Hyppää sisältöön

Yhteistyökumppaneille

Skutsi kuulee on Mielenterveyden keskusliiton luontohyvinvoinnin ohjelma 18–29-vuotiaille, jotka ovat kiinnostuneet mielen hyvinvoinnista. Ohjelma tukee nuorten aikuisten myönteisen luontosuhteen muodostumista ja vahvistaa hyvinvointia luonnossa liikkumisen kautta.

Luonnossa liikkuminen auttaa ehkäisemään ja korjaamaan esimerkiksi yksinäisyyttä, syrjäytymistä ja passivoitumista, jotka voivat olla yhteydessä myös mielenterveyden haasteisiin. Vuoden 2021 Mielenterveysbarometrin mukaan 89 prosenttia mielenterveysongelmia kokeneista ihmisistä on sitä mieltä, että luonnossa liikkuminen sopii joko erittäin tai melko hyvin mielenterveysongelmien hoitamiseen.

Suomalaiset tunnistavat hyvin luonnon mielenterveyttä edistävät vaikutukset, mutta mielenterveysongelmia kohdatessa keinot luontoon pääsemiseen voivat tuntua kaukaisilta. Skutsi kuulee -ohjelmassa on kolme toimintalinjaa, joilla kynnystä lähteä luontoon madalletaan sekä tuetaan oman luontosuhteen muodostamista ja kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Skutsi kuulee -ohjelma voidaan ottaa osaksi mielenterveysyhdistysten, kuntien tai hyvinvointialueiden toimintaa.

Luontolähetti-toiminta

Mielenterveyden keskusliitto kouluttaa vapaaehtoisia luontolähettejä, jotka toimivat yhdessä paikallisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Luontolähetti on nuorelle aikuiselle kaveri ja opas, jonka kanssa voi lähteä luontoretkelle, tutustua luontoon omilla ehdoillaan ja opetella erilaisia tapoja liikkua luonnossa.

Luontoläheteiltä vaaditaan kokemusta luonnossa liikkumisesta ja toimimisesta, tahtoa kohdata nuoria aikuisia ja ymmärtää erilaisia elämäntilanteita ja mielenterveyden haasteita sekä kykyä kuunnella ja olla läsnä.

Skutsi kuulee -tapahtumat

Skutsi kuulee -ohjelmaan sisältyy kursseja ja päivätapahtumia. Kurssit ja päivätapahtumat ovat Mielenterveyden keskusliiton järjestämiä yhdessä paikallisen yhteistyökumppanin kanssa. Yhteistyökumppanit voivat suunnitella ja toteuttaa tapahtumia myös omatoimisesti esimerkiksi yhdessä alueella toimivien luontolähettien kanssa.

Kursseilla ja päivätapahtumissa opitaan luonnon vaikutuksista mielen ja kehon hyvinvointiin, tehdään retki lähiluontoon ja keskustellaan heränneistä ajatuksista. Lisäksi osallistujat pohtivat omaa suhdettaan luontoon ja tunnustelevat ulkoilun vaikutuksia omassa olossaan. Tapahtumien tarkoitus on vahvistaa hyvinvointia sekä aktivoida sosiaalisia suhteita yhdessä ulkoilun merkeissä.

Tapahtumat on tarkoitettu 18–29-vuotiaille, jotka ovat kiinnostuneita mielen hyvinvoinnista, etsivät uusia näkökulmia arkeensa ja hyvinvointia luonnossa liikkumisesta.

Skutsirastit

Skutsirastit ovat Suomen kansallispuistoista sekä ulkoilu- ja retkeilyalueilta löytyviä hyvinvointiharjoituksia. Skutsirastin löytäessään retkeilijä voi hetkeksi pysähtyä harjoituksen äärelle ja keskittyä omaan hyvinvointiinsa sekä luonnon havainnointiin. Rasteilta löytyy erilaisia harjoituksia ajatusharjoituksista meditaatioihin ja joogasta lihaskuntoliikkeisiin.

Skutsirastit on toteutettu yhdessä Metsähallituksen kanssa ja ne löytyvät 21 kohteesta eri puolilta Suomea. Rasti aukeaa lukemalla QR-koodin älypuhelimen kameralla. Jokainen rasti on saatavilla suomeksi ja englanniksi, rannikolla lisäksi ruotsiksi ja Lapissa alueella yleisimmin puhutulla saamen kielellä.

Rastien ohjeet voi myös kuunnella suomeksi tai englanniksi ja jooga- sekä lihaskuntoliikkeistä löytyvät ohjevideot liikkeiden tekemiseen.

Haluatko tuoda Skutsi kuulee -ohjelman omaan yhdistykseesi tai kuntaasi?

Ota yhteyttä:

Sanna Manu
hanketyöntekijä
sanna.manu@mtkl.fi
040 536 8403

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.