Hoppa till innehållet

Bipolär sjukdom

Vid bipolär sjukdom har människan alternerande depressiva perioder och perioder av höjd sinnesstämning. Cirka en procent av befolkningen lider av bipolär sjukdom, och för 90 procent bryter sjukdomen ut i 15–35 års åldern. Benägenheten att utveckla sjukdomen är starkt ärftlig.

 

Symtom på bipolär sjukdom

Vid bipolär sjukdom förekommer periodiska, olika långa växlingar mellan depressiva perioder, manier och hypomanier. Den maniska perioden pågår i minst en vecka, de depressiva perioderna varar en längre tid. Mellan dessa perioder kan människan vara helt frisk eller endast ha lindriga symtom.

Vid mani kan personens sinnesstämning, aktivitet och självkänsla vara högre på ett sätt som avviker från det normala. Mani inkluderar ofta även irritabilitet. Behovet av sömn minskar, koncentrationsförmågan likaså, och personen tar risker utan reservation. Symtomen på hypomani påminner om mani men är tydligt lindrigare.

Det finns två typer av bipolär sjukdom. Om sinnesstämningen är tydligt manisk under åtminstone en sjukdomsperiod är det fråga om typ I. Om perioden är hypomanisk till sin karaktär, det vill säga lindrigt manisk, handlar det om typ II. Blandade episoder är episoder då både depressiva och maniska symtom förekommer under samma sjukdomsperiod.

Konstaterande av bipolär sjukdom

Identifiering och diagnos av bipolär sjukdom förutsätter ofta en långvarigare uppföljning som kan pågå i flera år. Man börjar pröva olika läkemedelsbehandlingar redan vid tidiga symtom.

Vid planeringen och upprätthållandet av vården är det viktigt att personen har en positiv attityd mot behandlingen och vilja att acceptera en eventuell diagnos.

För många kan redan en misstanke om bipolär sjukdom vara en lättnad eftersom den ofta förklarar svåra perioder i livet, okontrollerat beteende och benägenhet till depression. Konstaterande av sjukdomen och rätt behandling ger en möjlighet till bättre livskvalitet och en bra, vanlig vardag.

Behandling av bipolär sjukdom

Trots att bipolär sjukdom lätt återkommer kan man med rätt slags behandling och kontroll av livsstilen minska eller till och med helt förebygga återkommande sjukdomsperioder.  Sjukdomen kan vara nästan symtomfri i flera år. De flesta med bipolär sjukdom kan leva ett normalt fullödigt liv efter att rätt slags behandling har inletts.

I läkemedelsbehandling av bipolär sjukdom använder man nya psykosläkemedel eller läkemedel som jämnar ut humöret. Antidepressiva läkemedel kan även användas vid behandling av depressiva episoder, men då används de vanligen tillsammans med humörstabiliserande läkemedel och antipsykotika så att deras användning inte bidrar till utlösning av en manisk episod.

Psykoterapi kan hjälpa personer med bipolär sjukdom med att leva med sjukdomen och lära sig kontrollera den.

 

Läs mer om var du kan söka hjälp med utmaningar gällande mental hälsa
Läs mer om Centralförbundet för Mental Hälsa

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.