Hyppää sisältöön

Löydä itsellesi sopiva vertaistuen muoto

Haluaisitko vertaistukea mielenterveyden tuomaan tilanteeseen, mutta et ole aivan varma, onko vertaistuki sinun juttusi? Järjestämme vertaistuellista toimintaa keskiviikkoiltaisin. Lue alta lisää ja löydä itsellesi sopiva vertaistuen muoto!

Vertaistukea ryhmässä chattaillen

Keskiviikkoisin kello 18–20 (ei kuukauden ensimmäisinä keskiviikkoina).

Mitä mielen päällä -ryhmächatit ovat Mielenterveyden keskusliiton ylläpitämä paikka mielenterveysongelmia kokeville ihmisille, jotka haluavat jakaa ja kuulla kokemuksia aiheista, joihin mielenterveysongelmat heidän elämässään vaikuttavat.

Ryhmächat vertaistuen muotona sopii hyvin mielenterveysongelmiin sairastuneelle ihmiselle, kun illan aihe herättää ajatuksia tai mielenkiintoa. Sinulla voi olla tarve päästä keskustelemaan ja jakamaan omia kokemuksiasi aiheesta muille, sekä halu kuulla muiden näkökulmia aiheesta. Ryhmächat on erinomainen vertaistuen muoto, sillä kenekään ei tarvitse yksin kannatella keskustelua. Osallistuja voi antaa keskusteluun itsestään vähän tai paljon, jolloin osallistumisen painetta ei synny.

Ryhmächatissa pääset kuulemaan laajasti muiden kokemuksia illan aiheesta, joka voi lisätä omaa ymmärrystäsi. Ryhmächat on kiitollinen muoto kokeilla vertaistukea, sillä kenenkään ei tarvitse olla keskustelussa kantavassa roolissa.

Ryhmächat mielenterveyden asioissa auttaa katsomaan samaa asiaa monesta näkökulmasta. Muiden ihmisten tilanteiden ja ajatusten kuuleminen voi antaa sellaista toivoa omaan tilanteeseesi, jollaista et ole muualta saanut. Ehkä illan aikana saat uusia ajatuksia tai lähestymistapoja omaan tilanteeseesi. Muiden kokemusten kuuleminen voi auttaa sinua sanoittamaan omaa tilannettasi tai tunteitasi itsellesi erityisesti silloin, jos et ole keskustellut mielenterveysasioista aiemmin. Ehkä illan jälkeen rohkaistut puhumaan tilanteestasi myös muille.

Mitä mielen päällä -ryhmächat on turvallinen paikka harjoitella omien ajatusten sanoittamista mielenterveysasiossa. Keskustelut antavat myös uutta näkökulmaa ja toivoa kun kuulet, että on muitakin, jotka ovat olleet samassa tilanteessa. Ryhmächatiltojen teemat ovat aiheita, jotka illoissa mukana olevat vapaaehtoiset kokevat itselleen tärkeiksi tai merkittäviksi suhteessa mielenterveyteen. Ryhmään mahtuu kerralla mukaan 15 henkilöä.

Ryhmächat toimii Tukinetissä keskiviikkoisin kello 18–20 (ei kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona). Mukana keskustelussa on kohtaamistehtävään perehdytetyt vertaisemme, jotka ovat kokeneet myös itse mielenterveyden ongelmia. Osallistujat ja vertaisina toimivat vapaaehtoiset vaihtelevat kullakin kerralla. Mukaan pääset tapahtumakalenterimme kautta, josta löydät myös iltojen teemat. Kirjoita hakusanaksi ”ryhmächat”.

Minun kokemukseni -puheenvuorot

Aina kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona kello 18–19.

Vertaistuellisen kokemuksen ei aina tarvitse olla keskustelu. Usein ensimmäinen vertaistuellinen kokemus syntyy siitä, kun sairastuttuaan kuulee tai lukee toisen ihmisen tarinan sairastumisesta. Tarina saattaa saada ajattelemaan, että “olen juuri samanlaisessa tilanteessa, vaikka luulin olevani ainoa” tai “onpa helpottavaa kuulla jonkun toisen tarina samasta tilanteesta ja nähdä, että kaikki on kaikesta huolimatta ihan hyvin”.

Tervetuloa kuuntelemaan Minun kokemukseni -puheenvuoro, joka on henkilökohtainen kertomus puhujan omasta kokemuksesta mielenterveyden sairauteen liittyen. Voit valita itseäsi kiinnostavan tai ajankohtaisen aiheen ja tulla kuuntelemaan miten joku toinen on kokenut ehkä itsellesikin tutun tilanteen. Tervetuloa kokemaan vertaistuellinen hetki kanssamme kuunnellen etänä kotoa käsin!

Minun kokemukseni -puheenvuoro on vertaistuellinen ilta, jossa pääset kuulemaan henkilökohtaisia tositarinoita mielenterveysongelmien tuomista tunteista ja tilanteista ihmisen itsensä kertomana.

Minun kokemukseni -puheenvuorot sopivat kaikille sen kertaisesta aiheesta kiinnostuneelle. Jos olet vasta sairastunut, puheenvuoro voi auttaa sinua hahmottamaan ajatuksiasi sairauden suhteen, sekä sanoittamaan omaa tilannettasi. Voi olla helpottavaa kuulla toisen ihmisen ääneen sanomana niitä ajatuksia ja tunteita, joita olet ehkä itsekin käynyt läpi.

Usein mielenterveysongelmiin sairastuneella on valtava tiedon tarve. Tiedon tarve voi olla lääketieteellinen, jota hoitohenkilökunta antaa, mutta myös kokemuksellinen: miten muut ovat selvinneet tästä tilanteesta, miten muilla elämä on mennyt tässä tilanteessa eteenpäin?

Minun kokemukseni -puheenvuorot sopivat erinomaisesti myös mielenterveysongelmiin sairastuneen läheiselle, sekä työssään mielenterveysongelmia kohtaaville. Osallistuminen luentoihin on helppoa ja illan aikana voit esittää myös kysymyksiä puhujalle.

Tulevat Minun kokemukseni -puheenvuorot järjestetään kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona kello 18–20. Tarkemmat aiheet ja ajankohdat löydät tapahtumakalenteristamme kirjoittamalla hakusanaksi ”minun kokemukseni”.

Valoa-chat

Kehitämme Valoa-chatin vertaistukipuolta keväällä 2022. Etsimme Valoa-chatin vertaispuolelle vapaaehtoisia. Vapaaehtoiseksi voit ilmoittautua täällä. Mainitsethan hakulomakkeessa, että haluat vertaiseksi Valoa-chatiin.

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.