Hyppää sisältöön

Löydä itsellesi sopiva vertaistuen muoto

Mielenterveyden keskusliitto järjestää vertaistukea verkossa. Lue alta lisää ja löydä itsellesi sopiva vertaistuen muoto.

Valoa-vertaischat

  • Kahdenkeskinen kohtaamispaikka mielenterveyteen liittyvien kokemusten jakamiseen
  • Keskiviikkoisin ja torstaisin kello 18–20 (ei pyhinä, eikä koulujen kesäloma-aikoina)
  • Chattaile mielenterveysongelmia itsekin kokeneen vapaaehtoisemme kanssa
  • Chatiin pääset sivun oikeasta alareunasta

Valoa-vertaischat on vapaaehtoistemme ylläpitämä kahdenkeskinen kohtaamispaikka mielenterveyteen liittyvien kokemusten jakamiseen. Valoa-vertaischatissa saat keskustella rauhassa ja anonyymisti mielenterveysongelmia kokeneen vapaaehtoisemme kanssa, joka on valmis jakamaan omia kokemuksiaan ja kuuntelemaan sinun ajatuksiasi.

Kahdenkeskinen Valoa-vertaischat voi olla hyvä vertaistuen muoto esimerkiksi silloin, kun sinulla on tarve pohtia mielenterveyden tuomaa tilannetta ääneen. Vertaistuellinen keskustelu voi tuoda valonpilkahduksen tai toivon tunteen silloin kun tuntuu, että kukaan ympärilläsi ei ymmärrä tilannettasi tai tilanteesi tuomia haasteita. Valoa-vertaischatista voi olla hyötyä myös sairastuneen läheisille, jos haluat oppia ymmärtämään läheisesi tilannetta paremmin.

Valoa-ryhmächat

  • Teemoitetut illat vaihtuvista mielenterveyteen liittyvistä aiheista
  • Tukinetissa keskiviikkoisin kello 18–19.30
  • Mukana Mielenterveyden keskusliiton vapaaehtoiset, joilla on kokemusta kunkin illan teemasta
  • Tarkat päivämäärät ja mukaan chattiin löydät tapahtumakalenteristamme – kirjoita hakusanaksi ”ryhmächat”

Ryhmächat on kiitollinen muoto kokeilla vertaistukea, sillä kenenkään ei tarvitse olla keskustelussa kantavassa roolissa.

Valoa-ryhmächatit ovat Mielenterveyden keskusliiton ylläpitämä keskustelupaikka mielenterveysongelmia kohdanneille, jotka haluavat jakaa ja kuulla kokemuksia aiheista, joihin mielenterveyden tuomat haasteet voivat vaikuttaa.

Ryhmächat vertaistuen muotona sopii hyvin mielenterveysongelmiin sairastuneelle ihmiselle, kun illan aihe herättää ajatuksia tai mielenkiintoa. Sinulla voi olla tarve päästä keskustelemaan ja jakamaan omia kokemuksiasi aiheesta muille, sekä halu kuulla muiden näkökulmia aiheesta.

Ryhmächat on erinomainen vertaistuen muoto, sillä kenekään ei tarvitse yksin kannatella keskustelua. Osallistuja voi antaa keskusteluun itsestään vähän tai paljon, jolloin osallistumisen painetta ei synny. Valoa-ryhmächat on turvallinen paikka harjoitella omien ajatusten sanoittamista mielenterveysasiossa. Illan jälkeen saatat rohkaistua puhumaan tilanteestasi myös läheisillesi.

Mukana keskustelussa on vapaaehtoisia, jotka kokevat illan aiheen itselleen merkitykselliseksi. Ryhmään mahtuu kerralla mukaan 15 henkilöä. Ryhmächat-iltojen tarkat päivämäärät ja aiheet löydät tapahtumakalenteristamme, josta pääset myös mukaan keskusteluun. Kirjoita hakusanaksi ”ryhmächat”.

Minun kokemukseni -puheenvuorot

  • Vertaistukea kuunnellen
  • Voit osallistua myös chatissa käytävään keskusteluun
  • Kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona verkossa kello 18–19
  • Lisätiedot ja ilmoittautuminen tapahtumakalenterissamme, kirjoita hakusanaksi ”minun kokemukseni”

Tervetuloa kokemaan vertaistuellinen hetki kanssamme kuunnellen etänä kotoa käsin!

Tervetuloa kuuntelemaan Minun kokemukseni -puheenvuoro, joka on henkilökohtainen kertomus puhujan omasta kokemuksesta mielenterveyden sairauteen liittyen. Voit valita itseäsi kiinnostavan tai ajankohtaisen aiheen ja tulla kuuntelemaan, miten joku toinen on kokenut ehkä itsellesikin tutun tilanteen.

Vertaistuellisen kokemuksen ei aina tarvitse olla keskustelu. Usein ensimmäinen vertaistuellinen kokemus syntyy siitä, kun sairastuttuaan kuulee tai lukee toisen ihmisen tarinan sairastumisesta. Voi olla helpottavaa kuulla toisen ihmisen ääneen sanomana niitä ajatuksia ja tunteita, joita olet ehkä itsekin käynyt läpi.

Minun kokemukseni -puheenvuorot sopivat erinomaisesti myös mielenterveysongelmiin sairastuneen läheiselle, sekä työssään mielenterveysongelmia kohtaaville. Osallistuminen luentoihin on helppoa ja illan aikana voit esittää myös kysymyksiä puhujalle chatin kautta.

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.