Hyppää sisältöön

Usein kysytyt kysymykset sosiaaliturvasta

Tälle sivulle olemme keränneet usein kysyttyjä kysymyksiä siitä, millaista sosiaaliturvaa on tarjolla voit erilaisissa tilanteissa hakea.

”Pesukoneeni on mennyt rikki, eikä sitä kannata enää korjata. Minulla ei ole varaa ostaa uutta, eläkkeeni on pieni ja säästöjä ei ole.”

Vastaus:
Tarkista, mitä kotivakuutuksesi korvaa. Hae Kelasta perustoimeentulotukea. Jos Kela ei kustanna uutta pesukonetta, voit hakea kunnan sosiaalitoimesta harkinnanvaraista toimeentulotukea. Ellei sosiaalitoimi myönnä pesukonetta, voit hakea esimerkiksi Takuusäätiön pienlainaa.

”Asun omistamassani kerrostalokaksiossa. Hoitovastikkeeni on aika korkea. Pieni eläkkeeni ei millään tahdo riittää elämiseen, kun lääkekulujakin on paljon.”

Vastaus:
Tarkista mahdollisuutesi Kelan eläkkeensaajan asumistukeen. Tarkista myös mahdollisuutesi perustoimeentulotukeen. Hae asumistukea tai perustoimeentulotukea Kelasta.

”Olen hakenut työkyvyttömyyseläkettä ja hakemukseni on hylätty.”

Vastaus:
Tutustu päätökseen tarkasti. Tee valitus määräajan sisällä. Esitä valituksessa lisäperusteluja, esimerkiksi uusi lääkärinlausunto. Ilmoittaudu työvoimatoimistoon työttömäksi työnhakijaksi saadaksesi työttömyyspäivärahaa.

”Olen ollut useamman viikon sairaalajaksolla. Lasku on niin suuri, etten pysty sitä maksamaan.”

Vastaus:
Ota yhteyttä sairaalan sosiaalityöntekijään ja pyydä tätä selvittämään, onko mahdollista saada maksuun alennusta tai poistaa se kokonaan (asiakasmaksulain 11 §, 2 mom.). Tee hakemus ja ano samalla laskun eräpäivälle siirtoa. Ellei alennusta tai vapautusta myönnetä, hae perustoimeentulotukea Kelasta.

”Minulla on vaikeita paniikki- ja ahdistuskohtauksia. Ne tulevat aina, kun yritän kulkea linja-autolla. En enää uskalla nousta linja-autoon. Pysyn enimmäkseen kotona, ellen saa joltain tutulta kyytiä. Pitkiä matkoja en jaksa kävellä, kun jalat ovat niin huonot.”

Vastaus:
Selvitä mahdollisuutesi vammaispalvelun kuljetuspalveluun kunnan sosiaalitoimen vammaispalvelusta.

 

 

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.