoitteena on tukea oman identiteetin löytymisessä, sosiaalisten taitojen vahvistumisessa ja oman näköisen elämän toteutumisessa.

Opas sisältää ohjeet kymmenen ryhmäkerran ohjaamiseen harjoituksineen.

Oppaan on tuottanut ASPA-säätiön ja Mielenterveyden keskusliiton yhteinen Omat Avaimet – projekti.

Tutustu harjoituksiin

Löydät kaikki HEVARIn harjoitukset omina tiedostoinaan täältä: Harjoituspankki

Yksilövalmennus nuorille – ohjaajan opas

Työväline nuorten kanssa työskenteleville ammattilaisille.

Yksilövalmennuksen tavoitteena on lisätä nuoren tietoisuutta hänen omis­ta vahvuuksistaan ja voimavaroistaan sekä luoda luottamuksellinen suhde ohjaajan ja nuoren välille. Valmennus on tarkoitettu 18-29-vuotiaille nuorille aikuisille, jotka tar­vitsevat sosiaalista tukea asumisessa ja itsenäistymisessä sekä rohkaistumista että vahvistus­ta omassa elämäntilanteessaan.

Oppaan on tuottanut Aspa-säätiön ja Mielenterveyden keskusliiton yhteinen Omat avaimet – projekti.

Tutustu harjoituksiin

Löydät kaikki Yksilövalmennuksen oppaan voimia, vahvuuksia ja itsetuntemusta käsittelevät harjoitukset omina tiedostoinaan täältä: Harjoituspankki

Järjestöjen sosiaaliturvaopas 2019

Oppaaseen on koottu laajasti tietoa esimerkiksi pitkäaikaissairaiden henkilöiden sosiaaliturvasta ja palveluista. Se on hyvä työväline järjestöjen työntekijöille ohjausta ja neuvontaa varten.

Julkaisuun on kirjoittanut 16 järjestöstä koostuva työryhmä, mukana myös Mielenterveyden keskusliitto.

Selaile opasta

Opas sairauden aiheuttaman haitan kuvaamiseksi

Nämä vaikeudet haittaavat arjessa toimimista ja
selviytymistä jopa sairauden tuomia oireita enemmän.

Minkälaisia vaikeuksia mielenterveyden ongelmat aiheuttavat ihmisen arkiseen toimintakykyyn? Arjen eri osa-alueet, kuten liikkuminen ja kodinhoito, tai ihmisen kognitiivinen ja sosiaalinen toimintakyky voivat vaikeutua monin eri tavoin.

Kuinka siis  kuvata erityinen avuntarve ja sairauden aiheuttama haitta arjessa hakemuksiin niin, että tarvitut palvelut ja taloudellinen tuki saadaan turvattua?

Opas kokemusasiantuntijatoiminnasta

Mielenterveyden keskusliitto, kokemusasiantuntija

Opaskirja kokemusasiantuntijalle tai sellaiseksi aikovalle,
kokemusasiantuntijoiden kanssa toimiville ammattilaisille, heitä työllistäville tahoille ja organisaatioille sekä kokemusasiantuntijoiden sosiaaliturvasta ja -etuuksista päättäville viranomaisille. Klikkaa oppaaseen kuvasta.

Voimavaravalmennuksen käsikirja

Työkirja kaikille voimavaravalmennuksesta kiinnostuneille. Voimavaroja tarkastellaan monipuolisesti erilaisista näkökulmista, käytännön harjoitusten avulla. Kirja johdattelee käyttäjänsä etsimään omia sisäisiä voimavaroja ja vahvuuksia ja pohtimaan elämän eri osa-alueita sekä kannustaa myönteisiin muutoksiin arjessa. Kirjan lähestymistapa on toiveikas ja tulevaisuuteen katsova.

Työkirja soveltuu mm. ryhmä- ja yksilötyöskentelyyn, työvälineeksi sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille ja osatyökykyisille, pitkäaikaistyöttömille ja mielenterveysongelmia kokeville. Työkirja sisältää 10 voimavaroja vahvistavaa valmennuskertaa, alustuksia, harjoituksia ja keskustelunaiheita.

Tervetuloa unelmakeitaaseen

Meillä kaikilla on unelmia. Työkirjan ohjaa siihen, kuinka unelmia voi käsitellä ja tehdä näkyväksi esimerkiksi unelmakartalla.

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.