Hyppää sisältöön

Sosiaalietuudet

Mielen sairastuminen on jo itsessään hämmentävä kokemus. Sairastuminen voi tuoda mukanaan myös paljon sosiaaliturvaan, raha-asioihin sekä arjessa selviytymiseen ja asumiseen liittyviä haasteita. Suomen sosiaaliturva- ja palvelujärjestelmä on monipolvinen ja vaikeaselkoinen viidakko, mutta usko tai älä, siitäkin selviää.

Sosiaaliturvan ja -palveluiden tarkoituksena on riittävän toimeentulon ja huolenpidon turvaaminen kaikissa elämäntilanteissa. Siihen kuuluu palveluita ja toimeentulon turvaavia etuuksia, joihin sinä saatat olla oikeutettu.

Psyykkisen sairauden aiheuttaman haitan kuvaaminen on joskus haastavaa. Olemme koonneet psyykkisen sairauden aiheuttaman haitan ja avuntarpeen kuvauksesta oppaan, jota voit hyödyntää mitä tahansa etuutta tai palvelua hakiessasi.

Kaikkia etuuksia ja palveluita on haettava henkilökohtaisella hakemuksella, johon yleensä liitetään mukaan hoitavan lääkärin lausunto. Hakemiseen voi saada apua sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisilta tai neuvontapalveluistamme.

Hakemukseen saat aina kirjallisen päätöksen, jossa on muutoksenhakuohjeet. Noudata muutoksenhaun aikarajoja kirjaimellisesti. Päivänkin myöhästyminen estää muutoksenhaun käsittelemisen. Lisäselvityksiä voi aina toimittaa jälkikäteen.

Viranomaisilla on lakiin perustuva tiedotus- ja neuvontavelvollisuus. Mielenterveyden keskusliiton neuvontapalvelut auttavat sinua myös löytämään tiesi oikean etuuden ja palvelun luokse.

Järjestöjen sosiaaliturvaopas -sivustolla on kattava tietopaketti pitkäaikaissairaiden ja vammaisten henkilöiden sosiaaliturvasta ja palveluista.

 

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.