Hoppa till innehållet

När en närstående blir sjuk eller avlider

När en närstående blir sjuk

Att en närstående blir sjuk är en kris som ändrar många liv och som det tar sin tid att acceptera. Nära och kära är ofta den insjuknades viktigaste stöd.

Det är viktigt att även den insjuknades närstående får hjälp så att hen själv inte utmattas och blir sjuk. Man kan tillsammans med den vårdande instansen diskutera situationen och hur båda ska få tillräckligt med stöd.

Många saker kan också bli lättare när man får information om sjukdomen, kan prata om saker och får hjälp. Det hjälper en att orka.

När en närstående avlider

Sorg är en naturlig reaktion på död och förekommer som många slags emotioner och fysiska känslor. Var och en har rätt att sörja på sitt eget sätt och i sin egen takt. Ingen utomstående kan bedöma sorgens mängd eller längd. Med tiden lättar sorgen i alla fall.

Det är bra att prata om förlusten med närstående. Om det är svårt att tala kan känslor och tankar även uttryckas genom handlingar. Andra som har upplevt samma sak är ofta en betydande hjälp.

Om plågan, den nedsatta funktionsförmågan eller sömnlösheten som sorgen orsakar pågår länge, kan du behöva hjälp från en expert.

 

Läs mer om var du kan söka hjälp med utmaningar gällande mental hälsa
Läs mer om Centralförbundet för Mental Hälsa

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.