Hyppää sisältöön

Vertaistukea verkossa

Vertaistuki mielenterveydellisissä asioissa voi antaa mielenterveysongelmiin sairastuneelle ymmärrystä omaan tilanteeseen ja toivoa tulevaisuuteen. Tarjoamme vertaistuellisia palveluita anonyymisti verkossa. 

Ihminen sinua varten

Kun ihminen sairastuu mielenterveyden ongelmaan, tilanne on usein odottamaton ja vieras. Hiljattain sairastunut haluaa usein saada hoidollisen tiedon lisäksi kokemuksellista tietoa, eli muiden sairastuneiden kokemuksia ja ajatuksia mielenterveysongelmien tuomasta tilanteesta ja tunnekokemuksista. Puhuminen toisen mielenterveysongelmiin sairastuneen kanssa voi antaa sellaista ymmärrystä omaan tilanteeseen, jota ei muualta saa.

Mielenterveyden keskusliiton neuvontapalveluiden vertaistuellinen apu on verkossa järjestettävää, asiakkaalle täysin anonyymia vertaistukea. Anonyymiudesta huolimatta sinua odottaa ihminen, joka tietää vertaistuen merkityksen ja on valmis jakamaan kanssasi omia kokemuksiaan mielenterveyteen liittyen. 

Vertaistuki antoi minulle sellaista toivoa ja ymmärrystä sairauteni tuomaan tilanteeseen, jota en muualta saanut. Toisen kokemus auttoi minua näkemään oman tilanteeni eri tavalla ja sain puhua asioista ilman tunnetta, että kuormitan muita.

Jos et ole koskaan kokenut vertaistukea, voi olla vaikea ymmärtää sen mahdollistamaa voimaa. Vertaistuesta puhutaan usein itsestäänselvyytenä, aivan kuin kaikki olisivat kokeneet vertaistuen tuoman voiman. Vaikka moni on ehkä kokenut elämänsä aikana vertaistukea jossain tilanteessa, tilannetta ei ehkä ole ymmärretty vertaistueksi. Vertaistuki mielenterveyden asioissa tuo usein lisää ymmärrystä ja valoa omaan tilanteeseen. On myös helpottavaa tuntea, ettet ole tilanteesi kanssa yksin.

Kaikki vertaistukipalvelumme toteutetaan vapaaehtoistemme avulla. Vapaaehtoisemme ovat mielenterveysongelmia itsekin kokeneita ihmisiä, jotka haluavat tarjota ymmärrystään mielenterveysongelmien tuomissa tilanteissa ja antaa aikaansa sinulle tilanteesi käsittelyyn. Vertaisemme ovat valmiita kuuntelemaan ja juttelemaan kanssasi tilanteen tuomista tunteista ja ajatuksistasi, sekä jakamaan omia kokemuksiaan vastaavista tilanteista. 

Vertastuki mielenterveyden asioissa

Vertaistuki sopii hyvin tilanteeseen, kun haluat puhua ja pohtia mielenterveysoneglman tuomia tunteita tai kuulla toiselta mielenterveysongelmia kokeneelta ihmiseltä, miten hän on käsitellyt sairauden tuomaa tilannetta. Vertaistuki sopii hyvin sairauden tuomien tunteiden ja ajatusten jakamiseen, joka on usein voimaannuttava kokemus. Mielenterveyteen liittyvä vertaistuki antaa toivoa ja ymmärrystä omaan tilanteeseen, jolloin myös kokemus ymmärretyksi tulemisesta on vahva. 

Vertaistuki mielenterveyden sairauksissa voi tuoda sellaista toivoa sairauden tuomaan tilanteeseen, jota hoitohenkilökunta tai läheiset eivät ole osanneet tuoda, sillä vertainen osaa katsoa tilannettasi sairastuneen näkökulmasta. Jokaisen sairastuneen polku on yksilöllinen, mutta toisen sairastuneen ajatukset ja kokemukset voivat tuoda helpotuksen tunteen kun kuulet, että joku toinenkin on paininut samankaltaisten ajatuksien ja tunteiden kanssa. On helpottavaa kuulla, ettei olekaan sairautensa kanssa yksin. Mielenterveyden sairauteen liittyvä vertaistuki voi tuoda tärkeän hyväksytyksi tulemisen kokemuksen, jota ei muualta saa. Mielenterveyteen liittyvä vertaistuki voi poistaa myös sairauden tuomaa yksinäisyyden tunnetta.

Vertaistuki toi minulle mielenrauhaa ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Ymmärsin, etten ole ainoa tai yksin tilanteeni kanssa.

Vertaistukipalvelumme mahdollistaa keskustelun mielenterveysongelmia kokeneiden ihmisten kesken. Vertaistuki voi sopia esimerkiksi silloin kun haluat kuulla toiselta ihmiseltä, miten hän on suhtautunut sairauden tuomaan tilanteeseen, tai millaisia tunteita ja ajatuksia sairaus on hänessä herättänyt. Vertaistuellisissa palveluissamme vapaaehtoinen kohtaa sinut ihmisenä, ei potilaana.

Tervetuloa vertaistuellisten palveluidemme piiriin, kun haluat tulla kuuntelemaan ja keskustelemaan toisten mielenterveysongelmia kokeneiden ihmisten kanssa mielenterveysongelmien tuomasta tilanteesta. Vertaistuki voi sopia myös mielenterveysongelmiin sairastuneen läheisille esimerkiksi silloin, kun haluat ymmärtää sairastuneen tilannetta paremmin.

Keskustelu on tasavertaista jossa kokemuksien jakaminen riittää. Jos tarvitset ammatillista apua, ole yhteydessä neuvontapalvelumme ammattilaiskanaville Valoa-chatissa tai puhelimitse. 

Katso täältä Mielenterveyden keskusliiton verkossa tarjottavat vertaistukipalvelut.

Tuntui, että minut hyväksyttiin sairauteni kanssa ensimmäistä kertaa, ja että olimme tilanteessa täysin tasavertaisia. Se auttoi minua hyväksymään itseni sairauteni kanssa.

Huomioithan, että vertaistuki ei sovi akuuttiin hätään. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita aina yleiseen hätänumeroon 112. 

Vertaistuellinen näkökulma on suuri osa Mielenterveyden keskusliiton toimintaa. Neuvontapalvelujen verkossa järjestettävien vertaistukimuotojen lisäksi vertaistuki näkyy kaikilla kursseillamme, joissa mielenterveysalan ammattilaisen lisäksi mukana on mielenterveyden ongelmia itse kohdannut ihminen.

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.